• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Medieskugga över hårt drabbade Indien

  Indien var det tredje hårdast drabbade landet av tsunamin. Minst 10 000 människor miste livet i vattenmassorna. Ingen västerländsk turist har rapporterats död. Därför har världens blickar riktats åt annat håll.

  Medieskugga över hårt drabbade Indien
  DET DOG ALLTSÅ dubbelt så många i Indien som i Thailand. Men Indien befinner sig i medieskugga, eftersom de områden som drabbades hårdast lockar relativt få utländska turister: ögrupperna Andamanerna och Nikobarerna och delstaterna Andhra Pradesh och Tamil Nadu på den indiska kontinentens östkust.
  Även i Indien fanns turister bland offren; turister från Nepal och Sri Lanka och från andra delar av Indien. Men mest var det fattiga fiskare som dog. Enligt Indiska turistbyrån finns inga utländska turister bland dödsoffren.
  Men det är en sanning som kan ifrågasättas. Jag har läst ögonvittnesskildringar i indiska tidningar om turister från Indiens grannländer som spolades bort i vågorna, bland annat vid stranden i Chennai (Madras). Vad turistbyrån egentligen menar är: ingen västerländsk turist har rapporterats död.
  Att inga västerländska turister omkom i Indien beror framför allt på att de populäraste stränderna finns i Kerala och Goa, två delstater på Indiens västkust. Här var effekterna av tsunamin milda eller obefintliga.
  I detta faktum finns förmodligen förklaringen till att det inte rapporteras så mycket i väst om jordbävningsvågornas hårda slag mot Indien. Västerländska liv gick inte till spillo och den rika världens intressen har praktiskt taget inte hotats.
  INSAMLINGAR AV PENGAR till tsunamioffren syntes över hela Indien veckorna efter katastrofen. Var och varannan restaurang hade insamlingsboxar och tidningar, tevekanaler och filmstjärnor vädjade om hjälp från den indiska allmänheten. Där-emot vill inte indiska regeringen ta emot hjälp utifrån. Indien har därmed försökt bete sig som den politiska stormakt man är och ekonomiska jätte man är på väg att bli. President Bush ringde personligen till Indiens premiärminister för att erbjuda hjälp, men erbjudandet accepterades inte.
  – Nej, tack! Vi klarar oss själva. Vi säger till om och när vi behöver hjälp, sa Indiens premiärminister.
  Sådana ord klingar vackert i många öron i Indien. Indien är ingen mottagare. Indien är till och med givare. Indien var till exempel först med att skicka undsättning till sin ännu värre drabbade granne, Sri Lanka. Indien har också skickat fartyg med hjälp till Indonesien. Flera indiska tidningar kommenterade detta stolt veckorna efter katastrofen med: "Vi står på egna ben! Tyck inte synd om oss!"
  INDIENS TURISTINDUSTRI har klarat sig någorlunda helskinnad från flodvågen. Inte ens på ögrupperna Andamanerna och Nikobarerna, som ligger i Indiska oceanen nära jordbävningens epicentrum, drabbades turistnäringen särskilt hårt. Men katastrofen hade fruktansvärda konsekvenser på öarna söderut i arkipelagen. Hela byar och samhällen slogs sönder och sköljdes ut i havet, över 1 000 människor omkom och 1 000-tals saknas fortfarande.
  De flesta av öarna är stängda för andra än de som bor här permanent. Det krävs tillstånd för såväl indier som utlänningar för att resa hit. Indien säger att anledningen till isoleringen är att man vill skydda öarnas ursprungsbefolkningar. Men det finns också militära skäl: på grund av det strategiska läget har Indien stor militär närvaro på Nikobarerna.
  Här framstår Indiens stolta vägran att släppa in internationella hjälporganisationer i mycket dålig dager. Bristen på hjälpinsatser till de värst drabbade öarna har förmodligen skördat många onödiga dödsoffer.
  De få öar nära Andamanernas huvudort Port Blair som är öppna för turister klarade sig förvånansvärt bra. På den mest populära turistön, Havelock, omkom inte en enda människa. De flesta turisterna här var länge ovetande om den dödliga flodvågen som drabbat andra öar i arkipelagen; de fick reda på vad som hänt först sedan oroliga anhöriga hemma i Europa sms:at och frågat om de levde.
  PÅ DEN INDISKA kontinentens hårt drabbade östkust finns inga stränder som lockar stora mängder västerländska sol- och badturister. Här finns ingen internationell charterturism, men väl många sevärdheter och mindre stränder som besöks av indiska turister och västerländska ryggsäcksresenärer.
