Annons
Annons
Foto Thinkstock

Foto Thinkstock

Monaco

Kryssning i Medelhavet

Dag 1 Stockholm–Palma de Mallorca–Medelhavet 06:30 ARLANDA. Kvinnan på flygsätet till vänster om mig har en tygkasse med reklamtryck för den motordrivna rullstolen Permobil. Kvinnan till höger om mig trillade i flygplatsterminalen, skadade sin armbåge och skaffade sig därmed ett tre timmar långt samtalsämne. 12:40 PALMA HAMN. Carousel är en ganska liten båt. Mer Ålands-

Text: Johan Tell • 2004-11-30 Uppdaterad 2004-11-30

Dag 1

Stockholm–Palma de Mallorca–Medelhavet

06:30 ARLANDA. Kvinnan på flygsätet till vänster om mig har en tygkasse med reklamtryck för den motordrivna rullstolen Permobil. Kvinnan till höger om mig trillade i flygplatsterminalen, skadade sin armbåge och skaffade sig därmed ett tre timmar långt samtalsämne.

12:40 PALMA HAMN. Carousel är en ganska liten båt. Mer Ålands- än Finlandsfärja. Incheckning på kajen. Avböjde ett “drick så mycket du vill hela veckan kort” för 1500 kronor eftersom espresso inte ingick.

12:53 HYTTEN. Hytt nummer 110 – säng, soffa, skrivbord, radio och två runda ventiler att betrakta havet igenom – ligger vägg i vägg med fartygets sopsorteringsrum.

13:30 POOLDÄCK. Buffélunchen är uppdukad. Vid salladsbordet fyller mannen framför mig halva sin tallrik med rå lök. Över löken häller han två skopor Rhode Islandsås. Det är ett brittiskt skepp.

18:00 VÄLKOMSTMÖTE I CAROUSEL LOUNGE. Vi får veta att båten tar 1200 passagerare, har 528 besättningsmän och -kvinnor, att vi är 78 svenskar ombord, att det serveras mat åtta gånger om dagen och att skeppsläkaren ger sjösjukeinjektioner för 200 kronor.

19:30 SOLDÄCK. Små filippinska besättningsmän samlar ihop däckstolarna och surrar dem längs relingen.

20:30 POOLDÄCK. Buffémiddag. Hovmästaren sticker med allvarlig min ner sin lilla termometer i lammcurryn, blomkålsstuvningen och den sötsura fisken.
Jennie och Janne Polis från Malmö berättar att detta är deras andra kryss för i år. De återvänder för den filippinska personalens skull.
– En gång, berättar Jennie, vek rumsuppasserskan en kanin av mitt nattlinne.

00:30 SOLDÄCK. Carousel glider sakta ut ur hamnen. Bort från gatlyktornas, neonskyltarnas, den upplysta katedralens värld och in i ett svart, kompakt medelhavsmörker.

00:45 AKTERDÄCK. All ledig personal för ledsamma samtal i sina mobiltelefoner, allt medan täckningen gradvis försämras.
Natten gick hän, och det grydde till dag, och de seglade ständigt.

Dag 2

Till havs

07:05 AKTERDÄCK. Inväntar soluppgången.
Himlen är ett blekt dis som ljusnar. Går från grått till ljusblått. Det är allt. En besvikelse.

07:25 POOLDÄCK. Frukostbuffé. Bacon, korv, ägg och jästa pannkakor med lönnsirap. Inga problem. När jag omringas av alltför tjocka medpassagerare med alltför stora matberg hämtar jag yoghurt och lite fruktsallad.

10:00 PROMENADDÄCK. Katastrofövning. Vi lär oss knyta rosetterna till de urgamla flytvästarna. Vi lär oss att man ska hålla om näsan och västen när man hoppar över relingen. Vi lär oss att vi måste gå till våra hytter för att hämta våra egna västar (men alla tänker i stället slåss om de fåtal västar som finns på däck).

