• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Taskiga villkor för anställda på charterhotell

  Låga löner, långa arbetspass och trakasserier. Arbetssituationen för anställda på charterhotell får hård kritik i flera studier. Men att hitta en etisk charterresa är inte lätt.

  Taskiga villkor för anställda på charterhotell
  Arbetsvillkoren för personal på charterhotell måste bli bättre. Foto: Thinkstock

  Vi blir alltmer miljömedvetna och väljer ofta gröna alternativ. Miljötänket har även anammats av charterbolagen, som exempelvis sätter krav på bränsleutsläpp och sophantering. Men när det gäller arbetsvillkor, löner och andra rättigheter för hotellpersonal, ser läget mer dystert ut. På de flesta bokningssajter går det att välja miljövänligt boende, men det finns inget kriterium för sociala villkor. Att köpa en etisk semesterresa är idag svårt.

  Enligt en granskning gjord av Dagens Nyheter är läget kritiskt. Ingen av Sveriges fem ledande charterbolag kan garantera att hotellanställda har en dräglig lön och på vissa ställen har sexuella trakasserier förekommit.

  Helena Myrman är projektledare för nätverket Schyst resande, en samarbetsorganisation som lyfter frågor om hållbar turism:
  – Charterbolagen ligger långt efter när det gäller rättigheter för de anställda, säger hon. Svenska charterbolag tar idag dåligt ansvar för den lokala personalen.

  Endast 16 procent av Fritidsresors 1 500 hotell är certifierade av Travelife, ett branschinitiativ som bland annat kontrollerar arbetsvillkor på charterhotell. För Ving och Apollo ser det ännu sämre ut. Av 1400 hotell som Ving erbjuder är bara 11 procent certifierade och av Apollos 1 500 hotell endast 6 procent. Solresor uppger att inga av deras hotell är anslutna och Airtours har ingen uppfattning om hur många hotell det rör sig om.

  Om fler resenärer efterfrågar etiska resor skulle det också finnas fler på marknaden, tror Helena Myrman. Men det har också skett en del förbättringar sedan Schyst resande började granska resebranschen. 2008 var det bara Apollo som hade en etisk linje. Idag har alla de fem ledande charterbolagen etiska regler.
  – Det etiska arbetet har förbättrats på vissa områden, men trots detta finns fortfarande många brister och mycket charterbolagen kan göra bättre.

  Läs mer

  Svårt att boka hållbara hotell. Helena Myrman skrev i december en debattartikel på vagabond.se.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!