• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Lista: 10 okända pärlor i Grekland

  Mat, bad och värme är för många det primära målet med en semester i Grekland. Men vad sägs om att göra resan söderut till en upplevelse utöver det vanliga?
  Här är tio pärlor, som är helt unika för det populära turistparadiset.

  Lista: 10 okända pärlor i Grekland
  Upptäck Greklands dolda pärlor. Foto: Grekiska Statens Turistbyrå

  1. Templet vid Sounio (Athen)

  Ungefär en timmes bilfärd från centrala Athen ligger staden Sounio, där du hittar det imponerande Poseidons tempel. I det forna Grekland var detta platsen för att tillbe havsguden, men idag bör du åka hit för att uppleva den antika arkitekturen och de magiska solnedgångarna här.

  Solnedgång vid Poseidons tempel. Foto: Grekiska Statens Turistbyrå

  2. Berget vid Meteora (centrala Grekland)

  Meteora är ett område i Thessaly (centrala Grekland) och här ligger ett berg som på naturlig väg har formats till ett torn. Längts upp på toppen finns ett vackert kloster. Ett häftigt sätt att ta sig upp på är via klättring, annars bjuder omgivningarna också på vackra vandringsleder. 

  Att ta sig upp till klostret är ett måste - för den som vågar. Foto: Istock photo

  3. Regionen Zagoroxwria (centrala Grekland)

  Zagoroxwira är en säregen och speciell region i Grekland. Den bär på ett stort kulturarv, bland annat genom traditionell grekisk folkmusik och en speciell arkitektur. I örvigt är det en hänförande natur och små mysiga byar det som urskiljer Zagoroxwira. 

  En av Greklands absolut vackraste regioner. Foto: Istock photo

  4. Ön Othonoi (Ionian)

  Othonoi är en ö i Joniska havet, som ligger mellan Italien och Grekland. Ett besök hit är helt klart att rekommendera om du befinner dig i närheten.

  På den vita sandstranden Aspri Ammos, på öns sydvästra del, finns en grotta som i grekisk mytologi är den plats där gudinnan Calypso höll Odysseus fången.

  Othonoi är en liten ö i Joniska havet som inte många känner till. Foto: Istock photo

  5. Diros grottor (södra Peloponessos)

  Diros grottor är, nästintill vulkanen på Santorini, Greklands mest spektakulära naturliga underverk. Bäst upplever du grottorna under en 30 minuter lång båttur. Båten styrs av en guide som endast använder en trästav för att navigera sig fram – en upplevelse du inte bör missa!

  Åk med på en spännande båttur på Diros grottor. Foto: Istock photo

  6. Mastixbusken

  Mastixbusken med sina klarröda bär påminner mest om ett rönnbärsträd. Bären går att äta, de har en väldigt speciell smak och konsistens, men de används också i kostmetika och i farmaceutiska produkter. 
  Många har försökt odla busken utanför Grekland – men utan att lyckas. Du bör med andra ord inte missa denna exotiska växt.

  På den vackra lilla ön Chios växer Mastixbusken. Foto: Grekiska Statens Turistbyrå

  7. Ön Elafonisos (Peloponeserna)

  Den lilla ön Elafonisos ligger på den sydöstra spetsen av Peloponeserna. Avståndet till fastland är ett 570 meter bälte av turkost vatten över en botten av guldig sand. På ön finns Frango och Saracenico, de två förtrollande tvillingstränderna, där du bara måste stanna för ett dopp. Men även den mysiga lilla viken, som finns på öns sydöstra del, är värd ett besök. 

  Det är enkelt att spendera en dag på stranden när du är på Elafonisos. Foto: Grekiska Statens Turistbyrå

  8. Ögruppen Kykladerna (södra Grekland)

  Mellan öarna Naxos och Amorgos finns den lilla ögruppen Kykladerna – den kanske mest sensationella av alla Greklands övärldar. Underbart, turkost vatten och vackra miljöer ger perfekta förhållanden för dig som seglar. Du kommer inte bli besviken!

  Kyklanderna är ett resmål som passar hela familjen. Foto: Grekiska Statens Turistbyrå

  9. Regionen Chalkidiki (norra Grekland)

  Vid ett besök Thessaloniki, Greklands näst största stad i norr, bör du passa på att ta en tur till den mest bördiga och vackra regionen i landet – Chalkidiki.  
  Kassandra, Sithonia och Athos är tre halvöar som tillsammans utgör en större del av det härliga området. I Chalkidiki hittar du den ultimata kombinationen av lugna stränder, mysiga vikar och pittoreska byar.  

  Chalkidiki erbjuder det Grekland vi alla drömmer om. Foto: Grekiska Statens Turistbyrå

  10. Utgrävningen på Akrotiri (Santorini)

  En av Greklands mest populära semesteröar är Santorini, som under årtusenden påverkats av den vulkan som finns här. Många utgrävningar har skett på ön där man har hittat bosättningar som är daterade till 1500 f.kr.
  Åk hit och känn historiens vingslag. Här upplever du Grekland genom tiderna. 

  Vissa av de gamla bosättningarna på Santorini beräknas vara mer än 3500 år gamla.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!