• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Kristallklart på Ko Lanta

  Vita stränder och flockar av tärnor. Båtresan lovar mycket. Verkligheten mer.

  Kristallklart på Ko Lanta
  Platsen där jag hamnar heter
  Emerald Bungalows, en strand, några stugor och höga kokospalmer. Senare på kvällen ligger jag på rygg i sanden och trevar med tårna bland koraller och snäckskal. Känslan av hav blir nästan lika stark som mitt första besök i Bohuslän, en aha-upplevelse med sälta i näsborrarna.
  Ko Lanta är inte som Phuket eller Ko Samui. Stränderna saknar makeup. Sanden är grov, kanske inte vass, men i alla fall påtaglig. Den känns under fötterna, sträv och vagt kittlande. Det är en ö intagen av familjer och paraplybarnvagnar. Ett dåsigt lugn tangerar svensk söndagsförmiddag; fast mycket varmare förstås och helt utan förpliktelser.
  Dagarna går aldrig fortare än
  en sydthailändsk moped. De korsar dagligen min väg. Muslimska gubbar med spretigt hakskägg och fyrkantig hatt puttrar fram genom ett rött moln av landsvägens lösgrus. Någonstans inne i den ockrafärgade virveln vilar två plastsandaler lätt på ett förkromat avgasrör. Gubben ler. Hans fru ler. Allt går på halvfart. Även turismen.
  Det byggs.
  Ko Lanta rustar möjligtvis för något annat. Det är sant. Men än så länge handlar det mesta bara om en sak: andas in, andas ut. Inga diskon, inga gogo-barer, ingen sexindustri. Bara stränder och palmer.
  Så även på Emerald Bungalows
  där två geckoödlor snurrar runt på verandans innertak till Jimi Hendrix. Jag går ner till havet. Det är mörkt, blåsvart och punktvis upplyst av fjärran fiskebåtar. Vid stranden ligger Cat Bar och snart också jag själv med fötterna utsträckta bland kuddar och mattor av flätad bambu. Ljuset på bordet flammar innanför den suddigt blå texten till en kapad plastvattenflaska. Jag dricker min kvällsöl och äter rostade jordnötter. Livet kan vara enkelt. Åtminstone på Ko Lanta.
  Morgon. Jag startar min upptäcktsfärd på hyrd cykel. Min mountainbike far fram genom en natur som efter några kilometer av midjehögt gräs och palmer plötsligt verkar fått hicka. Det är varmt, det är jobbigt, men jag njuter ändå. Nubbat cykeldäck genom torr lera; upp och ner. Vägen mot Ko Lantas sydspets följer en nöjesparks topografi. Det är en berg-och-dalbana, fast grön med fjärilar i brun och lila pärlemor. Vid Water Fall Bay Resort stannar jag för frukost. Rottingmöbler vid stranden och nypressad juice. Sanden är brun som farinsocker; en bäck inifrån land mynnar tveksamt ut bland vita spindelkrabbor och snäckskal. Inga försäljare, en handfull människor, två handdukar och en upp-och-nervänd eka. Förmodligen är det därför som jag registrerar något till havs som jag först tar för en snorklare.
  Förvånat konstaterar jag,
  det är ingen människa, inte ens en havssköldpadda. Ryggen är svart och hårig. Nosen tillhör ett vildsvin. Det plöjer fram genom blågrönt vatten och kliver in i en djungel på andra sidan bukten. Tre steg till höger, och den är uppslukad av grönskan.
  Tidig kväll. Cykeln parkerad i vägkanten. Jag sitter på huk med en varm baguette i händerna. Det berusande övermod som en ö som Ko Lanta lätt framkallar straffar sig framemot skymningen. I stark sol har jag vandrat rakt inåt land från Waterfall Bay Resort till ett tveksamt droppande vattenfall gömt bakom oljigt grön grönska. I stark sol har jag följt en dammig grusväg mot sydspetsen där regnskogen rak och i givakt störtar ner mot havet. Där bland apor, busvisslande beostarar och en halvmåneformad strand är jag nära att fastna. Glömmer bort mig, glömmer bort tiden ända tills en krympande horisont och sol på nytt tvingar upp mig på cykeln. Det är en svagt röd rodnad som förvarnar om mörker. Jag cyklar allt fortare, men inser snart hur trött jag är och struntar till slut i både ljus och mörker.
  För andra gången på dagen
  stannar jag hos Pim vid en liten plåt- och brädrestaurang längs vägen. Baguetterna blir en repris från tidig förmiddag. Varma och frasiga; fyllningen består av kyckling, majonnäs, sallad och kryddor. Det är kladdigt, det är oförskämt gott. Jag sitter på huk och äter. Pim berättar. Min trötthet drar ut på tiden. Och samtalet hinner försvinna från neutrala artighetsfraser till livet som det är; upp och ner, tidig död, liv och kärlek. Pim skrattar, gråter, skrattar. Det kommer från hjärtat. På något sätt typiskt för Ko Lanta, ön som känns annorlunda mot både Phuket och Ko Samui. Här kostar människorna på sig att skratta och gråta. Ko Lanta saknar makeup. Åtminstone än så länge.