14:30 GYMMET. Gymmet har två spinningcyklar, två trappmaskiner, två roddmaskiner, två skidapparater och ett gäng hantlar. Här håller det vackra folket till. Det vackra folket består av två danskor som liknar systrarna Graaf. De står framför spegeln och lyfter lite förstrött i hantlarna. Tar av mig glasögonen för att inte bli distraherad.

12:00 UTFLYKTSINFORMATION I CAROUSEL LOUNGE.
Vi får veta att vi kan förbeställa en liten kylväska som är designad speciellt av Sun Cruises. I den får man plats med tre burkar dryck som, mot betalning, kan fyllas på vid varje utflykt.
Vi får veta att i Bizerte, som ligger i Tunisien, består utflykten av att vi åker buss till ett lyxhotell där vi kan bada på deras privata strand. På andra stränder badar man inte gärna. Där finns det försäljare. Priset är 375 kronor. Då ingår solparasoller.

13:30 SOLDÄCK. Sover en stund i en däckstol. Vaknar stel i nacken men bara med lite dregel på tröjan.

15:10 POOLDÄCK. Janne Polis berättar att han på flygplatsen i Palma blivit av med en liten väska med passen, pengarna och kreditkorten. Väskan återfanns hos Vings representant.
– Tack vare medaljongen föreställande S:t Christopher, resenärernas skyddshelgon, som jag fått av min fru. Den låg i väskans ytterfack

16:10 POOLDÄCK. Dricker kaffe. En kvinna läser Allers temanummer om äpplen.

16:45 POOLDÄCK. Märker att jag tappat min klocka, inköpt 1997 i Las Palmas för 120 kronor. Min kamera har dock en inbyggd klocka. Varje gång jag kollar tiden stelnar alla runt omkring mig.

19:30 POOL BAR. I denna bar serverar enbart ryskor. Beställer en öl.
– Ah Boddingtons, säger jag till överryskan, The creme of Manchester, tar en stor klunk och håller på att storkna av dryckens polariskyla.
– Ja du, fortsätter jag, i Manchester serveras en sån här ljummen.
– This is not Manchester, säger ryskan, och tittar på mig som om hon funderade ut ett straff åt mig.
Jag gillar ryskorna. Hela skeppet dräller av snälla typer från Filippinerna. I varje vrå, bakom varje disk och varje gång jag öppnar en dörr möts jag av ett jätteleende och ett hello mister. Ryskans verbala spanking blir en skön kontrast. Förmodligen äter hon små filippinska män till kvällsmat. Efter det att hon låtit sig befruktas.

20:30 CAROUSEL LOUNGE. Alla står, uppklädda till tänderna, i en lång kö för att fotograferas tillsammans med kapten Cornelis Spekman. En vacker värdinna leder fram mig till kapten Spekman, säger mitt namn och min nationalitet. Jag ler, kapten Cornelis Spekman ler. Blixt. Dags för nästa av de 1200 passagerarna.

20:40 RESTAURANGEN. Mina bordsgrannar är en sjuksköterska som har en hemslöjdsbutik, en byggnadsarbetare som sadlat om till kock, en frisör som jobbar som säljare och en lärare som blivit rektor.
Hemslöjdaren säger att efterrättens amerikanska blåbär är lika stora som de hon plockade i Uppland efter Tjernobylkatastrofen.
– Och rabarbern, den var lika hög som du. Ja högre.
Men jag är bara en och sjuttio.

22:30 SHOWBOAT LOUNGE. Mark Potter sjunger Sinatralåtar och berättar usla vitsar av typen:
“Varning! Alkohol innehåller kvinnliga hormoner – du blir både tjatigare och en sämre bilförare.”
23:45 BEER CAFÉ. Allsång i baren. En 50-årig kvinna raglar omkring med sin 25-åriga dotter medan de gör häpnadsväckande bra imitationer av Louis Armstrong.

