Annons
På vissa sträckor kan du få en ”sightseeing” med Berlins T-bana. Eberswalder Strasse. FOTO: Visit Berlin/ Dagmar Schwelle

På vissa sträckor kan du få en ”sightseeing” med Berlins T-bana. Eberswalder Strasse. FOTO: Visit Berlin/ Dagmar Schwelle

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Tyska turistbyrån
Partner

Ta direkttåget till Europas coolaste huvudstad – bästa Berlintipsen

Från och med 27 juni kan vi äntligen ta direkttåget till Berlin – staden som rymmer allt ifrån historiska sevärdheter, stora parker och sjöar till god mat och ett bra nattliv. Och i dagarna öppnade stadens hotell igen för utländska turister. Så vad väntar du på? Här är våra bästa Berlintips!

Text: Tyska turistbyrån • 2021-06-17 Uppdaterad 2022-01-07

                                                                         
Information angående coronapandemin
Klicka här för att ta del av aktuell information om resor till och i Tyskland under pandemin.     
                                                                         

Efter drygt ett år utan resande har vi väl aldrig varit så sugna på att ta oss utanför Sveriges gränser som nu. Men i “flygskammens tid” har vi börjat se oss om efter destinationer närmare Sverige som man med fördel kan ta tåget till. Då är vårt södra grannland Tyskland perfekt, som inte bara är nära – det erbjuder även allt man önskar av en skön utlandstripp.

Huvudstaden Berlin är en av Europas coolaste med gröna parker, sjÙ?ar att svalka sig i, varierad shopping, rikt nattliv, hippa matställen, konstutställningar i världsklass, cool “street-art” och inte minst – inspirerande människor.

Från och med den 27 juni kan vi äntligen hoppa ombord på Snälltågets efterlängtade snabbnattåg som tar oss hela vägen till Berlins hjärta från Stockholm, på cirka 16 timmar. Du kan alltså lämna Stockholm vid 17-tiden, äta en god middag ombord på tåget, följt av en bra film och lite skön läsning innan du somnar för natten. Vakna sedan upp i ett nyvaket™�Berlin vid 9-tiden, lagom till en god frukost på stan.

Ta direkttåget till Europas coolaste huvudstad – bästa Berlintipsen
På Benedict kan du äta frukost dygnet runt. FOTO: ideenmanufaktur

Hitta ditt Berlin

Är det något som är säkert så är det att det nästan är omöjligt att lyckas upptäcka Berlins alla sidor. När du tror du sett allt; Brandenburger Tor, Riksdagshuset och TV-tornet så kommer tio nya saker att se – och så fortsätter det om och om igen.

Ta direkttåget till Europas coolaste huvudstad – bästa Berlintipsen
Brandenburger Tor. FOTO: Visit Berlin/ Dagmar Schwelle

Berlins tolv stadsdelar har alla sin egen identitet och charm, och i dem finns mängder av kvarter som på tyska kallas Kiez. Inget Kiez är det andra likt och det är framför allt människorna som bor i dem som bidrar till det. Så ett tips är att slå dig ner på första bästa uteservering för att insupa atmosfären och kolla på människor för att verkligen komma i rätt Berlin-mode innan du ger dig ut och upptäcker vilken stadsdel som känns mest som du

Ta direkttåget till Europas coolaste huvudstad – bästa Berlintipsen
Karta över Berlin och de olika stadsdelarna.

I stadens hjärta ligger den kosmopolitiska stadsdelen Mitte med shopping, krogar och sevärdheter. I centrala Berlin ligger även Friedrichshain-Kreuzberg som enligt invånarna själva är den coolaste stadsdelen med matmarknaden Markthalle Neun, Friedrichshain Park och stadens nattklubbstätaste kvarter, mångsidiga Neukölln med allt ifrån idylliska Richardplatz till slottet Schloss Britz och Gutspark samt eleganta Charlottenburg-Wilmersdorf med Kaiser Wilhelm Memorial Church som minner om den svunna krigstiden och bokhandeln Bücherbogen Savignyplatz som ligger under city train/S-bahn.

Tar du dig till västra och östra delarna möts du av mer natur med grönska och vatten. I väster hittar du Steglitz-Zehlendorf med shoppinggatan Schlossstraße, palats och sjöar, Spandau där du kan promenera mellan kanalerna, Zitadelle Berlin och pittoreska kvarteren Kolkviertel, Reinickendorf med vackra hus, strandpromenaden Greenwichpromenade och ett känt buddhistiskt kulturcenter samt Tempelhof-Schöneberg med Tempelhofer Feld, travbanan Mariendorf och naturparken Südgelände.

Ta direkttåget till Europas coolaste huvudstad – bästa Berlintipsen
Shoppa street wear på Pauls Boutique, Oderberger Straße 47, i Pankow på gränsen till Mitte. FOTO: Visit Berlin/ Philipp Koschel

I öster finns kreativa Pankow där du kan shoppa i Prenzlauer Berg för att sen ta ett dopp vid Weißensee-stranden, familjevänliga och historiska Lichtenberg med djurparken Tierpark Berlin, ombytliga Marzahn-Hellersdorf med sevärdheter som trädgården Gärten der Welt Berlin som är lika stor 60 fotbollsplaner, och sist men inte minst Treptow-Köpenick som går mellan floden Spree och Berlins största sjö Müggelsee där du kan ta dig ett dopp, paddla eller varför inte testa på vindsurfing?

