• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Londons museer

  Förmodligen är London världens bästa museistad. Här finns allt. Här finns de stora, viktiga museerna, liksom de små excentriska; här finns gamla, anrika och nya samtida.

  Londons museer
  Ska man säga något kritiskt är det att många av de megastora institutionerna inte riktigt hängt med sin tid, att de lever kvar i en tid då det viktigaste var att ha så många prylar från så många håll av världen som möjligt att visa upp. Allt vanligare blir dock att man bygger specialutställningar, plockar godbitarna från sina enorma magasin och presenterar dem med allsköns multimediehjälpmedel. ´

  De traditionella

  The Natural History Museum. Ett klassiskt, dammigt naturhistoriskt museum – ni vet uppstoppade bävrar och utdragslådor med tiotusen nästan likadana mal – som ändå hela tiden lyckas förnya sig. Avdelningen med dinosaurieskelett och berättelser om vad som fanns för sisådär 150 miljoner år sedan är utomordentlig. Men det storslagna kan också finnas i de små utställningarna om de senaste rönen inom neurologi eller beskrivningar av vad som händer under en jordbävning.
  Cromwell Road. T-bana South Kensington.
  Mån–sön: 10–17.50.
  Entré: Gratis.
  http://www.nhm.ac.uk

  Science Museum. Ett utmärkt tekniskt museum. Själv gillar jag delarna som har med den industriella revolutionen att göra. Där, framför en gigantisk ångmaskin, kan jag faktiskt begripa hur något funkar. Så är det inte med det som i övrigt ställs ut oavsett om det är köksavdelningens mikrougnar eller månlandarna. Utmärkt butik med allsköns populärvetenskapliga böcker.
  Exhibition Road. T-bana South Kensington.
  Biljetter till IMAX bör förbokas på 087-08704868.
  Alla dagar 10–18. Gratis efter 16.30.
  Entré: Gratis. IMAX 3D Cinema och vissa speciella utställningar kostar extra.
  http://www.nmsi.ac.uk

  Imperial War Museum. Vill man verkligen förstå britterna och förstå varför så många hyllmeter i en tidningskiosk fortfarande upptas av tidskrifter som handlar om krigsfartyg och tanks är Imperial War Museum en bra utgångspunkt. Utställningarna här blir också bättre år från år och tenderar inte längre att handla om hur duktiga "vi" var under de båda världskrigen. I stället läggs fokus numera på att det finns förlorare i krig. Oftast bra konst- och fotoutställningar då britterna har traditionen att alltid skicka med konstnärer för att skildra det som händer i stridslinjen.
  Lambeth Road. T-bana Lambeth North, Waterloo eller Elephant and Castle.
  Alla dagar 10-18.
  Entré: Gratis. Vissa tillfälliga utställningar kostar extra.
  http://www.iwm.org.uk

  Museum of London. "Tvätta sniglarna med en svamp. Ta bort membranet så att snigeln lossnar från sitt skal. Stoppa dem i en skål med mjöl och salt. Nästa dag tillsätt bara mjölk – torka hela tiden bort exkrementerna. När sniglarna blivit så feta att de inte längre kan krypa tillbaka in i sina skal fräses de i olja. Servera med vin och garum". Se där, ett utdrag ur Apicius kokbok från första århundradet efter Kristus. "Garum" är förresten något man får om man lägger fisk i saltlake och sedan, efter två månader, pressar ut ett slags sås.
  Det finns mycket intressant på Museum of London: ståtliga utställningar om dagar i överflöd och förfärliga skildringar om brand och kolera. Likväl återvänder jag alltid till montrarna från den tiden då romarna grundade det som då kallades Londinium. Jag fascineras av att staden som långt in i våra dagar var ett imperiums kärna och lysande diamant i 500 år var ett slags obetydlig utpost, en halvciviliserad oborstad front mot barbarerna i norr inom ett annat imperium.
  London Wall. T-bana Barbican, St Paul's, Moorgate eller Bank.
  Mån–sön 10–18
  Entré: Gratis.
  http://www.museum-london.org.uk

  Victoria & Albert Museum. Det här är världens största samling av dekorativ konst, vilket är ett konstaterande som kan göra vem som helst matt. Ingen kan se allt i alla 145 salar. Man håller förtjänstfullt på att arbeta sig bort från traditionen "Vi visar alla våra miljoner objekt på en gång" till begripligare temautställningar. Under 2001 kommer en renovering förhoppningsvis att göra samlingen än mer tillgänglig. Bra avdelningar är den om indisk konst, den med japanska föremål, den med glas. Till detta finns här nästan alltid en fotoutställning av världsklass.
  Cromwell Road. T-bana South Kensington.
  Mån–sön 10–17.45, onsdagar öppet till 22.
  Entré: Gratis. Vissa utställningar och evenemang kostar extra.
  http://www.vam.ac.uk