Dag 3

Bizerte

GRYNING UTANFÖR TUNISIENS KUST. Hänger över relingen. Känner hur nattens kalla havsluft ersätts av värme, av Afrikas värme.
Sakta nalkas det okända. Lägga till. Kliva iland. Stega omkring. Titta runt. Tänka: “jaha, så här det ser ut i Nordafrika. Mer Marseille än Ouagadougou, fler cementdammiga hyreshus än plantagebungalows, mer vanlig medelhavsstad än Mitt-i-naturen-Afrika.”

08:35 VÄGEN MOT CENTRUM. Blir omkörd av bussar med unga män som hänger ut genom fönstren med plakat och flaggor med presidentens avbild. De vrålar. Sådär som fotbollshuliganer gör med en del glädje, en del hat och tre delar adrenalin. Det är val på gång. Tunisiens sittande president, Ben Ali, väntas till Bizerte. I förra valet fick han 99 procent av rösterna.

10:20 KRYDDMARKNADEN. Fyra brittiska tjejer från båten går genom basaren iförda shorts och linnen.

10:45 KYRKOGÅRDEN. På flera av gravarna sitter kvinnor och snackar. Som ett slags kafferep utan kaffe.

10:55 STADSPARKEN. En svenska från båten går genom den lilla parkens plantering i sarong och bikiniöverdel.

11:10 ETT FIK. Försöker beställa arabiskt kaffe. Det serveras inte. Men espresson är god.
Läser i boken På kryss till fem länder vilken handlar om det svenska fartyget Drottningholms medelhavskryssning 1935:
“Fransmännens moderniseringssträvanden ha överallt stött på motstånd. Tunisierna äro ett segt släkte och vägra att lämna sina vägar och sina lerhyddor, vars enda inredning är en stampad sovbrits av lera och i bästa fall en matta. De äro allt annat än tacksamma mot den europeiska civilisationen och föredraga att leva, som de äro vana.”

12:20 EN GATA. Gatan utanför kaféet är avspärrad. President Ben Alis kortege vÙ?ntas. Försöker beveka en militärpolis genom att säga “båt”, “segla” och “10 minuter” på ett tämligen stort antal språk. Militärpolisen svarar med att skrika något som jag tolkar har att göra med min mor, ett djur och ett könsorgan.
President Ben Ali susar förbi med sitt följe. Först motorcykelpoliser, sedan några Mercedes med mörka rutor, några jeepar och några specialMercedes utan bakdörrar där balaklavaklädda kommandosoldater med skjutklara kulsprutepistoler söker av omgivningen.
Försöker fotografera men då går kameran sÙ�nder.

15:30 POOLDÄCK. Eftermiddagsfika på scones, snittar och pudding med vaniljsås. Läser i programmet vad de passagerare som valde att inte gå iland i Afrika sysselsatt sig med: “Vandra en mile på promenaddäck”, “Golfputtning på sportdäck”, “Lär dig dansa cha-cha”, “Visning av filmen Chocolat”.

17:05 FARTYGSSHOPEN. Köper en kamera. Engångs. Vattentät. 150 kronor.

17:45 UTFLYKTSINFORMATION I CAROUSEL LOUNGE. Vi får veta att i Rom finns femtio procent av all världens konst och att nittio procent av dessa verk finns i Vatikanstaten.

18:30 SOLDÄCK. Medelhavet är platt och intetsägande. Borde bölja mer.

19:30 POOL BAR. Frågar ryskan om vad dagens cocktail, Golden Margarita, innehåller.
– I don’t know, säger hon, tar ett färdigblandat glas ur kylen och ställer det framför mig.
– Tack, säger jag och betalar.

20:30 RESTAURANGEN. En filippinsk kypare kommer fram och säger åt byggjobbaren som blivit kock att han liknar Axl i Guns n’ Roses.

21:30 SHOWBOAT LOUNGE. Carousels showgrupp är förvånansvärt duktiga.

22:30 MIDSUMMERS. Skandinavisk dansbandskväll. Rektorn och hemslöjdaren är ense om att det borde spelas mer svenskt.

