• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Malaysia - en modern totalupplevelse

  Redan på Kuala Lumpurs läckert futuristiska flygplats står det klart; det här är det moderna Asien, det är i Malaysia det händer just nu, det är här du ska vara, det är här du ska uppleva Georgetown, Cherating, Perhentian Kecil och Kuala Lumpur.

  Malaysia - en modern totalupplevelse
  Foto Thinkstock

  Kuala Lumpur. Den luftkonditionerade flygbussen susar fram på den sexfiliga motorvägen in mot stan. Trafiken är gles. I djungeln bredvid börjar den multimediala superkorridoren bli klar. Där, bland palmerna i Malaysias eget Silicon Valley, byggs cyberstan Cyberjaya. Milvis med bredbandskablar har grävts ner, allt för att förutsättningarna att driva visionära it-företag ska bli de bästa i världen. Vid årsskiftet ska 326 företag vara igång här.
  Trafiken tätnar. Den gyllene triangeln, Kuala Lumpurs nya centrum vars mest kända landmärke är de 451 meter höga tvillingtornen Petronas Twin Towers.
  Stora bildskärmar visar reklam för internationella företag vi känner igen. Ett tåg åker förbi på betongbanvallen på den nya monorailbanan 30 meter över våra huvuden. Lot 10, Bukit Bintang, KL Plaza – de stora svala luftkonditionerade shoppingkomplexen ligger så tätt att man ibland inte vet i vilket man befinner sig. Rent, snyggt och välputsat. I datoraffärerna bågnar hyllorna under överdådet av det senaste digitala tekniken och i klädaffärerna säljs de snyggaste märkeskläderna.

  Bild 774933
  Granne med Gyllene triangelns blanka fasader och intensiva shopping ligger Jalan Alor. Borta är den futuristiska atmosfären, detta är Kina för länge sen. Trottoarerna är trånga och behöver ny asfalt. Gatan kantas av glasskåp som på kvällen och natten fylls med färsk mat. Kolgrillarna fräser, det doftar grillad kyckling och asiatiska kryddor.
  Georgetown några mil norr om Kuala Lumpur. Många städer i västvärlden har ett Chinatown. Några har också ett Little India. En handfull restauranger och några affärer och så är det inte mer med det. Georgetowns kinesiska och indiska kvarter är något annat. Här handlar det om en totalupplevelse som omfattar kroppens alla sinnen. Att vara här är som att besöka Indien och Kina in real life, som det heter i kontaktannonser på internet.

  Chuliagatan är Georgetowns kinesiska epi-centrum. På ett av gatans typiska ställen serveras het nudelsoppa med krispiga grönsaker. Hang Chow Coffee Shop: svartvitrutigt stengolv, trästolar och rektangulära bord med marmorskivor. Ljuden är mångkulturella: radion spelar västerländsk pop, moskén utanför ropar "Allah akbar", rösterna som far genom luften är kinesiska.
  Matvagnar med cykelhjul ute på gatan. Kycklingspett i knippen i glasskåp. Nudlar som kokar i rostfria kärl. Svävande ångmoln i den svarta kvällen. Söt doft av nygrillad kycklingfilé. Plaskande ljud från nykokta nudlar som öses upp ur sin kastrull med bambuhåv. Här finns också kinesiska tempel. Rökelsestickor i buketter nerstuckna i krukor med sand och aska. Drakar och ormar med taggiga ryggar. Fantasidjur i karamellfärger. Tung doft av rökelse och frukt.

  Market Street är Georgetowns Little India. Samma totalupplevelse som Chulia, men nu av Indien. Små träkiosker med stora bananstockar. Indiska män i höftskynken (lungis) som cyklar på indiska Herocyklar; på styrena dinglar korgar fyllda med mjuka, dallrande riskakor (idli). Skiv- och videoaffärer som pumpar ut Bollywoodmusik. Flagnande fasader, sneda träjalusier.
  På Restoran Krsn (de stavar det faktiskt så) serveras masala dosa, en rullad rismjölspannkaka med kryddig potatisfyllning. Fläkten gnisslar, stekoset doftar spiskummin, rösternas innebörd representerar en indisk smältdegel: tamil, malayalam, hindi.

  Cherating på Malackahalvöns östkust. Malaysias Österlen. Stranden är bred när tidvattnet dragit sig tillbaka. Bred och hård. Hård som ett sandgolv. Avlägsna horisonter, vid himmel, mullrande blågrått hav. Innanför stranden en ridå av vindpinade barrträd. Bakom de mörkgröna barren hörs böneutroparens sång från en upplyst moské. En påminnelse om det exotiska i ett landskap som känns hemtamt.
  Cherating har förändrats. För 15 år sen fanns det tre–fyra ställen att bo, stranden låg öde och bakom stranden var det bara sankmark och palmskog. I dag finns här en helt ny stad med hundratals butiker, restauranger och hotell.
  I det nya Cherating finns en puls som slår. Blinkande lampor och spännande affärer. Den gyllengula stranden är lika vacker (men inte lika tom), och maten är lika god som då: indiskt, malaysiskt, kinesiskt.
  Cherating är en av östkustens charmigaste stränder. Lika mycket resmål för medelklassmalaysier som utlänningar. Här tar du bussen in till stan (Kuantan) och handlar billig batik och elektronik. Här gör du en flodkryssning uppför Cheratingfloden. Här hyr du cykel och utforskar andra småbyar längs kusten.

  Perhentian Kecil. Den gamla båten av trä ankrar vid ön Perhentian Kecil utanför Malaysias östkust. En samling ryggsäcksresenärer från olika delar av världen, hoppar över i en liten taxi som sätter full fart in mot land. Där väntar Malaysias bästa strand Long Beach med sin vita sand, sina små enkla bungalowbyar och sin täta djungel som förser ön med syra och liv.
  – Relax, säger servitören på restaurangen till oss en stund senare. You have to relax. That's what's it's all about.
  På Perhentian Kecil härskar det tillbakalutade lugnet. Här solar man och badar. Här dyker man på något av alla bra dykställen som finns nära ön, eller så tar man på sig snorkel och cyklop och simmar till korallerna 50 meter från strandkanten. Här äter man grillad fisk när mörkret lagt sig och månen speglar sig i havet.
  Perhentian Kecil är utan tvekan en av Asiens skönaste öar.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!