  Hit hör strandtemplet i Mamallapuram, i delstaten Tamil Nadu fem mil söder om Chennai (Madras). Templet byggdes på 600-talet och är känt för att inte bara avbilda gudar och gudinnor, utan också scener ur vardagslivet. Templet är klassat som världsarv av Unesco. På grund av den kraftiga erosionen på stranden byggdes på 1970-talet en skyddsmur mellan havet och templet. Denna mur räddade själva templet från tsunamins urkraft, men 15 människor i byn dog och 80 turistaffärer längs vägen mot templet förstördes. Katastrofen bjöd dock på en positiv arkeologisk nyhet: när flodvågorna drog sig tillbaka blottades ett hittills okänt tempel under sanden. Nu ska det nya templet grävas ut.
  Också den före detta franska kolonin Pondicherry, 25 mil söder om Chennai, drabbades. Här dog cirka 400 människor i vattenmassorna. Till Pondicherry åker många turister för att besöka det berömda meditationscentret Sri Aurobindo Ashram och den alternativa new age-byn Auroville. I Auroville bor 1 700 invånare från 33 länder i ett försök att leva ett liv i andlig och världslig frid. Vågorna nådde inte Auroville, men man blev medveten om katastrofen när flyktingar strömmade in i byn. Invånarnas idéer om medmänsklighet fick plötsligt en reell innebörd: snabbt satte man upp tält och ett utomhuskök och tog hand om över 1 000 hemlösa från de tsunamidrabbade stränderna.
  DE FLESTA SOM DOG av tsunamin på den indiska kontinenten var fiskare som bodde nära stränderna i och runt städerna Cuddalore och Nagapattinam, strax söder om Pondicherry. Här finns bland annat ett av södra Indiens viktigaste pilgrimsmål, Mariakyrkan i byn Velankanni, dit många sjuka reser för att bli helade av jungfru Maria.
  Av de tusentals pilgrimer som hade rest hit under julhelgen omkom 500 i vågorna, men som genom ett under, eller på grund av de kraftiga stenväggarna, överlevde de som befann sig inne i själva kyrkan.
  Indiens sydspets, Kanyakumari, är ett populärt turistmål, framför allt för indiska turister. När vågorna slog till här blev 500 turister strandsatta på Vivekananda-klippan, som ligger i havet 400 meter söder om kontinentens sydspets. Turisterna kunde till slut räddas.
  Även centrala Chennai drabbades. Den breda Marina Beach ligger mitt i stan och lockar varje dag tusentals stadsbor som promenerar i vattenbrynet, gör yoga och morgongymnastik och handlar snacks och dricka från de många ambulerande kioskvagnarna. Vågen som sköljde över Marina Beach i Chennai krävde 200 dödsoffer.
  I KERALA, på sydvästkusten, finns flera populära turistområden vid havet. Kovalam Beach, Varkala Beach, kanalerna och åarna strax innanför kusten (The Backwater) och staden Kochi. Närmare 200 människor i Kerala dog av tsunamin, de flesta mellan Allapuzha och Kollam i närheten av The Backwater, men mirakulöst nog klarade sig infrastrukturen och alla västerländska turister, enligt Indiska turistbyrån.
  I Palolem i södra Goa, som ligger längre upp på västkusten, fick några strandrestauranger inredningen förstörd när det ovanligt kraftiga tidvattnet rusade in mellan borden på katastrofdagens kväll. Men det var inte värre än att man kunde öppna igen nästa dag. Inte en enda människa i Goa skadades av tsunamins effekter.
  Precis som i Sri Lanka och Thailand hoppas alla som jobbar med turism i Indien att turisterna inte ska skrämmas bort av flodvågen. Budskapet är: "Res hit, annars blir det en dubbel katastrof för Indien!" per j andersson
  Mer information
  http://www.tourismofindia.com finns rubriken Tsunami Update. Här hittar du mer information om hur turismen påverkats i Indien.
  Indien tar inte mot hjälp på mellanstatlig nivå (regering till regering). Men ideella organisationer som har kontakt med organisationer i Indien kan bistå dem som drabbats av tsunamin. Och givetvis får vem som helst skänka pengar och annan hjälp till indiska hjälporganisationer. På http://www.aidindia.org och http://www.helpindia.com får du en bra överblick av de drabbade områdena och de behov som finns och kan också skänka pengar online med kreditkort.
 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!