Annons
Annons
Foto: Susanna Asklöf

Foto: Susanna Asklöf

Restips

Hua Hin och Cha Am – där thailändarna själva semestrar

Hua Hin och Cha-Am. Den ena växer så det knakar, den andra gäspar. En bjuder på sekelskiftscharm, en annan på uppblåsta jättebananer. Båda är thailändarnas egna favoritbadorter.

Text: Bodil Sjöström • 2007-02-13 Uppdaterad 2021-06-23

Fiskebåtarna ger sig ut vid skymning. En efter en tänds de gröna lanternorna ute på det gråblå havet. Palmerna viskar i den varma vinden. Jag sitter på en mur och gör inget mer – barfota med sand mellan tårna.

Vrider huvudet åt höger, där borta ligger Hua Hin. En och annan reslig hotellbyggnad, annars lågmält. Jag anar hur det skramlar på restaurangerna på de enorma pirarna där verandorna är belamrade med stora krukor med böljande bougainvillea. Vrider huvudet åt vänster och i ett matt ljus skimrar Cha-Am. Den lilla badorten sover redan. Snarkar svagt och nöjt. De båda orterna ligger knappt två mil från varandra och växer ihop mer och mer. Bangkok är bara 20 mil bort. Om helgerna förvandlas stränderna till stökiga vardagsrum, thailändare packar upp kylväskor och kolgrillar och placerar sig under parasollerna. Små som stora badar med kläderna på, att visa sig i bara bikini eller badbyxor är ofint, men allra mest: huden ska vara blek.

Från soluppgång till solnedgång pratar, leker, äter och umgås de.
Närheten till Bangkok har placerat de båda badorterna på thailändarnas egen favoritkarta. Lätta att ta sig till och ett andra hem för Bangkoks överklass.

Men den omåttligt populära kungen är förmodligen den starkaste orsaken till deras popularitet. Han bor periodvis i Hua Hin.

Utanför det kungliga palatset ligger ständigt tre båtar på vakt. De tänder hundratals små lampor om kvällen och bildar en gyllene triangel. Där får inga båtar åka och kungliga restriktioner har också medfört att möjligheten att utöva vattensporter är begränsade i Hua Hin.

Någon gång syns en vattenskoter, annars hörs bara havet.

Hua Hin och Cha Am - där thailändarna själva semestrar

Det är med tåg man ska angöra Hua Hin, den lilla stationen är stadens största sevärdhet. Kungen har sin egen vänthall, med snirklig thailändsk arkitektur, starka färger, guld och mosaik.

Strax utanför, bortom alla tuk-tuk-förare, börjar det som är Hua Hins styrka.
Det är på riktigt. Om man så vill – på thailändskt vis. Rykande wokgrytor, små affärer som säljer fågelburar och frukt. Restauranger som hål i väggen med låga plastpallar och enkla bord.

Sedan templet. En öppen plats, det rungar i en gonggong och munkar går med sina matskålar mot en av byggnaderna. Katter, kanske tio stycken, får ris av en gammal kvinna vid ingången.

– Jag matar dem varje dag, säger hon och nickar att jag ska följa med.
Jag går efter och in bland munkarna. Det känns obekvämt. En kvinna får inte vidröra en munk, får absolut inte sitta bredvid nÙ?gon. Och man ska inte ha shorts i tempel.

Jag har shorts.

Men kvinnan vinkar åt mig att följa med. Tappar helt bort henne, går dit jag tror hon gick, men hamnar rakt i Hua Hins prostitutionsnäste.

Så fÙ�ngar man Hua Hin allra bäst. Det vanliga, det heliga och fördärvet.
Hua Hin och Cha Am - där thailändarna själva semestrar

Den flagnade sekelskiftscharmen är påtaglig. En massa butiker med skräddare, optiker, hantverk och luftkonditionerade kaféer, för att snabbt byta om till låga trähus med verandor och kulörta lyktor. En sidogata från detta sitter de unga flickorna och väntar på kunder.

De har blivit fler. Jag har rest till Hua Hin under flera år, prostitutionen har ökat för varje år. Jag har haft med mig vänner som tar så illa vid sig att de aldrig mer vill åka hit. Jag reser nu med en fotograf som bor i Bangkok och som sett de flesta turistorter, och hon är stormförtjust. Hon bokar redan in sig på ett hotell för en nästa vistelse i Hua Hin.

Styrkan är staden, att det finns mycket att göra och titta på vid sidan om det loja strandlivet. Man kan lätt komma undan de tråkiga gatorna.

Och man kan gärna hamna på det gamla järnvägshotellet – som numera heter Sofitel. Det byggdes i början av 1900-talet och den gamla byggnaden sitter utan synlig skarv ihop med det nya. Det är en vit stor träbyggnad med verandor, breda knarrande plank, stora takfläktar som vispar tropisk hetta och en trädgård utanför för sakta promenader som slutar där stranden tar vid. Här spelades delar av filmen Killing Fields in (som utspelas i Kambodja). På väggen hänger ett gulnat fotografi med tack från filmteamet.
Höjdpunkten är afternoon tea. Rottingfåtöljer står vända mot trädgården. Buffén dukas upp på silverfat i flera våningar. Laxrullader med pepparrot, persikopaj, romchokladbollar och scones. Fingermat och mitt i allt pannkakor med sylt och grädde. Teet serveras i blåblommigt porslin.