  För redan nu är Ko Lanta
  den förmodligen svenskaste av alla öar söder om Rhodos och Gran Canaria. Utvecklingen har gått förbluffande snabbt. Det här är dessutom barnfamiljernas favoritö. Svenska flaggor syns lite överallt. Svenska röster hörs lika ofta, liksom erbjudanden om strandserverad fläsk med löksås, mäklare som talar svenska, försäljning av snus och Aftonbladet.
  Men på Ko Lanta är allt barntillåtet än så länge. Livet är till stora delar fortfarande lantligt lugnt och stränderna mjuka med kilometer efter kilometer med het sand. På Ko Lanta finns fortfarande fria ytor och vita fläckar.

  Ko Lanta – guide

  Ko Lanta ligger knappt 100 mil söder om Bangkok på den thailändska västkusten. Ön är 27 kilometer lång och oftast bara en halvmil bred. Längst i söder når bergstopparna 500 meters höjd. Stora delar av ön är fortfarande täckt av regnskog. Ungefär 95 procent av Ko Lantas invånare är muslimer. Kineser står för 4 procent av befolkningen, medan 1 procent tillhör ursprungsbefolkningen chao lee, sjözigenare. På ön finns två småstäder, eller snarare förvuxna byar. I norr Saladan dit båtarna anländer. På östkusten staden Ban Ko Lanta. Nästan alla stränder och bungalower ligger längs västkusten. Östra sidan har gyttjiga stränder och mangrove.

  Resa dit

  Krabi, med buss och flygförbindelse till Bangkok, är bästa avstampet. Alternativet heter Trang och har tåg- och flygförbindelse med Bangkok. Det går också att resa hit från Ko Phi Phi.

  Båt

  Det finns två pirer i Saladan, en för bilfärjorna och en för passagerarfärjorna. Från Krabi går under högsäsong två dagliga direktbåtar till Saladan. Biljetter kostar 350 baht, drygt 70 kronor, enkel väg. Båtarna stannar också vid Ko Jam. Under högsäsong går också dagliga båtar till Phuket via Ko Phi Phi.

  Buss + båt

  Sträckan Krabi-Ko Lanta tar två timmar med minibuss och kort färjetur; alltså lika lång tid som direktbåten. Avgångar varje timme mellan 06.00 och 14.00 när den här texten skrivs. Till Trang avgår minibussar varje timme mellan 08.00 och 14.00.

  Ta sig runt

  Ko Lanta saknar dessvärre reguljär trafik. Vid Saladan möter hotellens bilar. Om du nappar på något erbjudande får du transporten som bonus. Annars blir du tvungen att förhandla om ett pris. Du kan också hyra motorcykel för 40 kronor per dag eller vespa för drygt 15 kronor.

