• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vädjan till turister i Australien: Sluta mata våra kängurur med skräpmat

  Turisternas selfiejakt har gjort djuren aggressiva.

  Vädjan till turister i Australien: Sluta mata våra kängurur med skräpmat
  En wallaby blir matad med en morot. Foto: Istock.

  Matar du djuren i Morisset Hospital riskerar du att bli illa tilltygad. Det har flera turister som besöker den populära turistattraktionen i New South Wales fått erfara.  

  Problemet är att de vilda kängururna lockas med mat av turister i förhoppningen att ta en bild tillsammans med djuret. I vissa fall rör det sig om morötter eller frukt, men enligt Shane Lewis som arbetar på en av bussfirmorna som kör turister till attraktionen, har det hänt att folk matar dem med allt från McDonalds-mat till kakor och chips. Det har gjort att djuren blir allt mer närgångna och till och med våldsamma i jakt på sötsakerna. 

  – Minst 2 000 turister besöker kängururna varje vecka och de behöver inte bli matade med 2 000 morötter, bananer, bröd, chips eller kakor, säger han till abc.net.au

   

  Foto: Istock

  Kanske låter morötter inte så farligt. Men för djur som lever på en diet av gräs i naturen är morötter att likna vid en chokladkaka eller något annat godis.  

  I ett uppmärksammat inlägg på Facebook vädjar Shane Lewis till turister att sluta mata djuren. I inlägget visas grafiska bilder på turister som blivit både rivna och sparkade på. 

  – Det var en man som fick sin mage helt uppfläkt, och han matade dem inte ens. Men han hade varit på McDonalds tio minuter innan, så jag vet inte om kängurun kunde känna doften på honom eller inte, men av någon anledning blev han attackerad, säger Shane Lewis.  

  Problemet med de aggressiva pungdjuren har även uppmärksammats av parlamentsledamoten Greg Piper, som nu vill se en nationell insats från landets vildmarksdepartement. 

   "Trots flera varningsskyltar i området kommer folk i stora grupper och matar kängururna med processade livsmedel. Nyligen blev en man attackerad och fick sy 17 stygn i ansiktet", ska han ha sagt när han talade i parlamentet. 

  Här kan du läsa tips om hur du fotar djur på ett schysst sätt.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!