  British Museum. Som koncept, för att uttrycka sig illa, är British Museum såväl dåligt som förlegat. Tanken att samla hela världen på ett och samma ställe var möjligtvis relevant för 150 år sedan när museet grundades och då få britter överhuvudtaget sett någonting från andra sidan engelska kanalen. I dag känns en vandring längs fantasilösa montrar benämnda typ "Västasien" lätt oinspirerande.
  Men väljer man bort det mesta och koncentrerar sig på framför allt det inhemska är British Museum en pärla, om visserligen en dammig sådan. Så gå till sal 37 och kolla Lindowmannen, ett 2000 år gammalt mordoffer. Stanna till i sal 42 där ett schackspel från Skottland med figurer av valrosständer visar att medeltiden även innefattade stunder av ro. Studera alla märkliga egyptiska djurmumier med början i sal 25. Men missa fram för allt inte de ohyggligt sinnrika klockorna i sal 44. Okej, mikrochips är fantastiska och oöverträffliga. Men en klocka som tickat sedan 1565 och som fortfarande spelar små glada melodier varje timme är också beundransvärd. Carillon Clock begriper man ju dessutom hur den fungera – ja, nästan i alla fall.
  Glöm inte att det är gratis: du måste alltså inte titta på allt för att få valuta för pengarna.
  Nyligen fick museet en ny innergård. Den är fullständigt magnifik. Det är mäktigt att stirra upp mot himlen genom det enorma glastaket, och återställandet av den gamla läsesalen är värd att respektera. Likväl kan jag inte komma ifrån att jag tänker: "Får man inte mer för 1,5 miljarder kronor nuförtiden?"
  För även om den nya delen är enorm (en takkonstruktion på elva tusen meter och tusen ton marmor) har det vad gäller funktioner och utställningsytor nästan inte blivit någonting. En ny informationsdisk, en ny halvkul restaurang, ett fik som ser ut som en rostfri kantin på ett rumänskt barnhem och en handikapptoalett.
  Och i läsesalen var Karl Marx den störste kändisen, Varje dag i trettio år satt han där och plitade på Das kapital.
  Helt färdigrenoverat blir museet inte förrän 2003.
  Great Russel Street. T-bana Tottenham Court Road eller Holborn.
  Mån–sön 10–17.30
  Entré: Gratis.
  http://www.thebritishmuseum.ac.uk

  Design Museum. Här blir jag aldrig besviken. Utställningarna är alltid bra, huset är fantastiskt, läget är lysande och fiket förträffligt (påminner på så vis om konstmuseet Louisiana i Humlebaek).
  Det viktigaste är förstås grundtanken med museet vilket är att visa fram designen hos massproducerade ting. Här handlar alltså design mer om formen på konservöppnare och brödrostar än om stolar som det inte går att sitta i.
  Butlers Wharf. T-bana Tower Hill.
  Mån–sön 10–17.45
  Entré: Vuxna 8,5 pund, student 5 pund, barn under 12 år gratis.
  http://www.designmuseum.org

  De udda och excentriska

  The Horniman Museum & Gardens. Om jag säger att det lilla museets samling spänner från teutensilier över afrikanska instrument till en uppstoppad valross förstår ni lite vad det är för ett ställe. Då blir museet mer ett museum över en epok, det vill säga förra sekelskiftet och en mans strävan, det vill säga den rike tehandlaren Frederick Hornimans ambition att samla och katalogisera kuriosa från hela världen.
  London Road 100. Pendeltåg från London Bridge till Forest Hill Station, därefter fem minuters promenad.
  Mån–sön 10.30–17.30.
  Entré: Gratis. Vissa stora tillfälliga utställningar kostar extra.
  http://www.horniman.ac.uk

  Geffrye Museum. Ytterst trevligt litet museum som visar möbler och inredningsdetaljer från 1600-talet fram till i dag. Pedagogiskt upplagt med fullt möblerade rum från de olika epokerna. Man slås av två saker: dels att brittisk smak inte alltid varit så förfärlig som man trott, dels att stolens historia är en studie i att sitta obekvämt. Som om den vilande alltid ska straffas.
  Kingsland Road. T-bana Old Street. Därefter buss 243 eller en intressant promenad genom bland annat Hoxton.
  Tis–lör 10–17, sön 12–17.
  Entré: Vuxna 2 pund, barn under 16 år går in gratis.
  http://www.geffrye-museum.org.uk

  Sir John Soane's Museum. Soane var en framstående arkitekt och ritade bland annat Bank of Englands byggnad. När han dog 1837 testamenterade han detta hus, som han själv hade ritat, på det att ingenting fick ändras. Så även om Soane själv inte var världens intressantaste person är ett besök i hans hem en unik möjlighet att in i minsta detalj ta del av hur det rika borgerskapet levde för nästan 200 år sedan.
  Lincoln's Inn Fields 13. T-bana Holborn.
  Tis–lör 10–17. Första tisdagen i varje månad är det "levande ljus kväll" 18–21.
  Entré: Gratis. Guidad tur varje lördag klockan 14.30. Kostar 5 pund.
  http://www.soane.org
 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!