• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Nu kan du resa till Sri Lanka igen

  I nio månader har Sri Lanka varit stängt för utländska turister på grund av pandemin. Men nu öppnar landet åter för besökare. Från och med. 21 januari gläntar man på dörren och öppnar för besök på den tropiska ön i Indiska oceanen.

  Nu kan du resa till Sri Lanka igen
  Indiska tamiler plockar te på ett plantage utanför den gamla koloniala rekreationsorten Nuwara Eliya. Foto: Getty Images

  Men tro inte att det bara är att boka en biljett, dra dit och direkt påbörja din rundresa.

  Nej, för med den nya öppenheten följer flera förhållningsregler och restriktioner. Bland annat krav på ett negativt PCR-test som du måste göra max 72 timmar före din ankomst till landet. Dessutom måste du direkt efter att du landat göra ännu ett PCR-test och därefter försätta dig själv i två veckors karantän på en plats du själv väljer.

  Backpackerfavorit. Unawatuna strax söder om den gamla holländska kolonialstaden Galle på öns sydvästkust. Foto: Getty Images

  När du ansöker digitalt om visum från Sri Lankas ambassad så måste du uppge din reserutt och den adress i landet där du ska spendera karantänperioden. När det gått 14 dagar måste du göra ett tredje PCR-test. Är även det testet negativt får du resa runt, men måste ha med dig en registrerad guide.

  Frågan är hur många utländska turister som tycker det är värt besväret. Troligtvis väldigt få. Resten väljer att avvakta tills kravet på karantän upphör.

  Sri Lanka, som har dubbelt så många invånare som Sverige, är jämfört med de flesta andra länder lindrigt drabbade av pandemin med endast ca 43 000 bekräftade covid-19-fall och bara 199 döda.

  Läs mer om Sri Lanka

  Vagabond har besökt Sri Lanka många gånger. De senaste resorna har resulterat i bland annat de här reportagen, guiderna och listorna:

   

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!