Kanske inte så thailändskt men helt i Hua Hins stil.

Hua Hin och Cha Am - där thailändarna själva semestrar

Charterturismen har funnits ett tag, men har inte tagit över. Här regerar thailändarna. Många åker hit för att spela golf, andra för att Hua Hin just är Hua Hin.
– Vi åkte till Phuket en gång men det säger jag dig bara, aldrig mer, säger Sudden med nasal Stockholmsdialekt och kliar sig i mustaschen.

I femton år har han rest hit med sin fru. De har sett förändringen, men ser igenom den.
– Vi hyr kåk här, du ska se vår kåk! Gå in där i gränden i morgon vetja, säger Sudden och pekar, gå in där och ropa Sudden så ska jag visa dig och så ska du få dig en god whisky.
Man träffar honom på Mårtenssons Taverna, mitt emot Swedish Restaurant. Tillhåll för långtidsboende svenskar. Inte så svenskt som det verkar, god thailändsk mat, men den som är sugen på skomakarlåda har också kommit rätt.

Hua Hin och Cha Am - där thailändarna själva semestrar

Hua Hin har blygsamma svenska inslag, grannorten Cha-Am har norska. Ett norskägt guesthouse och restaurang och här och där en meny på norska. Hua Hin har växt på bredden de senaste åren, Cha-Am har gäspat och sagt: “Jag duger väl som jag är.”

Vare sig Hua Hin eller Cha-Am kan skryta med något böljande nattliv, förutom de många pubar som Hua Hin rustat sig med. Men i Cha-Am är det som om någon stängt av huvudströmbrytaren efter tio på kvällen.

För att i gryning slå på den igen. Cha-Am är bara en gata och en strand. Hundratals försäljare av allt som går att göra i snäckor – halsband, draperier, fotoramar, nyckelringar, ölöppnare. Stranden saknar palmer men är inringad av kasuarinaträd. På helgen förvandlad till en flera kilometer lång lekplats för thailändare. Uppblåsta jättebananer i som dras av snabba båtar och drakar på himlen. Thailändares strandliv stavas sanuk (skoj, kul) mycket lek, och i stället för att titta på havet vänder man stolarna mot varandra.

På måndag är det tomt som på en tågstation där tåget just gått, och vare sig man är norsk eller tysk såsar man ner mot solstolarna med sina pocketböcker och somnar i skuggan.

Hua Hin och Cha Am - där thailändarna själva semestrarOm kungen satt Hua Hin och Cha-Am på kartan för thailändarna är det palatset Phra Ratchawang Klai Kangwon som präglat atmosfären. Det lÙ?nga namnet betyder Långt-från-problemen-palatset.

Men det finns ett problem: mat. I Cha-Am får man leta länge efter gott att äta (se guide), i Hua Hin är det svårt att välja. Bläckfisken är stans delikatess, de gröna lamporna ute på havet är egentligen inga lanternor utan jättelika lysrör. Ljuset drar till sig bläckfisken. Längs hamnen ligger fiskerestaurangerna på rad och skjuter ut sina verandor mot havet. I akvarier stora som containrar gömmer sig humrar stora som taxar i väntan på att någon ska peka ut och få dem på tallriken.

Men också italienskt, indiskt, fransk och bra pubmat lockar. Ibland blir man trött på thaimat.

Det är en sådan kväll i kväll. Vi går till Hua Hin Brewing Company med eget bryggeri och smakar öl långt bort från söt Singha och stark Chang. Jag beställer soltorkat oxkött och mår bra.

Lokalen är full av thailändare.