23:15 KARAOKEAFTON CAROUSEL LOUNGE. Lars från Malmö sjunger All of me. Why don’t you take all of me. Take my lips, I never use them … Han är ombord på Carousel för tredje gången. I år.

Dag 4

Rom

GRYNING I CIVITAVECCHIA. Dis och blek sol. På kajen väntar 14 utflyktsbussar, 8 taxibilar och en man med tre duvor i en bur.

09:30 JÄRNVÄGSSTATIONEN. Utflykten “Rom på egen hand” innefattar bussresa, en tunnelbanebiljett, en karta och kostar 480 kronor.
Köper i stället en returbiljett till Rom för 60 kronor.

09:45 TÅGET. En präst läser en bok om metafysik, en vacker tjej brottas med sitt cellofodral och en kvinna läser artikeln “Så funkar din tvättmaskin.”

10:20 ROM. Stiger av vid Peterskyrkan. Promenerar förbi kyrkans monumentala fasad för att i stället besöka Sant Cuore di Suffragio som hyser ett museum med en samling “bevis” för att fromma själar i skärselden tar kontakt med de efterlevande för att uppmana till bot och bättring: fingeravtryck på en nattmössa, brännmärke på ett förkläde, tumavtryck från död präst på en sedel.
I Trastevere ringer jag på Börjes dörr. Börje är den ende jag känner i Rom. Han är fotograf. Jag får låna en kamera av honom.

14:10 EN GRÄND. En Pizza Diabolo, med starkaste salciccikorven. Kallt vitt vin. Samtal om Asien och Småland, om fotografier och fotografer. Dukarna är rutiga. Tiggarna framfusiga. Tiden går. Börje visar sina bilder från Jerusalem och Afghanistan. Jag drar mig för att gå vidare. Sevärdheterna kan vänta. Jag hinner nog med dem också.
Och kvinnorna som passerar blir allt vackrare och visst borde man resa till Afghanistan och vad hade egentligen Anita Ekberg som dessa skönheter inte har och två sevärdheter till det får nog räcka, men vinet är gott och svalkan i gränden behaglig och kanske skulle jag nöja mig med Birgittaklostret, eller vad det heter, som ligger runt hörnet på piazza huttidutti nånting.
Då piper min mobil, displayen visar ett meddelande samt att klockan är tio minuter från det att mitt tåg ska avgå.
Vi älgar iväg över Campo de’ Fiori, Börje slänger upp mig på en buss mot en annan station där jag får slåss med nunnor och barnvagnsmammor för att få en plats på pendeln till Civitavecchia.

18:50 KAJEN. Tjugo meter från Carousel ringer min bordskock och meddelar att om jag inte är ombord om tio minuter blir jag akterseglad.

19:30 POOL BAR. Lyckas beställa en espresso av ryskan utan att bli skymfad.

20:30 RESTAURANGEN. Bordskocken har i dag blivit tagen för Lars i Metallica.

20:45 ÅTER I CIVITAVECCHIA. Fartyget har fått vända för att lämna av en passagerare som fått en hjärtattack.
20:50. En brittisk kvinna som fyller 90 blir hyllad med kyparsång vid sitt bord. Kapten Cornelis Spekman kommer själv ner från bryggan för att gratulera. 90-åringen blir fotograferad med den standardleende kaptenen.

22:30 SHOWBOAT LOUNGE. Proffsig show. Hon till höger är vackrast.

24:00 RESTAURANGEN. Nattmat: baconlindad banan.

Dag 5

Livorno


08:10 LIVORNOS HAMN. Väljer bort utflykterna till Pisa och Florens. Att traska ut ur den enorma hamnen tar en dryg timme. Gillar att kolla in i lagerhusen: se en gigantisk truck flytta balar med finpapper, se en båt tömmas på hundratals Toyota pickuper, se traktordelar lastas på ett Panamaregistrerat skepp och undra över om Ferrari fortfarande tillverkar traktorer.

