• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Lugna och sympatiska Ko Samet

  En lugn och sympatisk semesterö med orörd djungel och helt befriad från prostitution. Här är det betydligt mindre tingeltangel och oväsen än på många andra håll. Följ med till Ko Samet, Bangkokbornas egen favoritö.

  Lugna och sympatiska Ko Samet
  Första kvällen på Ko Samet börjar inte bra. Det är thailändsk långhelg och ön är intagen av studenter från Bangkok. Allt är fullt. Ingen bungalow, inga rum, inga tält … Eller? Svaret nej existerar inte i Thailand.
  Till slut får jag dela ett blått tält tillsammans med två svenska tjejer. Tältet luktar instängt. Tjejerna är misstänksamma. Jag går ut och blir uppvaktad av två spacklade skönheter med doft av vanilj och brummande basröster som Barry White.
  – Eh … kan du komma in i vårt tält. Har du ficklampa, liksom.
  Flyr till baren. Besinnar mig och beställer Tom Yum Kung.
  Då händer det. Kyparen trillar ihop, lyfts upp, trillar ihop på nytt och får hjärtmassage på ett skrangligt träbord. Han överlever, tror jag.
  Första kvällen på Ko Samet börjar inte bra. Att den blev som fem snabba klipp från Pulp Fiction framstår mot slutet av veckan som fullständigt obegripligt. För då är allt som vanligt. Jag vilar fötterna mot räcket till den träveranda som omger min bungalow. Jag går barfota längs den heta ön med många stränder, men ingen trafik. Studenterna är kvar några dagar till. Diskot nere vid stranden är som en skolavslutning i årskurs fem; chips, läsk och Boney M. På något sätt typiskt för Ko Samet som är varmt, sympatiskt och för det mesta sömnigt som en söndag förmiddag.
  Ko Samet ligger 24 mil sydost om Bangkok. Om du inte har lust att åka till Pattaya har Ko Samet de bästa stränderna i Bangkoks närhet. Det är lätt att ta sig hit. Medan Pattaya är dränkt i neon, droger och sexhandel lever Ko Samet betydligt bättre upp till drömmen om ett tropiskt paradis. Vit sand och vajande palmer ligger inkapslade i het, fuktig stillhet. Ön är liten, sex kilometer lång och som mest 3 kilometer bred.
  Historien om Ko Samets förträfflighet spreds till fastlandet av helglediga studenter. Thailands vitaste strand var inte längre någon hemlighet. På 1980-talet började utländska turister upptäcka ön. Trots det står thailändare för den största delen av turismen. Så fort det blir långhelg flyr folk storstaden tillsammans med gitarr, tält och en eller två flaskor mekong. Besökstrycket är tidvis hårt. Känslan av nationalpark försvinner så fort du betalt parkavgiften. Exploateringen har bitvis varit hård.
  Helhetsintrycket är ändå en ganska lugn och sympatisk semesterö; ingen prostitution och betydligt mindre tingeltangel och oväsen än på många andra håll. Djungeln på öns inre är dessutom intakt. I öns anspråkslösa huvudort Na Dan finns skola, post och några affärer. Det är hit de flesta båtarna anländer. Från Na Dan är det bara någon kilometer till stränderna Hat Sai Kaew och Ao Hin Nok.
  Sjöjungfrun på Ko Samet
  En av det gamla Thailands mest älskade poeter, Sunthorn Phu (1786–1856) sökte ofta inspiration på Ko Samet. Resultatet blev Pha Aphai, ett märkligt kärleksepos, där den bildsköna och vackert musicerande prins Phra Abhai Mani drivs rakt i gapet på ett stim kärlekskranka kvinnor. En jätte, en sjöjungfru och en prinsessa faller i tur och ordning för prinsen. En episod handlar om en dramatisk flykt från jättens undervattenshåla till Ko Samet. Sjöjungfrun befriar prinsen, och väl på ön spelar Phra Abhais trollflöjt livet ur jättekvinnan.
  Nationalparken på Ko Samet
  1981 grundades nationalparken Khao Laem Ya – Koh Samet National Park som omfattar en bit av fastlandet och så en mängd småöar. I särklass största ön är Ko Samet. Namnet kommer från sametträdet med ett virke som länge varit eftertraktat till bränsle och båtbygge. Mushjort, vattenvaran och makaker är öns största djur. Ormar finns, men de flesta är ofarliga. Rödnäbbad blåkråka finns på Ko Samets inre liksom vimpeldrongo, svartnackad gylling och blåvingad pita. På ön Thalu kan du se flygande hundar.
  Stränder på Ko Samet
  Het sand och blågrönt vatten; Ko Samet är ett trevligare alternativ än ljusterapi och tabletter. Färsk frukt inom räckhåll och snudd på avsaknad av trafik är andra saker som gör vistelsen synnerligen behaglig. Östkustens stränder viskar under fötterna. De är silvervita, mjöliga och med så hög silikonhalt att din väg till havet ofta är hörbar.
  Haad Sai Kaew: Haad Sai Kaew eller Diamantstranden är öns längsta smycke av vitaste vitt. Stranden är nästan en kilometer lång, 25 meter bred och lagom långgrund. Inte konstigt då att de flesta stugbyarna ligger just här. Dessutom är det bara tio minuters promenad från Na Dan. På Haad Sai Kaew är det aldrig långt till restauranger, mat och dricka. Solstolar och parasoll finns att hyra. På kvällarna kan du välja mellan disko, video eller middag med skaldjur och levande ljus.
  Ao Hin Khok: Palmer och kritvit sand. Ao Hin Khok är som ett Haad Sai Kaew i miniatyr. Bara tio minuters promenad skiljer stränderna. På vägen passerar du en liten sjöjungfru med rötter i thailändsk mytologi (se ovan).
  Ao Phai, Ao Tub Tim och Ao Phutsa: Ko Samets silverstränder fortsätter söder ut, om än i lite mindre format. Tripp, trapp, trull; sand och palmer.
  Ao Wong Duen: Ao Wong Duen är en halvmåneformad och lättjefullt elegant sandstrand längs östkusten. Numera upptäckt och förvandlad med parasoller, solstolar och Samets dyraste bungalowkomplex. Fortfarande mycket vacker, men också mycket folk.
  Ao Phrao: De flesta tycks glömma bort att Ko Samet har en västkust. På sätt och vis är det tur. För där ligger Ao Phrao, en vacker liten pärla med mjuk sand och ännu mjukare solnedgångar. Båtar går hit varje dag från Ban Phe på fastlandet.
  Aktiviteter på Ko Samet
  Ko Samet är en slapparö med begränsade möjligheter att utmana konceptet.
  Dyka & snorkla: Korallrev runt Ko Samets sydspets. Än vackrare och intressantare koraller hittar du runt ön Thalu. Båtturer dit, inklusive lunch, kostar ungefär 120 kronor.

  Detta är ett utdrag ur kapitlet om Ko Chang i guideboken Thailands öar och stränder (Vagabond förlag), som du kan beställa i vår resebutik.
 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!