• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Upptäck en av Tysklands dolda öar – en pärla i Östersjön

  De ändlösa sandstränderna, små fiskarbyar och den unika Bäderarkitekturen gör den soldränkta ön Usedom i Östersjön till ett resmål man inte bör missa – trots att många gjort just det hittills.

  Upptäck en av Tysklands dolda öar – en pärla i Östersjön
  Den vitkorniga sandstranden sträcker sig 42 kilometer runt ön. Foto: Istock

  Usedom är Tysklands näst största ö och dessutom en varm och härlig sådan. Hit lockas turister och lokalbefolkning med osedvanligt många soltimmar tack vare sitt nordöstläge, Usedom kan skryta med ett genomsnitt på 2 000 soltimmar under sommarperioden.

  Börja gärna ditt besök i någon av de mysiga badresorterna. Särskilt sevärda är Ahlbeck, Heringsdorf, Bansin eller natursköna Ostseebad Zinnowitz. Här finns vackra broar att strosa över och historiska villor som låter dig ana en svunnen tid och tidigare badkultur vid Östersjön.

  Även själva staden Usedom är trevlig att upptäcka. Fiskarstugorna med vasstak är typiska för byn, liksom de gamla fiskebåtarna i trä som ligger vid den 42 kilometer långa stranden, sedan den tid då öborna levde av fiske fullt ut.

  LÄS MER: Allt om Usedom

  Middag äts med fördel på någon av de fina restaurangerna på pirerna längs stranden. Foto: Istock

  Naturskönt

  Usedoms natur präglas av kustnära skogar med mäktiga bokträd och glesa tallar, kulliga ändmorän och vidsträckta myrar och salta våtmarker. 

  Du utforskar den allra bäst till fots eller med cykel. Här finns totalt 400 kilometer vandringsleder och mycket att upptäcka längs vägen. Även cykelvägsnätet är välutbyggt. Längs de flesta leder finns flera förtrollande förtrollande trädgårdscaféer som kan bli ett mål för en dagsutflykt, eller ett stopp på vägen. I Usedomer Achterland serveras gästerna hembakta kakor, kaffe och säsongsbetonade specialiteter från regionen.

  Även längs stränderna finns mycket att se och göra. Usedom är ett paradis för seglare och vattensportentusiaster. Här finns små, dolda naturhamnar, idylliska vattenrastplatser samt yacht- och sportbåtshamnar med bekväma och modernt utrustade angöringsplatser.  

  Matkultur

  Till en lyckad semester vid strand och hav hör även god mat. På Usedom står pommersk husmanskost, lokala produkter och färsk fisk från Östersjön, Achterwasser eller floden Peenestrom på matsedeln. 
  Färskfångad fisk avnjuter man färskrökt direkt i hamnen eller på någon av öns otaliga fiskrestauranger. 

  Men Usedom överraskar också med ovanliga regionala specialiteter som ekologisk råmjölksost efter schweiziskt recept från öns ysteri Welzin. Ostsorterna lagras mellan tre till tolv månader och får sin smak av träeldning. I de två privatbryggerierna Usedomer Brauhaus och Wasserschloss Mellenthin kan ölkonässören lära sig allt om konsten att brygga öl och provsmaka de olika ölsorterna.

  Mer om Usedom här!

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!