  Saladan

  Saladan är litet, men har vuxit till en liten stad under de senaste åren. En båtpir, en elledning till grannön Ko Lanta Noi och några gator. Livsmedelsbutik finns här liksom 7-Elevenbutik, bank, internetkafé och motorcyklar för uthyrning. På söndagar hålls en stor marknad.


  Stränder

  Hat Klong Dao

  Ko Lantas stränder ligger på västkusten. Några minuter söder om Saladan bildar Hat Klong Dao en tre kilometer mjuk båge av gulvit sand. Bukten är skyddad av Hjortnacken, en hammarformad halvö i norr. Palmer, kasuarinaträd och låga bungalowbyar kantar stranden som är öns mest exploaterade. I nuläget säger det inte speciellt mycket. För på Hat Klong Dao råder fortfarande lugnet.


  Ao Phrae Ae

  Ao Phrae Ae, eller Long Beach, drygt en halv mil söder om Saladan är nästa strand. Med pulvrig, vit sand har den lagt beslag på epitet bäst på Ko Lanta. I norr bor fortfarande ryggsäcksfolket, medan charter och mer avancerat boende har tagit över i söder.

  Ao Klong Kong

  På Ao Klong Kong, ytterligare några kilometer söder ut, blir sanden grövre och smuligare. Den blandas emellanåt med stenar, både på land och i vattnet. Mycket lugnt och lojt med smäckra kokospalmer. Det här är en strand att fördriva tiden på med böcker och meditation. Men stranden byggs ut, den som kommer hit kan förvänta sig snabba förändringar.
  Öns vackraste stränder ligger längst i söder. Sanden är finare och vattnet klarare. De är lite mindre, ramas in av kullar och djungel och nås endast via en väg så dålig att folk verkar dra sig för att ta sig hit. Perfekt för bekymmerslösa barfotadagar. Vid Ao Khlong Jak ligger Waterfall Bay.

  Bambo Bay

  Nästa strand heter Bambo Bay och nere vid sydspetsen hittar du nationalparksstranden Haad Ta Noad. Den sistnämnda har hårt packad sand och blågrönt vatten mellan djungelgrönska och en liten kulle krönt av en fyr.


  Äta

  De flesta äter vid sin bungalowby. Skaldjur, grön curry, kycklingsoppa med kokos, färsk frukt och masaman curry, sydthailändsk curry. Tröttnar du på thaimat finns Santos Café & Bakery vid bussstationen i utkanten av Saladan. Där kan du köpa bröd och bakverk. På väg till nationalparken rekommenderas varmt ett stopp vid Waterfall Restaurant, en liten servering intill vägen. Fyllda baguetter, färsk fruktjuice och thailändska pannkakor. Billigt och lysande!

  Nöjen

  Ko Lantas nöjesliv befinner sig på ett meditativt stadium; pilsner, solnedgång och reggae. Otto Party Pub på Hat Klong Dao kör reggae och 70-tal under ett öppet bambutak. Vid Prae Ae finns Reggae House. Längs Ao Klong Kong håller Cat Bar ställningarna med Eagles, Tracey Chapman och rostade jordnötter.