09:50 LIVORNOS JÄRNVÄGSSTATION. Livornos många tiggare ber alla om mat till sina hundar. De håller fram matskålar att lägga mynt i.
Köper på måfå en tågbiljett till en ort med ordet mare, “hav”, i namnet men hoppar av redan i Quercianella.

10:30 QUERCIANELLA. Två tanter med åderbråcks-lindningar sitter under en gul parasoll och löser korsord; några ungdomar tar dyklektioner och simmar med rumporna i vädret runt bland tångruskor; en medelålders man går i vaddjupt vatten och letar musslor med en liten spetsig käpp medan hans fru sitter på stranden och dirigerar med en irriterad röst: “Längre åt vänster! Vä- nster från mitt håll, stupido!”

12:50 BUSSEN TILL ROSSIGNANO MARITIMO. En slätt, en höjd, cypresser, en borg, en medeltida by med ett medeltida torg. Mer än så är inte Toscana. Men vem behöver mer?

13:35 ROSSIGNANO MARITIMO. Tar ett glas vin och en bruschetta på en uteservering. Studerar en gubbe som går över den öppna ytan med en hund som liknar något som han pillat loss från torktumlarens luddfilter.
Köper två flaskor Brunello Montalchino till överpris.

19:00 SOLDÄCK. Avfärd. En ensam tjej på kajen. När aktern, där allt ledigt manskap sitter, passerar henne vinkar hon med en vit näsduk. Det ser ut som om hon håller en flaxande duva i handen. Sen sätter hon sig i sin lilla Fiat och följer jämsmed skeppet som sakta glider längs den långa kajen. Till sist tvingas hon bromsa och slukas strax av mörkret. Men länge, länge ser jag hur hon signalerar med Fiatens helljus.

19:15 LINEDANCING CAROUSEL LOUNGE. En tjej i cowboyhatt och cowboyboots ger sina calls från scenen varpå en flock entusiaster snurrar, klampar, vimsar och går och ställer sig in the corner.

19:30 POOL BAR. Övermannas av ett rökbegär. Frågar överryskan som vakar över båtens cigarrförråd om hon kanske har någon liten cigarr åt en före detta rökare.
Jag har bara stora cigarrer, snoppar hon av och pekar med hela armen mot några lådor Monte Christo. Fyra sorter. Alla lika stora! En är till och med ännu större!

20:30 RESTAURANGEN. Bordskocken har i dag blivit tagen för Yngwie Malmsten.

23:30 SIKTA MOT STJÄRNORNA I CAROUSEL LOUNGE. Personalens kväll. Överryskan från poolbaren har satt på sig strutbröst och sjunger Madonna-låten Like a virgin.

Dag 6

Villefranche

06:45 REDDEN I VILLEFRANCHE. De gyttriga husen, de mäktiga villorna och den lilla borgen i Villefranche klänger på den branta, gröna sluttningen. Viken är nästan som en atoll. Carousel glider in och ankrar upp vid en boj. Det här måste vara en av Rivierans vackraste platser.

09:45 TÅGET TILL MONACO. Vill återse den strand jag sov på som tågluffare.

10:50 MONACO. Ett litet, fånigt, charmlöst land för rika människor. Allt är anpassat för de skattesmitare som tjänar stora pengar på sånt som tennis, skidor, höjdhopp och casinospel.
Det fåniga lilla landets största sevärdhet är att besöka furstefamiljens grav där Grace Kelly ligger begravd.

16:45 SPORTDÄCK. Motionscyklar medan havet böljar förbi utanför panoramafönstret. De danska systrarna kom aldrig tillbaka. Nu är det jag och en tatuerad huligan från Irland som svettas medan Robbie Williams sjunger:
“If you can’t get a girl but your best friend can
It’s time to move your body.”

18:45 FARTYGSFOTOGRAFEN. Nu finns följande foton att köpa: 1) på dig själv, 2) tillsammans med kapten Spekman, 3) vid middagsbordet med din partner, 4) själv vid bordet med en märkligt frilagd bakgrund, 5) själv i centrum av ett vykort med platserna vi besökt runt omkring, 6) själv på landgången till Livorna med datumet utskrivet i en frälsarkrans och 7) själv, festklÙ?dd inför galamiddagen.

