• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Thessalien – på resa från antikens Grekland och fram till idag

  Enligt grekisk mytologi är Thessalien de mytiska kentaurernas land, födelseplatsen för hjälten Akilles från Trojanska kriget, läkekonstens gud Asklepios och platsen där striden mellan titanerna och de olympiska gudarna ägde rum. Här ger vi bästa tipsen på vad du inte får missa i regionen!

  Thessalien – på resa från antikens Grekland och fram till idag
  Pelion, Vyzitsa. Foto: GNTO, Y. Skoulas

  Larissa

  I staden Larissa möter antik historia och lång tradition inom jordbruk det moderna sättet att leva. I området är marken väldigt bördig och bomull, korn, vattenmelon, melon, tobak, grönsaker, vin är bara några av sakerna man odlar här.

  Här kan du promenera till Larissas livliga centrum, som består av ett omfattande nätverk gågator för en shoppingrunda sen kväll eller varför inte på morgonen? I närheten hittar du även det arkeologiska museet, Historical & Folk Art museum och biblioteket som du också kan passa på att besöka under dagen. När solen gått ner börjar barerna och nattklubbarna fyllas upp och du kan lyssna på musik på olika scener. 

  Larissa City. Foto: GNTO, Y. Skoulas

  Larissa City, Koutsoupia Beach. Foto: GNTO/Y. Skoulas

  Volos & Mountain Pelion

  320 kilometer norr om Aten och 219 kilometer söder om Thessaloniki hittar du Volos. Den moderna staden, som är byggd nära urgamla Iolcos, dominerar regionen Magnesia.
  Sevärdheterna i Volos är så många, och för att nå dem kann du följa den asfalterade Argonauts Avenue som går längs havet och hela vägen till hamnen – det är precis den vägen lokalbefolkningen själva tar när de är sugna på en romantisk promenad med en fantastisk utsikt. Denna del av staden är utan tvivel stadens mest imponerande, och du hittar inte bara av fiskebåtar och yachter här utan även en exakt kopia av det antika skeppet Argo.

  Volos City Foto: GNTO, Y. Skoulas

  När man pratar om Volos är Mount Pelion den första destinationen som många kommer att tänka på. Berget bildar en naturlig gräns mellan distriktet Magnesia och Egeiska havet, och dess relativt låga sluttningar och de lättillgängliga topparna gör Mount Pelion till ett populärt resmål för både vandrare och bergsklättrare.

  Pelion, Makrynitsa. Foto: GNTO, Y.Skoulas

  Pelion, Afyssos Foto: GNTO, Y. Skoulas

  Se mer i den här videon!

  Trikala

  Ta en tur runt Trikala – en vacker stad som ligger omkring 331 kilometer nordväst om Aten och 215 kilometer sydväst om Thessaloniki. Trikala byggdes på samma plats som den forntida Trikki låg, och enligt mytologin var nymfen Trikki dotter till Pinios. Asklipios, den viktigaste doktorn i antiken, härstammar också härifrån.

  Börja med en tur till det traditionella kvarteret Varoussi, känt för sina vackra och smala gränder och de färgglada husen från 1600-, 1700- och 1800-talen. Fortsätt sedan med en romantisk promenad längs floden Lithaios, som är ett biflöde till floden Pinios.

  Trikala, Elati. Foto: GNTO, Y. Skoulas

  Meteora & Kalabaka

  Meteora är Greklands största och viktigaste samlingen kloster i Grekland, efter de i Mount Athos, och klostren här har utnämnts som ett av kulturarv av UNESCO. Mellan 1200- och 1300-talet blomstrade Meteora som ett klostercentrum eftersom många människor som bodde i de närliggande områdena tog till sig hur man levde på klostret. Under en lång tid var det enda sättet att nå klostren att klättra, vilket ansågs som en tydlig strävan efter isolering och sökandet efter Gud, men idag är klättringen hit snarare en härlig aktivitet och ett perfekt sätt att njuta av det unika i landskapet på.

  Kalabaka: Ordet "Kalabaka" härstammar från turkiska och betyder "starkt fort". Den forntida staden Aiginio, som under medeltiden kallades Stagi (ett namn som Metropolitan-kyrkan fortfarande bär), låg på samma plats. Idag är Kalabaka en modern stad med många gator, stora torg, breda vägar och utvecklad turism tack vare sin närhet till populära Meteora.

  Kalabaka Meteora. Foto: GNTO, D. Rozaki

  Karditsa ligger 303 kilometer Nordväst om Aten och 228 kilometer sydväst om Thessaloniki nära både slätten och bergen och en biflod till Peneus. Områdets varierade natur är perfekt för odling, och en av anledningarna till att staden blivit landsbygdens centrum för framtagning och distrubution av regionens produkter som bomull, vete och nötkött.

  I Karditsa finns två stora torg, en enorm park och vackra gå- och cykelgator som gör det enkelt för såväl invånare som besökare att ta sig runt på cykel för att njuta av stadens skönhet.

  Thessaly, Karditsa, Plastira Lake Foto: GNTO, Y. Skoulas

  Mountain Olympus

  Under hösten blir många besökare förvånare när de får uppleva Thessaliens unika färger och naturliga skönhet. Här går det även att nå gudarnas paradis – vi talar förstås om berget Olympus. På berget hittar du en fantastisk natur och en rik flora med över 1700 arter varav mer än 20 är endemiska, och en fauna på över 30 sorters däggdjur, 100 fågelarter, 18 olika reptiler. Det är inte konstigt att området utnämndes som den första National Forest år 1938!

  Om du vill testa på bergsklättring på Olympus kommer du att upptäcka att det inte bara är en gudomlig upplevelse i sig tack vare naturen och utsikten – du kommer även få uppleva varierad klättning i alla olika svårighetsgrader.

  Mountain Olympus. Foto: GNTO, Archive

  Läs mer om vad du kan se och uppleva i Grekland på visitgreece.gr!

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!