Annons
Annons
Övergångsperioden som EU och Storbritannien enades om i utträdesavtalet upphör 1 januari 2021 – vad händer med resorna?. Foto: GettyImages

Övergångsperioden som EU och Storbritannien enades om i utträdesavtalet upphör 1 januari 2021 – vad händer med resorna?. Foto: GettyImages

Nyhet

Detta gäller för resor till Storbritannien efter årskiftet

När Storbritannien lämnade EU den 1 februari 2020 blev landet klassat som ett så kallat tredjeland – från och med årsskiftet upphör den fria rörligheten. Det blir bland annat svårare för EU-medborgare att arbeta och studera i Storbritannien, men hur påverkas vanliga nöjesresor?

Text: Helle Kikerpuu • 2020-12-29 Uppdaterad 2021-06-23

För den absolut senaste infomationen om resor, flytt, studier och relationen mellan Storbritannien, Sverige och EU besök Sweden Abroad.

Så hur blir det med vanliga nöjesresor?

Enligt de senaste rapporterna kommer det fortsätta vara relativt enkelt för svenskar, samt andra resenärer från EU-länder, att resa till Storbritannien under 2021. EU-medborgare kan vistas sammanlagt 90 dagar under en 180-dagarsperiod utan visum i Storbritannien även efter årsskiftet och samma sak gäller för britter som reser till EU.

Notera dock att ID-kort inte gäller vid inresa till Storbritannien, precis som innan, utan pass måste tas med.

Förändringar väntas dock till 2022. Ett nytt system kommer innebära att resenärer måste betala för ett elektroniskt inresetillstånd, liknande det amerikanska ESTA, även för de 90 dagarna.

Vad händer med fri mobilsurf i Storbritannien?

Ett problem som många resenärer stött på under resor är när man återvänder hem och välkomnas av höga mobilräkningar. EU-förordningen om fri roaming inom unionen upphör att gälla från och med 1 januari 2021, vilket i praktiken innebär att brittiska mobiloperatörer kan återinföra avgifter för mobilsurf och samtal. 

Trots att de fyra största operatörerna i landet sagt att de inte har några planer på att förändra någonting rekommenderas resenärer, från såväl Storbritannien som EU, att hålla koll på vad som gäller innan avresa.

Om jag blir sjuk på resan i Storbritannien?

Förhandlingar pågår om framtida ömsesidiga sjukvårdsavtal mellan Storbritannien och EU. Läs mer om den brittiska regeringens officiella vägledning för information och uppdateringar.

Efter årsskiftet måste resenärer ha visum och betala en särskild avgift (immigration health surcharge) eller ha sin egen försäkring hemifrån, exempelvis via hemförsäkringen. Enligt DN kommer det europeiska sjukförsäkringskortet (EU-kortet) att fortsättningsvis gälla i Storbritannien även efter årsskiftet.

Studier i Storbritannien?

När Storbritannien nu lämnar det europeiska utbytesprogrammet Erasmus kommer det bli krångligare för svenska studenter att ansöka till brittiska universitet. Under 2019 omfattade Erasmus omkring 940.000 studenter.

Detta gäller för resor till Storbritannien efter årskiftet
Den mer hårdragna gränsen mellan Storbritannien och EU kommer försvåra resor – men hur pass mycket? Foto: GettyImages

Inreseförbud från Storbritannien 

Fram till 21 januari 2021 har Sverige ett inreseförbud från Storbritannien som omfattar samtliga utländska resenärer förutom bland annat personal som transporterar gods eller passagerare, utländska diplomater och konsulära tjänstemän och deras familjer och anställda och svenska medborgare som tillåts resa in i Sverige från Storbritannien.

Sverige inför reseförbud från Storbritannien

Krönika: Sköna gröna exotiska Sverige

SAS börjar erbjuda corona-tester för reseintyg


Text: Helle Kikerpuu • 2020-12-29
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top