19:30 POOL BAR. – Så då har det slutat regna.
– Det ser du väl!

20:30 RESTAURANGEN. – Visste ni att Roger Moore bor i Villefranche?
– Kunde du väl ha sagt tidigare. Men visste du att Prins Bertil bodde strax utanför?
– Kunde du väl ha sagt tidigare.

20:45 RESTAURANGEN. Kryssningsvärdinnan Jennie berättar om mannen som en gång blev akterseglad i Civitavecchia och därefter inte dök upp förrän i Palma för att hämta sina väskor.
– Vilken är den dummaste frågan du fått?
– Finns det biljardbord på båten? Eller kanske: sover besättningen ombord?

24:00 CHOKLADBUFFÉ I RESTAURANGEN. Praliner, kakor, tårtor, bakelser.

02:00 HAVET. På natten kommer de stora vågorna för första gången. Båten rullar, mina hyttrutor blir nerstänkta. Men inte mer än så. Hade hoppats på mer. Fortsätter läsa i På kryss till fem länder:
“Det var en oförglömmelig syn, som möte landkrabban, när han den första morgonen på havet – det var söndagsmorgon – kom upp på däck. […] Mäktiga och imponerande vräkte Nordsjöns vågor runt om i den oändliga cirkel i vars mitt vårt fartyg befann sig. Skummet yrde vitt på vågkammarna och skeppet lyftes och sänktes i takt med vågornas spel. Ty nu var det elementen, som spelat upp till dans och bestämde takten, och vi hade ingenting annat att göra än att söka följa med.[…]”
Vindstyrkan mätte vissa stunder ända upp till 28 sekundmeter, det vill säga det rådde full storm även efter sjömansbegrepp.[…]
Men – vart hade aptiten från föregående kväll tagit vägen? Och var hålla de 830 resenärerna hus? Första frukosten i en av matsalarna avnjöts av summa summarum sex (säger 6) personer. I en annan matsal var det några fler och i den tredje hade antalet konsumenter stigit till 40.”
 

Dag 7

Barcelona

08:50 BARCELONAS INLOPP. Oljeterminaler, förortsskrapor, enorma silor, lastbilar och caterpillrar som fyller igen, dikar ut.

13:45 MIR”MUSEET. Från kullen med det fina Mirómuseet hittar jag en liten trappa som leder ner mot centrum. Trappan övergår i en stig. Överallt den typ av skräp som gör att man känner att man går genom någons hem: filtar, madrasser, konservburkar.
Plötsligt två kvinnor och en man som verkar göra upp om någonting. Kvinnorna börjar rusa uppför backen samtidigt som mannen försvinner i ett buskage.
– Han har en kniv, säger den ena kvinnan.
– Han tänkte råna oss, säger den andra. Men jag sa att min man snart skulle komma. Och så kom du! Men nu är vi tre, så då kan vi fortsätta.
– Öh, svarar jag, visst, lite överrumplad över att utan att direkt göra något ha hindrat en pundare från att knivråna två kvinnor.

17:10 POOLDÄCK. Janne Polis är missnöjd eftersom utflyktens utlovade besök i fc Barcelonas omklädningsrum ströks.

22:45 BEER CAFÉ. Titaniclåten spelas i högtalarna när kaptenen avbryter och meddelar att det i natt kommer att bli grov sjö. En berusad svensk känner sig manad att dra en Estoniavits:
– Hallå, hallå, lystring, baren har nu stängt, men bogvisiret håller öppet hela natten.
 

Dag 8

Palma

07:30 INLOPPET TILL PALMA. Gryningen är grå över Palma. Det första höstregnet står som bastuånga över staden och katedralen ligger oupplyst och grå som en gammal hamnsilo. Lyxyachterna vinterrustas.

