Annons
Annons
Foto: Håkan Elofsson

Foto: Håkan Elofsson

Frankrike

Gunni Karlzén – parisbo sedan 22 år

Hennes kärlek till Paris smittar. Mötet med Gunni Karlzén får stan att skimra i ett nytt ljus.

Text: Per J Andersson • 2008-03-14 Uppdaterad 2008-03-14

Gunilla Karlzén

Bor: Saint-Germain-des-Pres, Paris
Sysslar med: musik, reklam, film

Vi träffas på hennes favoritlunchrestaurang i Saint-Germain-des-Pres och hon beskriver entusiastiskt vad som döljer sig bakom menyernas rubriker – se där anka, inälvskorv, musslor, maräng – och varför hon själv gjorde denna plätt på jorden till sin.

– Saint Germain är en by i staden, säger hon, och tar oss med en rundvandring i hennes kvarter. Du lär känna slaktaren, busschauffören, grannarna, kyparna … Du känner dig omhändertagen och sedd, trots att du befinner dig mitt i en flermiljonstad.

Gunni kom till Paris för 22 år sedan. Vad som lockade? Jo, som barn fick hon följa med pappa på lantbruksmässor i Paris. I tonåren tågluffade hon hit. Paris var världen utanför hembygden. Paris bjöd på äventyr och mångfald, långt från den svenska ankdammen.
Hon började jobba som foto- och reklamfilmsmodell. Med sitt blonda hår och svenska utseende var hon ett exotiskt inslag i Paris modevärld. Fortfarande minns många parisare hennes reklamfilm för skorpor som gick i tv under lång tid. Gunni låg på en säng och sa förföriskt till sin man

“Jag vill ha en bebi”.

“Nej”, svarar mannen.

“Då får jag göra det själv då”, säger Gunni och går ut i köket och – sätter tänderna i en skorpa, stönande “Ah, så gott”.

Skorpreklamen med sexassociationer slog. Gunnis alterego i många år: Skorpan.

– Är det du som är skorpflickan, kan parisare på gatan fortfarande säga, trots att det är 20 år sedan filmen visades.

Sedan dess har Gunni agerat i flera reklamfilmer och franska och italienska långfilmer och tv-serier. Hon har också sjungit i ett hårdrockband som varit förband till Deep Purple och Scorpions.

Numera bor mitt i sitt älskade Saint-Germain-des-Pres, dit så många konstnärer och författare vallfärdat under 1900-talet. Hennes favoritområde är inte de stora kaféerna på boulevarderna utan brasserierna, matmarknaderna, bagerierna och butikerna runt Rue de Seine mellan Boulevard Saint German och Seinefloden.

Hon är gift med en fransman, som hon har en dotter tillsammans med. Gunni och hennes man – som är musiker med artistnamnet Lol – har också ett coverband tillsammans. De brukar uppträda på privata fester och andra evenemang. Hennes vision är att göra en egen hemsida – http://www.gunillasparis.com – där hon erbjuder specialiserade kulturella och kulinariska stadsvandringar i sina parisiska favoritkvarter.

– När gatulyktorna tänds på kvällen och hela Paris glöder i orange, då jublar mitt hjärta. Paris är min stad.


Text: Per J Andersson • 2008-03-14
FrankrikeRestipsParis

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top