• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 24 timmar i München

  Tysklands tredje största stad har ett oförtjänt tråkigt rykte. Utforska München!

  08.00 Morgondopp i klassisk miljö

  Inled dagen med ett morgondopp på Müllersches Volkbad (Rosenheimerstrasse 1). Vandra omkring i badrock i detta jugendpalats från slutet av 1800-talet. Flyt i den pampiga bassängen och och avsluta med ett svalkande dopp i det romerska badet.

  10.30 Äggfrukost

  Efter badet suktar kroppen efter föda. Frukosten intar du på Brenner (Maximilianstrasse 15). Om kvällarna är stället tummelplats för Münchens trendmaffia, men på förmiddagarna är det lugnare. En doppio espresso macchiato och stekta ägg med mozzarella och tomater får dig på benen igen.

  11.00 Lyxshopping

  München börjar vakna till liv och butikerna slår upp portarna. Vandra längs Maximilianstrasse, stans främsta lyxshoppingstråk. Besök även Wies'n Tracht (Talstrasse 19). Här säljs klassiska folkdräkter, dirndls (tänk Heidi med flätor på en alphed). Tro det eller ej, men de bayerska dräkterna har gått och blivit high fashion (Paris Hilton sågs nyligen bära en), och på Wies'n Tracht finns troligen det största utbudet i världen, för alla smaker och prisklasser.

  13.00 Promenad i Engelska parken

  Efter några timmars kommers är du i behov av en paus. Ta en promenad i Englisher Garten, en av Europas största stadsparker. Njut av en weissbier (tyskt veteöl) vid Kinesiska tornet, i mitten av parken. München är fullt av trevliga biergarten (ölträdgårdar) och detta är en av de största.

  15.00 Konstkoll

  Trots sin storlek så har München några av landets, för att inte säga världens, bästa konstmuseer. De tre Pinakoteken: Alte, Neue eller Pinakothek der Moderne är massiva institutioner som bjuder på ett gyllene snitt ur konsthistorien. På grund av tidsbrist hinner du inte med alla tre. Efter viss tvekan väljer du Neue -Pinakothek som fokuserar på det bästa inom central-europeiskt måleri från 1700- och 1800-talen.

  17.00 Bollkonst

  Från finkultur till kroppskultur. Ta tunnelbanan till Fröttmaning och följ horden av sjungande tyskar på väg mot nybyggda Allianz Arena. Tro inte för en sekund att fotbollsfebern har lagt sig i München bara för att VM är slut. Här är FC Bayern München kungar, och merparten av de 66 000 platserna brukar vara fyllda när Oliver Kahn & co bjuder upp till spel.

  18.30 Skippa knödeln

  Münchens sydliga läge gör att de italienska influenserna är påtagliga i staden, trots att vi befinner oss i hjärtat av knödelland. Vinaiolo (Steinstrasse 42) är en av de bästa italienarna i München. Den ligger i populära Haidhausen, på andra sidan floden Isar från centrum sett.

  20.30 Barhopping i Schwabing

  I början av förra seklet var stadsdelen Schwabing en mötesplats för Münchens intellektuella. I dag har populationen alltmer bytts ut mot välbetalda yuppies ("schicki-mickis" som de kallas av lokalbefolkningen), men området har fortfarande kvar en bohemisk touch, och många fina hus med jugendfasader. Koppla av med en tidning och en drink på News bar (Leopoldstrasse 74) och styr vidare mot stimmiga och ärevördiga Alter Simpl (Türkenstrasse 57) där författare som Hermann Hesse och Thomas Mann släckte törsten anno dazumal.

  22.00 München by night

  Har inte det späckade dagsprogrammet kört slut på dig så knyter du på dig dansskorna och tar en taxi till Atomic Café (Neuturmstrasse 5) där stadens unga skakar höfter till alternativa pophits (mycket svenskt!). Sedan fortsätter du till P1, (Prinzregentenstrasse 1) där stämningen är betydligt mer vuxen och glamourös. Skulle du misslyckas med att charma de sura vakterna så får du helt enkelt tröstäta en weisswurst och gå vidare till någon av ölhallarna, där VIP-kraven är lägre.
 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!