Guide till Hua Hin och Cha-Am

Resa dit Flyg från Skandinavien till Bangkok kostar från 6 000 kr och uppåt. Dyrare är att resa kring jul och nyår. Flera researrangörer har Hua Hin och Cha-Am i sitt utbud, ofta i kombination med Bangkok. Hos Fritidsresor, Apollo och Ving kan du hitta en veckas paketresor med flyg och hotell för 10 000 kr. Att resa på egen hand från Bangkok till Hua Hin är enkelt. Tåg kostar ca 40 kr och tar drygt 4 timmar. Taxi kostar 500 kr per bil och tar knappt 3 timmar. Buss tar drygt 3 timmar och biljettpriset är 30 kr. Resa runt Mellan Hua Hin och Cha-Am går det bussar som kostar 4 kr, restid 20 min. Taxi mellan de båda orterna kostar cirka 80 kr. I Cha-Am går man till det mesta, likaså i Hua Hin. Annars gäller motorcykeltaxi som är i särklass billigast (titta efter de färggranna västarna), taxi, song­thew (taxi med flak) eller tuk-tuk (trehjulig mopedtaxi). De flesta hotell som ligger lite utanför Hua Hin har gratis buss in till stan. Bo HUA HIN Ett billigt och mycket bra alternativ är Euro Guesthose http://www.euroguesthousehuahin.com. Dubbelrum för drygt 200 kr. Bageri och kafé i bottenvåning. Ligger på lugn sidogata men en bit från stranden.
Ännu billigare är Sirima som ligger på en pir. Rum från cirka 70 kr. Th Naresdamri.
För den som kan betala mer är Baan Bayan ett lyckat val. Gammal trävilla, luftiga rum, egen pool och strandservering. Kolonial känsla och mycket smakfullt. Rum från 1 200 kr. http://www.baanbayan.com. Ett mellanklasshotell med lugnt läge strax utanför stan: Majestic Beach Resort, cirka 400 kr för dubbelrum. 16 Damnoenkasem Rd. CHA-AM Ett av de bästa alternativen för boende i Cha-Am heter Baan Thai Restaurant & Guesthouse. Drivs av thai/norsk-familj (alla talar norska). Rent, omhändertagande och kanonläge bara 20 meter från stranden. Egen restaurang med riktigt bra mat. Rum kostar omkring 160 kr. http://www.ban-thai.net. Lite mer ståndsmässigt, men mer opersonligt, bor man på Cha-Am Methavalai Hotel. Dubbelrum för cirka 500 kr, http://www.methavalai.com. Mat och dryck HUA HIN Skaldjur som nästintill sprattlar på tallriken äts på de långa pirerna i Hua Hin. Trävernaidor med jÙ?ttelika krukor där bougainvillean väller ut. Fantastisk plats, särskilt på kvällen, för att avnjuta middagar runt 50-lappen. De stora verandornas restauranger heter Chom Cluen och Chao Ley Seafood. Ligger längs vattnet på Th Naresdamri och går inte att missa. Hua Hins charmigaste restaurang heter Monsoon. Litet trähus med öppen balkong mot gatan, vietnamesisk och thailändsk mat inmundigas under röda kulörta lyktor och stora takfläktar. Liten designbutik i bottenplan. Och även om det låter konstigt – gå på toaletten! Trött på thaimat och Singhaöl? Gå då till Hua Hin Brewing Company. Prova öl från eget bryggeri och ät pubmat som får MVG i betyg. 33 Th Naresdamri. Afternoon tea (se reportage) serveras på Sofitel. Th Damnoen Kasem. Gott kaffe, tidningar att läsa, bagels och välbehövlig svalka finns på World News Coffee, 130/2 Th Naresdamri. Har även supergod frukost. CHA-AMBaan Thai Restaurant & Guesthouse (se ovan) äter man bra thaimat men också europeiskt. Thailändarnas egen favorit heter Poom Restaurant, 274/1 Th Ruamjit (bredvid Gems Cha-Am Hotel). Sevärdheter Lämna inte Hua Hin utan att ha besökt den gulliga tågstationen. Eftersom kungen har sitt sommarpalats här, finns också en egen kunglig liten väntpaviljong. Khao Takiab är ett litet tempel strax söder om Hua Hin. Ligger högt upp i berget (kallas även Chopstick Hill). Ta med kamera. Utsikten heter duga, men bästa bilderna bjuder aporna på. De kommer nära, riktigt nära. Wat Hua Hin ligger mitt i stan. Enastående ornament på gavlar och tak. Hedra Buddha, lägg en lotusblomma vid hans fötter, lämna liten gåva men gå inte in i shorts eller med hatten på. En knapp timmes resa norrut ligger spektakulära grottan Khao Luang. Buddhastatyer i drypande fuktig miljö där solljuset bildar magiska strålar mot de guldklädda figurerna. Bästa fototillfället är mellan kl 14 och 15. Strax utanför Cha-Am lät kung Rama VI bygga sitt lustslott Phra Ratchaniwet Marukhathayawan. Ritades av italiensk arkitekt och stod klart 1923. En snickardröm, korsning mellan Villa Villekulla och Drottningholm. Fridfullt och luftigt. Shopping Till Cha-Am åker man inte för att shoppa. Såvida du inte är extremt intresserad av snäckor. Här säljs allt som kan göras av snäckor: speglar, fotoramar, nyckelringar, draperier, lampor. I Hua Hin däremot finns goda möjligheter till fina fynd. Gott om skräddare, optiker, klädaffärer och hantverk. Hua Hin Bazar Ù�r kul för små souvenirer och allt för stranden, precis utanför Sofitels väldiga trädgård. På nattmarknaden som ligger i västra änden av Th Dechanuchit hittar du cd och dvd. De stora shoppinggatorna heter Th Naresdamri och Th Dechanuchit. Guideböcker Vagabond Förlag har gett ut tre upplagor av guideboken Thailand där Hua Hin och Cha-Am presenteras. De båda badorterna finns också med i Lonely Planets Thailand. Guideböckerna hittar du i Vagabond Resebokhandel, Götgatan 95 i Stockholm, tel 08-555 240 60, eller på www.vagabond.se/guidebocker /Bodil Sjöström

Text: Bodil Sjöström • 2007-02-13
RestipsThailand

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top