• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Två indiska rundresor

  Vagabond tipsar om förslag på två rundresor i Indien. Obs! Detta är inga arrangerade resor vi säljer, utan förslag på hur du själv kan lägga upp din Indientripp.

  Två indiska rundresor

  Rundresa i söder

  Från Bombay till tropiska Kerala och de vackert utsirade templens Tamil Nadu.

  Dag 1-5: Bombay

  Indiens New York. En underbar och grym, vacker och ful, behagligt rik och skamligt fattig stad. Det är dyrt att bo i Bombay. Istället för att snåla och samsas med råttor rekommenderar jag Bentley"s Hotel på 17 Oliver Road i Colaba (boka på tel 0091-22-284 14 74, fax 287 18 46).
  Ät på Leopold"s, på huvudgatan i Colaba, där oljeshejker samsas med unga hippa indier, europeiska ryggsäcksluffare, östafrikanska prinsar och sydindiska kryddbaroner.
  Se det rika Bombay: Malabar Hill, Bandra, Khar, Santa Cruz, Juhu. Och det fattiga: Dharavi eller vilken kåkstad som helst.
  Shoppa i Indiens bästa basarer: Crawford Market och Kalbadevi Bazaars.
  Konkan Railway heter den nybyggda järnvägen längs kusten från Bombay söderut. Ta snabba Netravati Express från Bombay till Kochi (Cochin)

  Dag 6-10: Kochi

  Kochi består dels av myllrande Ernakulam på fastlandet och stillsamma, historiskt intressanta Fort Cochin på en halvö i havet. Små passagerarfärjor plöjer ideligen däremellan.
  Bo på Bharat Hotel på Durbar Hall Road i Ernakulam. Hotellet har tre bra vegetariska restauranger. Prova den sydindiska frukostbuffén med kokt banan och ångade riskakor (idli).
  Ta båten till Fort Cochin och förundras över Indiens judiska historia i Kochis synagoga och ät färsk fisk vid de kinesiska fiskhåvarna, ta båten tillbaka till Ernakulam och frossa i frasiga Masala Dosa och drick sydindiskt kaffe på kooperativa United Coffee House.
  Sängfösare i form av Indian Made Foreign Liquer på Grand Hotels bar, inredd i indisk-europeisk 50-talsdesign.
  Ta bussen upp i bergen till Munnar, resan tar fem timmar.

  Dag 11-14: Munnar

  Indisk vilda västernstad i tedistrikten. Här regerar det stora tebolaget Tata Tea, här möts tre floder och här dyrkas tre religioner. Vandra i de omkringliggande te- och kardemummaplantagen och tillbringa de tidiga kvällarna i den gyttriga, livliga basaren.
  Missa inte Snow bar på Hotel Residency, ett rum med betongväggar och drängfulla tearbetare.
  Lämna Kerala och ta bussen till Madurai på slätten i Tamil Nadu, en resa som också tar fem timmar.

  Dag 15-19: Madurai

  Vandra runt i Indiens förmodligen kotätaste stad, besök Sri Meenakshi-templet, byggt av hindukungen Tirumalai Nayak 1623-55, och koppla av på Ruby Restaurant, som har trädgård och ölservering. Meenakshi är ett av Indiens mäktigaste tempel: sex hektar stort och med tolv torn och ett sammelsurium av hemliga rum, gudastatyer, rökelse och klockklang.
  Besök också Tirumalai Nayaks palats och få dig en lektion i sydindisk kungahistoria i ljus- och ljudshowen som visas varje dag 18.30.
  Ta Vaigai Express som går från Maduari 6.20 på morgonen mot Chennai, men kliv av redan efter några timmar, klockan 9.00, i Tiruchirapalli.

  Dag 20-23: Tiruchirapalli

  En myllrande sydindisk stad, som på grund av alla sina tungvrickande stavelser fått smeknamnet Trichy. Här finns också bra vegetarisk mat, därtill dresserade tempelelefanter och ett spektakulärt shivatempel, byggt på toppen av en 83 meter hög klippa mitt i stan.
  Bo på Ashby Hotel, ett bedagat hotell i kolonialstil, på 17A Junction Road.
  Vimsa runt i stan, ät vegetariskt under kvällshimlen på Yamuna Mess och klättra de 437 trappstegen uppför tempelklippan.
  Ta Rock Fort Express som avgår 21.45 från Trichy och anländer till Eggmore-stationen i Chennai 5.20 nästa morgon.

  Dag 24-28: Chennai

  Mer känd under sitt gamla namn: Madras. En gyttrig, trafiktät, utspridd stad, som inte är kul att promenera omkring i. Åk riksha!
  Bo på klassiska resenärshotellet Broadlands på 16 Vallabha Agraharam Street (liten tvärgata till Triplicane High Road) och ät vegetarisk sjurättersmiddag - inklusive ayurvedisk drink - på Annalakshmi på 804 Anna Salai.
  Testa att spela traditionella indiska instrument på Development Centre for Music Instruments i Tamil Nadu Handicraft Building på 759 Anna Salai, besök filmateljén MGR Film City (det spelas in fler filmer i Chennai än i Bollywood) titta på hur tidig kolonialism kunde se ut (Fort St George) och sen kolonialism (High Court Building).
  Ta tåget tillbaka till Bombay. Snabba Chennai Express avgår från Chennai Central 6.50 på morgonen och anländer 6.45, nästan prick ett dygn senare, till Dadar-stationen i Bombay.