  Aktiviteter

  Dykning

  Om du kommer lite, lite utanför Ko Lantas kust blir vattnet betydligt klarare. Bland koraller och klippor finns färggranna småfiskar, muränor, rocka och leopardhaj. Många som besöker Ko Lanta passar på att ta dykcertifikat. En fyradagarskurs kostar knappt 2 000 kronor, allt inkluderat. Är du bara intresserad av dyktur med lunch är priset ofta omkring 420 kronor.
  Tre till fyra timmar med båt från Ko Lanta ligger Hin Daeng och Hin Muang som båda tillhör Sydostasiens mest spännande dykplatser. Hin Daeng har ett siktdjup som pendlar mellan 10 och 40 meter. Periodvis finns goda möjligheter att se Andamanhavets jättar: valhaj och manta ray, djävulsrocka. Grå revhaj och sjuksköterskehaj syns ofta kring Hin Daeng.
  Hin Muang med en 70 meter brant klippvägg är Thailands brantaste undervattensstup. Siktdjup på 25 meter och en färggrann och varierad undervattensfauna väntar. Men ta de starka strömmarna på allvar. Platsen är knappast lämplig för nybörjare. Runt tre bergstinnar kretsar ett färgsprakande undervattensliv med hårda och mjuka koraller, muräna, hummer, lejonfisk, tvättsvamp, barracudor och makrill. Leopardhaj syns ofta, valhaj mera sällan.
  Vid de obebodda öarna Ko Ha Nua och Ko Ha Yai finns grottor, rev, lejonfisk och skorpionfisk. Siktdjup upp till 25 meter. I undervattensgrottan på Ko Ha Yai hänger droppstensformationer 30 meter ovanför vattenytan.
  Ko Rok Nok, fem mil söder om Ko Lantas sydspets, har både mjuka och hårda koraller liksom svart revhaj, tonfisk, barracuda och havssköldpaddor. Vid klippan Hin Bidah syns ofta leopardhaj och barracudor.
  Ko Lanta Diving Center har dykkurser liksom turer till Hin Daeng och Hin Muang. Kontor finns vid Saladan. http://www.lagunafundivers.com
  Dive Zone i Saladan. Tel 075-68 40 56. http://www.thedivezone.com.
  Scandinavian Lanta Diver i Saladan. Skandinaviskt dykcenter med flera års erfarenhet. Har kontor på Klong Dao Beach nära Lanta Villa och i Saladan. Tel 075-68 42 08. scuba@lantadiver.com, www.lantadiver.com

  Elefanttrekking

  Elefant finns att hyra på flera platser, bland annat vid Phra Ae och Ao Khlong Jak. På den sistnämnda platsen går färden genom tät djungel mot vattenfallet Nam Tok. Halvdagstur kostar omkring 120 kronor.

  Havskajak

  Lanta Island Tours har turer med havskajak till grottor, stränder och mangrove. 075-68 40 42, http://www.lantaislandtours.com3/

  Sevärdheter


  Tham Khao Mai Kaew

  En serie kalkstensgrottor ungefär mitt på ön. Grottsalar med stalagmiter och stalaktiter är något av det som väntar liksom en svåråtkomlig grottlagun. I grottans närhet finns en liten restaurang. Ägaren ställer upp som guide för ungefär 20 kronor. Väl använda pengar i den svårorienterade labyrinten.

  Vattenfallet

  Vattenfallet Nam Tok är i sig klart överreklamerat. Du kan duscha lite lätt och bada, men strålen är knappast mer imponerande än duschen hemma. Det roliga är istället färden dit. Ta dig först till Khlong Jak och Waterfall Bay i söder. En handmålad skylt visar var stigen börjar. Den löper genom tät djungel, ibland i själva bäckfåran och så småningom genom grönska med bulbyler och solfåglar. Efter 45 minuter bör du ha nått fram till fallet.

  Mu Ko Lanta National Park

  Omfattar öns sydspets och ett antal rev och småöar utmed kusten. Den skumpiga bilvägen från Saladan slutar framför parkhögkvarteret. Såvida inte vakten sover måste du betala 50 kronor i parkavgift. Djungeln här är imponerande. Jättelika regnskogsträd skjuter höjd mot en himmel med braminglador och havsörnar. Här finns apor (krabbmakaker), varanödlor, rödnäbbad blåkråka och beostarar. Stranden Haad Ta Noad är absolut värd någon timme. Enda sättet att ta sig till parken är med hyrbil, moped eller cykel. Dricka och mat finns att köpa nära parkhögkvarteret.

  Vill du läsa mer? I Vagabonds egen guidebok om Thailand finns en fylligare guide om Ko Lanta. Köp den i Vagabongs bokhandel.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!