Annons
Annons
Foto: Thinkstock.

Foto: Thinkstock.

Nyhet

Så mycket kan maxmåtten för handbagage minska

Allt fler flyger endast med handbagage, vilket har fått IATA (International Air Transport Association) att diskutera en standardisering av maxmåtten.

Text: Redaktionen • 2015-07-24 Uppdaterad 2015-07-24

Bredden på väskan kan komma att minskas med fem centimeter, enligt ett förslag från IATA. Detta för att undvika kaos vid boarding och anslutande flygningar då det är allt fler som bara flyger med handbagage. 

– Visar det sig att många andra nappar på det här kan vi följa efter, sa Henrik Edström, pressansvarig på SAS till Svenska Dagbladet när förslaget presenterades. 

Enligt IATA är det flera flygbolag, som Emirates, Cathay Pacific, Air China, Qatar och Lufthansa, som är positiva till initiativet. Men förslaget har även väckt oro, främst i Nordamerika. Det skriver IATA i ett pressmeddelande.  

Maxmåtten för handbagage är enligt den nya rekommendationen 55x35x20 centimeter. Jämfört med de regler som SAS går efter idag skulle det innebära en minskning med fem centimeter på bredden och tre på djupet.  

– Det här är något som har diskuteras länge och vi har ännu inte tagit något beslut. Men vi är för alla standardiseringar som kan underlätta våra passagerares resa, säger Trine Kromann-Mikkelsen, nordisk presschef på SAS till Vagabond.  

Artikeln har uppdaterats.

Fler nyheter: 

 


Text: Redaktionen • 2015-07-24
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top