14:30 FLYGPLANET. Kvinna till vänster har fortfarande sin rullstolskasse. Det sticker upp en flaska mandellikör ur den. Kvinnan till höger berättar länge om hur dyr fartygsläkaren var och om hur ofta hon var tvungen att gå dit med sin armbåge.
“… jag hade roligare än jag hade trott”

OM KRYSSNINGAR HADE JAG några fördomar som inte blev besannade. Jag fann att jag hade roligare än jag trott, att maten var avsevärt bättre och att klassen på underhållningen var avsevärt högre.
Fördomen som däremot besannades var att resformen verkligen är ett ytligt flackande. Stoppen i hamn är för korta och eftersom middagen alltid är ombord får man ingen enda kväll vid ett restaurangbord i någon mysig hamnstad. Att endast stanna sex timmar i Tunisien blir förstås bisarrt, även efter förklaringen att Afrika angörs eftersom man då under hela kryssen kan sälja taxfree (precis som när den svenska Englandsfärjan gör ett stopp i Norge och Finlandsbåten angör Åland).
Men om man inte jämför kryssningar med att resa på egen hand utan i stället med en ligga-på-stranden-charter-vecka på exempelvis spanska Solkusten kan även en medelhavskryss ha sina fördelar. Man får ett smakprov på vad några medelhavsländer har att erbjuda och kanske väljer man sedan att återvända.
Själva resandet är däremot en ren njutning som till och med överglänser tåget. Att resa med bil eller flyg framstår enbart som plågsamt för den som nyfiket hängt över relingen en tidig morgon och sett Afrika sakta ta form i gryningsdiset. Bäst är förstås att anlända till hamnstäder där man efter landgången befinner sig mitt i händelsernas centrum.
Lika njutbart – och något vemodigt – är det att lämna en plats man blivit förtjust i per båt. Avskedet blir långt och segdraget där man står med sin drink på akterdäck och ser horisonten tugga i sig den plats man just bestämt sig för att snarast möjligt återvända till.
Till det positiva med en kryssning hör också möjligheten till total semester. Vill man kan man betrakta hela veckan som ett enda stort smörgåsbord med aktiviteter man kan ta del eller strunta i.
Har man barn med sig finns det personal som tar hand om dem och har man svärmor med tycks det spelas bingo så gott som dygnet runt medan svärfar än en gång misslyckas med att lära sig dansa bossanova.
 

Guide till Medelhavskryssningar

Grovt sett kan man säga att det finns tre sorters kryssningar: billiga i Medelhavet, dyra i Västindien och mycket dyra expeditionsliknande historier till platser som Antarktis och Galapagosöarna.
Medelhavskryssningarna utgår vanligtvis från Mallorca eller från Cypern. De varar en vecka men många passagerare lägger till en extra, stillaliggande vecka någonstans. Med tanke på kriget i Israel är det dock i skrivande stund tveksamt om Cypernavgångarna med Mellanösterndestinationer kommer att genomföras.
De flesta charterbolag har olika varianter att välja mellan. Jag reste med Always på rutten Mallorca (Palma)–Tunisien (Bizerte)–Italien (Civitavecchia)–Italien–(Livorno)–Franska rivieran (Villefranche)–Spanien (Barcelona)–Mallorca (Palma). En sådan kryss kostar från cirka 7000 kr inklusive flyg och helpension.
Fritidsresor har en variant tillsammans med Festival Cruises där man flyger till Nice på Franska rivieran. Kryssningen utgår sedan från Genua och fortsätter så här: Neapel–Palermo–Tunisien–Mallorca– Barcelona–Marseille–Genua. En vecka på hotell i Nice plus en vecka till sjöss kostar från 13900 kr.
Rederiet Festival Cruises har ovanstående kryss, men utan veckan i Nice för runt 11000 kr inklusive flyg. Festival Cruises har även kryssningar i Västindien och till norska fjordarna. En 7-dagarskryssning till norska fjordarna kostar drygt 7000 kr och avgår från Köpenhamn.
Royal Caribbean har 7- och 12-dagars kryssningar i Medelhavet. 12-dagarsalternativet kostar från 24000 kr. Fartyget utgår från Barcelona och går bland annat till Franska rivieran, Italien, Kroatien och Korfu.
Andra rederier som kryssar i Me-delhavet är P&O Princess och Carnival Corporation.

