• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Förslag om spritförbud i Kerala upprör hotellägare

  Snart införs förbud att servera alkohol på de flesta barer och restauranger i sydindiska delstaten Kerala. Keralas hotellägare är upprörda. Ett dråpslag mot turismen, anser de.

  Förslag om spritförbud i Kerala upprör hotellägare
  Snart kan en Kingfisher till moddagen vara ett minne blott i indiska Kerala. Foto: Per J Andersson
  Kerala, indisk mat

  Idli med sambar och kokosnötschutney kräva dessa drycker! Nej egentligen inte. En kopp coorg-kaffe eller en sweet and salt lime soda passar bättre. Foto Per J Andersson

  En domstol i Kerala slog i förra veckan fast delstatsregeringens planer på att förbjuda alkoholservering på de flesta barer.

  Myndigheterna har tänkt undanta barerna på fem- och fyrstjärniga hotell. Där ska även man även i fortsättningen få servera alkohol. Men enklare hotell och andra barer och restaranger med utskänkningstillstånd ska inte längre få ägna sig åt öl-, vin- och spritservering.

  Syftet med förbudet är inte att stävja utländska turisters drickande. Festande och fulla européer och amerikaner, som lokalbefolkningen i indiska Goa protesterat mot, finns inte i någon större omfattning i Kerala, som istället lockar fler familjer och hälsoturister i jakt med sköna stränder, lugna båtturer på The Backwater och avslappnande ayurvediska spa-behandlingar.

  Förbudet handlar snarare om att minska den höga alkoholbrukningen hos lokalbefolkningen. Alkoholförbrukningen är högre i Kerala än någon annan indisk delstat och ses som ett folkhälsoproblem. Förutom öl och sprit (Indian made foreign liquer) dricks det en hel del toddy (jäst palmsav) som serveras i enkla barer i bambuskjul på landsbygden.

  Vagabonds utsända i Kerala har pratat med flera hotellägare som har förståelse för förbudet, som påminner om Sveriges nykterhetssträvandet i början av 1900-talet, men tycker att att även trestjärniga hotell borde få servera sprit, vin och öl.

  – Förbudet kommer att avskräcka en del västerländska turister, som vill ta sig ett glas vin till maten. Det kommer också att avskräcka indiska turister från Gujarat (en helt torrlagd indisk delstat, min anm) och Västbengalen (som liksom Kerala har tradtion av att dricka alkohol), säger en hotellmanager till Vagabond.

  Redan tidigare saknade många enklare matställen serveringstillstånd och serverade öl i tekannor under benämningen "Special tea". Och redan idag har Kerala begränsningar i rätten att servera. Varje söndag och även första dagen i varje månad är så kallade "dry days".

  Landets högsta domstol sköt i september upp alkoholförbudet till dess att domstolen i Kerala fått säga sitt. 200 av Keralas 312 barer kommer att stänga om förbudet införs.

  Du som läste det här är nog också intresserad av:

  Reportage Färgstarka Kerala
  Blogg Kerala sticker ut

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!