Tips: Ladda ner appen “Going Local Berlin” för de bästa tipsen på plats!

Läs mer på: visitberlin.de/en/neighbourhoods-berlin

Topp fem mattips i Berlin

Vad är väl en Berlinvistelse utan god mat och dryck? Inte mycket. Som tur är är det inte långt mellan matställena. Många restauranger följer de senaste trenderna, och använder ekologiska, regionala och säsongsbetonade råvaror, och det finns även ett brett utbud av både vegetarisk och vegansk mat. Här är våra fem hetaste mattips som får dig att leva som en riktig Berlinbo!

1. Picknick i Tempelhofer Feld
Ta direkttåget till Europas coolaste huvudstad – bästa Berlintipsen
Den gamla flygplatsen är idag en grönskande park som lockar Berlinborna till häng och picknick. FOTO: Visit Berlin/Dagmar Schwelle

Köp med dig något gott att äta, som en god pizza eller lite plockmat och något gott att dricka och ta dig till Tempelhofer Feld i stadsdelen Tempelhof-Schöneberg. Det är en nedlagd flygplats på en yta motsvarande 450 fotbollsplaner! Idag är parken full av liv och rörelse av turister – men framför allt av Berlinborna själva. 
Adress: Tempelhofer Damm, 12101 Berlin

2. Vegetarisk höjdpunkt
Ta direkttåget till Europas coolaste huvudstad – bästa Berlintipsen
Berlins restaurangscen bjuder på hela 24 Michelinstärnor i 2021. Men det finns gott om goda restauranger som inte har fått någon utmärkelse. Bild ovan: Ludwigkirchplatz. FOTO: visitBerlin/ Dagmar Schwelle

I Berlin finns det gott om bra vegetariska alternativ – och ett av de bästa är restaurangen Cookies Cream som till och med har en Michelinstjärna! Den ligger i Mitte och bjuder på experimentella och högkvalitativa veganska rätter – och pricken över i:et är det öppna köket som gör att du kan se när maten tillagas.
Adress: Behrenstraße 55, 10117 Berlin

3. Ett lunchmåste
Ta direkttåget till Europas coolaste huvudstad – bästa Berlintipsen
Lunchpaus med en klassisk currywurst. FOTO: Kristina Vitkova

Det är få saker som ger så mycket Berlinkänsla som att köpa stadens egna korvvariant och en kall öl på någon av foodtrucksen som finns i så gott som varje stadsdel. Har du inte testat den berömda Currywurst är det nästintill ett måste! Kan du inte få nog av detta kulinariska underverk så är ett hett tips att besöka Bier’s Kudamm 195 i stadsdelen Charlottenburg. De serverar Berlins finaste Currywurst – som smakar bäst med ett glas Champagne!

4. Världens alla smaker på matmarknaden i Friedrichshain 

I Friedrichshain-Kreuzberg ligger Markthalle Neun – en fulländad matmarknad där du kan köpa all möjlig sorters mat. På torsdagar mellan 17–22 är det “Street Food Thursday” och då serveras mat från världens alla hörn och du kan äta allt ifrån brittiska pajer och mexikanska tacos till nigerianska FuFu.
Adress: Eisenbahnstraße 42, 10997 Berlin

5. Unik takbar
Ta direkttåget till Europas coolaste huvudstad – bästa Berlintipsen
Takbaren Klunkerkranich. FOTO: Visit Berlin/Visumate

Ta dig upp över Berlins takåsar till takbaren Klunkerkranich i Neukölln. Här hittar du, förutom ett stort och grönt utomhusområde med en magisk vy över staden, även mat och dryck, DJ-spelningar, bio och konserter. 
Adress: Karl-Marx-Straße 71, 12043 Berlin

Vill du ha fler mattips? Spana in den här videon!

De bästa restaurangtipsen i Berlin hittar du här!

Läs mer om vad du kan se och uppleva i Berlin här! 

Med tåget till, och runt i, Berlin

Från och med 27 juni kan du ta Snälltågets direktnattåg till Berlin från Stockholm via Malmö. Boka din resa på snalltaget.se. 

Du kan även ta tåget hit med SJ och Deutsche Bahn (Tyska Järnvägar). Sedan några veckor tillbaka har SJ öppnat upp igen för bokning av utlandstågbiljetter från Sverige. Bokar gör du på: sj.se , bahn.com/en

På bahnhit.de kan du boka både tåg till och hotell i Berlin (tåg går dock endast att boka från en annan tågstation i Tyskland, exv. Hamburg). 

Väl framme kan du enkelt ta dig runt i staden med metron. Den nya linjen U5 tar dig till Berlins Must Sees. Här hittar du en karta över vilka platser du kan ta dig till via U5.

 


Text: Tyska turistbyrån • 2021-06-17
PartnerUpplev Tyskland med tåget

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top