Västindienkryssningar

Vanligtvis sker kryssningarna i Västindien på större, lyxigare skepp. En del uppskattar det större utbudet av aktiviteter, de fler poolerna, barerna och nattklubbarna, medan andra bara känner sig vilsna och längtar tillbaka till båtar i hanterbara storlekar där man hinner lära känna personal och medresenärer.
En vanlig variant är att man kombinerar en vecka i Florida, exempelvis i Fort Lauderdale med en vecka till sjöss. Fritidsresor har en variant med trestjärnigt boende i land och femstjärnigt ombord som kostar från cirka 21000 kronor.
När det gäller Västindienkryssningar bör man jämföra de vanliga charterbolagens utbud med specialresebyråernas och rederiernas, om inte annat för att deras utbud är så mycket större. Exempelvis har Royal Caribbean en kryssning i Karibien med en prislapp som börjar på cirka 17000 kr. Då är resan på 13 nätter varav 11 till havs. Norwegian Cruise Line har kryssningar i Västindien på 5 till 14 dagar. En 7-dagars kryssning kostar från 5000 kr och en 14-dagarskryssning kostar från 14000 kr.
Sea Cloud Cruises anordnar kryssningar på segelfartyg i bland annat Västindien och Sydamerika. En vecka i Västindien kostar från drygt 17000 kr inklusive flyg.
Star Cruises har specialiserat sig på kryssningar i Asien och Söderhavet.

Expeditionskryssningar

De mer expeditionsliknande kryssningarna lägger större vikt vid naturupplevelserna än drinkutbudet och galadressen. Egentligen spelar dessa därför i en annan division men kan ändå vara värda att nämnas. Äventyrsresor säljer några varianter av dessa kryssningar. En åttadagars kryss från Quito till Galapagosöarna kostar från 16000 kr, men då ingår inte transport till Ecuador. Deras Grönlandskryss är på 11 dagar. Den kostar från cirka 36000 kr inklusive flyg. Kronan i juvelen är förstås Antarktiskryssen. En 15-dagarskryssning har ett grundpris på 57000 kr. Denna kryss har Äventyrsresor kört i tio år, vilket bevisar att alla inte är som jag som skulle ha svårt att lägga upp så mycket pengar för att se några pingviner.
Tilläggas ska att alla ovan givna priser Ù?r beräknade på del i dubbelhytt, utom expeditionshytterna där man av någon anledning ska samsas tre och tre.

Litteratur

Berlitz ger årligen ut en komplett lista över världens alla kryssningsskepp. I denna Complete Guide To Crusing & Cruise Ships finns förstås all tänkbar statistik med (är glasen i hyttens badrumsskåp av glas? Är hyttens möbler från Italien? Har kabelteven någon sportkanal?) Skeppen är givetvis betygsatta och de olika rutterna utförligt beskrivna. En härlig bok i all sin nördighet.
Boken Cruise Guide to Europé & the Mediterranean av förlaget Eyewitness har ett helt annat upplägg. Här finns nästan ingen fakta om själva skeppen. I stället har man satsat på kortare guidetexter till de olika hamnar där kryssningsskeppen lägger till.

Internet

http://www.royalcaribbean.com/
http://www.celebritycruises.com/
http://www.starcruises.com/
http://www.festivalcruises.com/
http://www.carnival.com/
http://www.poprincesscruises.com/
http://www.ncl.com/
http://www.seacloud.com/
http://www.fritidsresor.se/
http://www.always.se/
http://www.aventyrssresor.se/


Text: Johan Tell • 2004-11-30
MonacoRestipsSpanienBarcelona

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top