  Dag 28: Bombay igen

  Utöva deltagande observation på välbärgad indisk medelklassungdom: drick spännande drinkar och prata de senaste hindipoplåtarna på baren Ecstasy, som ligger i hörnet Bhulabhai Desai Road/Napean Sea Road.

  Rundresa i norr

  Från Delhi till den romantiska öknen med färggranna textilier, maharajapalats och kameler.

  Dag 1-5: Delhi

  Indiens huvudstad är två och de sitter ihop: Old Delhi, mogulhärskarnas gamla huvudstad, och New Delhi, engelsmännens koloniala huvudstad. I denna siamesiska tvillingmetropol finns massor att se och göra.
  Bo på gyttriga Main Bazaar, gatan som börjar vid New Delhis järnvägsstation och löper genom basarområdet Paharganj, strategiskt beläget mitt emellan Old och New Delhi. Här trängs kor med cyklar och marknadsstånd; landsorts-Indien i koncentrat.
  Från Hotel Metropolis, Hotel Vivek eller något annat av de trånga hotellen på gatan är det bara ett kliv ut i det riktiga Indien.
  Besök mogulernas stad: ta mopperiksha till Old Delhi strax före skymningen och 1) lyssna på kvällsminareten från Jama Masjid, Indiens största moské, 2) promenera i basarerna runt moskén och 3) ät träkolsgrillad lammkabab på restaurang Karims, ett 86 år gammalt hål-i-väggen specialiserat på mogulköket.
  Gör en lunchutflykt till medelklassförorten Defence Colony och ät på Delhis bästa vegetariska restaurang, Sagar, och en kvällsutflykt till hantverkarbyn och restaurangkomplexet Hauz Khas och ät middag med utsikt över höghusen i New Delhi.
  Ta Mandore Express som går från Old Delhi 21.00 och kommer till Jodhpur 7.55 nästa morgon.

  Dag 6-9: Jodhpur

  Ett fort, tre maharajapalats och tusen trånga gränder mitt i öknen. Lyxa till det och bo på Ajit Bhawan Palace Hotel (boka på tel 0091-291-374 10, fax 377 74), som drivs av maharaja Swaroop Singh, bror till Hanwant Singh, som var sista styrande maharajan av Jodhpur.
  Vill du spara pengar bor du tristare, men centralare på Hotel Ghoomar, som drivs av Rajasthans turistbyrå, på High Court Road.
  Strosa omkring i gränderna i gamla stan, besök Meherangarh Fort från 1459, åk ut till Umaid Bhawan Palace, Hanwant Singhs palats som numera är ett överdådigt lyxhotell, och drick öl på altanen till tonerna av sitar och tablas i en solnedgångsraga.
  Ta Jodhpur Jaisalmer Express som går från Jodhpur 22.55 och kommer till Jaisalmer 5.30 nästa morgon.

  Dag: 10-16: Jaisalmer

  Ökenfort och handelsstad där Tharöknen är som plattast och torrast. Hus, mur, gata, torg, trappor, allt i samma ljusbruna sandsten. Rastplats för kamelkaravanerna som drog förbi här i åtminstone 1 500 år, innan skeppen tog över handeln på 1600-talet.
  En nackdel med makalösa Jaisalmer är att det är lite väl mycket turister.
  Bo på Jaisal Castle som ligger högt upp på fortets mur med små gluggar och portaler och utsikt över öknen. Praktiskt taget alla hotell i Jaisalmer möter morgontåget från Jodhpur och kör dig till hotellet i sin jeep.
  Vill du bo billigare hamnar du utanför fortet, till exempel på Hotel Swastika i gränderna bakom Gandhi Chowk.
  Vandra planlöst omkring i stan några dar och åk sedan på kamelsafari i minst tre dagar, helst längre. Oavsett vilket hotell du bor på i stan bokar de safarin åt dig. Du bestämmer själv service- och därmed prisnivå på utflykten (öl eller inte, tält eller sova utomhus etc). Njut av tystnaden, kamelens malande passgång och den enormt stjärnprickiga natthimlen.
  Tillbaka i Jaisalmer, ta nattbussen 21.30 till Bikaner (tyvärr, inget tåg), som du kommer fram till vid femtiden nästa morgon.

  Dag 17-20: Bikaner

  Ännu en ökenstad med fort och maharajapalats omgivna av öknens vidder. Fördelen med Bikaner är att väldigt få utländska turister masar sig hit.
  Bo lyxigt igen, denna gång på Lalgarh Palace, maharajapalatset som numera är hotell och museum (boka på tel 0091-151-52 39 63, fax 52 22 53).
  Ett billigare, men rent och okej alternativ är Evergreen Hotel på Station Road, alldeles vid järnvägsstationen.
  Irra runt i gyttret i den muromgärdade gamla stans basarer, besök det 500 år gamla Junagarh Fort, som också rymmer ett palats. Ta riksha till kamelfarmen (åtta kilometer från stan) och få dig en lektion i olika kamelraser.
  Ta taxi till Deshnok (tre mil från stan), ett tempel där man utfordrar tusentals råttor, som de mest hängivna tror är inkarnationer av mytiska historieberättare.
  Ta Bikaner Mail som går 19.45 från Bikaner och kommer fram till Sarai Rohilla-stationen i Delhi 6.40 nästa morgon.

  Dag 21: Delhi igen

  Sugen på en glass efter två torra, heta veckor i öknen? Ät glassdrink på Nirula"s glassbar på Radial Road no 6 vid Connaught Place.
 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!