• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • En semesterresa för alla sinnen – en roadtrip i norra tyskland är allt du behöver

  Tycker du att en semesterresa kantad med vacker natur, hav och ost låter som en dröm? Då behöver du inte åka speciellt långt. En roadtrip i norra Tyskland är allt du behöver.

  En semesterresa för alla sinnen – en roadtrip i norra tyskland är allt du behöver
  Ostvägen i Schleswig Holstein kan du ta dig runt, helt eller i delar både till bil och cykel. Foto: TA.SH

  Magnifik natur, gårdsmejerier och pittoreska städer är tre sätt att beskriva den 50 mil långa Ostvägen i norra delarna av Tyskland, närmare bestämt i delstaten Schleswig–Holstein. Sträckan som ramas in av gårdsmejerier med fantastiska ostar sträcker sig från Flensburg nära den danska gränsen mot Kiel, förbi Lübeck ner mot Lauenburg för att sen vända upp mot Hamburg till ön Föhr ute i Nordsjön.

  Tysklands kallare nordliga del, omgivet av Nordsjön, Östersjön och floden Elbe, har formats av väder och vind. Tidvattnets skådespel, stränder, sanddynor, öar och magnifika solnedgångar skapar en fantastisk inramning för en roadtrip längs Ostvägen eller varför inte till cykel.

  Ost med mycket tradition
  Längs rutten hittar du inte mindre än 30 mjölkgårdar. Här skapar hängivna ostmakare delikatesser av ko-, get- och fårmjölk efter traditionella metoder och med mängder av kärlek för hantverket. För trots att tekniken har förfinats och underlättat skapandet har mycket av konsten bakom tillverkningen bevarats. Och på många ställen kan du få komma in i hjärtat av tillverkningen och se delar av processen, smaka och köpa med dig hem. Ett tips kan vara att boka in besök innan du kommer fram för att få ut så mycket som möjligt av din vistelse.

  Njut av ostar från inte mindre än 30 mjölkgårdar. Foto: TA.SH

  Borra ner fötterna i sanden
  Längs med sträckan finns också så mycket mer än bara ost att upptäcka. Där hav möter land finns det plats för själen att få de där lilla extra. Här måste man verkligen stanna upp, ta av sig skorna och borra ner fötterna i den mjuka vita sanden. Gärna i samklang med solens upp– eller nedgång. Ett extra hett tips är att spana in området mellan Husum och Schleswig. Där är landremsan som smalast mellan Nordsjön och Östersjön, bara 36 kilometer bred med ett fantastiskt landskap av sand, kvarnar och fyrar.

  Andra intressanta stopp är det historiska inlandet som kännetecknas av jordbruk och betesmarker. Här hittar du magnifika herrgårdar, gamla slott i barockstil, kyrkor och byggnader med anor från medeltiden. Du kan även besöka mängder av museum, event och festivaler beroende på årstid. Längs med Ostvägen har du självklart möjlighet att ta dig fram med cykel eller till fots.

  Läs mer om Ostvägen här!

  LÄS MER OM KULINARISKA TYSKLAND HÄR

  FLER TIPS TILL TYSKLAND – HITTAR DU HÄR

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!