• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Resepodd: Därför reser vi

  Välkommen till avsnitt 17 av Vagabonds Resepodd där Vagabonds redaktör har pratat med Eva Erman, professor i politisk filosofi, före detta elitfotbollsspelare och hängiven backpacker.

  Även sedan Eva fick barn reser hon och familjen ofta långt bort och stannar länge. Foto: Per J Andersson

  Vad gör resandet med oss? Kan man sägga att vi blir bättre människor av att resa? Vad är det i så fall i resandet som gör att vi utvecklas?

  Eva Erman är professor i politisk filosofi på Stockholms universitet. Till vardags forskar hon om global demokrati, mänskliga rättigheter och olika teorier kring demokratibegreppet. Men Eva är också före detta elitfotbollsspelare med ett förflutet i såväl Hammarbys a-lag som svenska landslaget – och dessutom hängiven resenär. I tio års tid levde hon större delen av sitt liv som hardcore backpacker, ofta på resa i fattiga länder långt bort och ofta på egen hand.

  Hon har beskrivit resenärens val av grundinställning till sitt resande i främmande kulturer i form av två frågor. Antingen frågar sig resenären som anlänt till en ny plats i världen: "Vad kan jag göra här?". Eller så frågar hon: "Vad gör ni här?". Eva tillhörde den senare kategorin, som var mer intresserad av lokala kulturer än av var hon kunde surfa, klättra eller dyka.

  I det här filosofiska samtalet med Vagabonds Per J Andersson berättar hon om vad resandet gjorde med henne och vad hon tror att resandet kan göra för människan.

  Lyssna genom att klicka på spelaren här ovanför.Eller sök på Vagabonds Resepodd i iTunes i din iPhone eller Podcast-appen i din androidmobil.

  Du kan också ladda ner programmet här.

   

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!