Annons
Annons

704320.jpg

Restips

Weekend i Barcelona

Shopping, sightseeing, strand och en och annan siesta. Och tapas förstås. Massor av ljuvliga tapas. Se där - ett snabbrecept på en lyckad weekend i Barcelona.

Text: Fredrik Brändström • 2009-04-16 Uppdaterad 2021-06-23

Namn: Fredrik Brändström
Därför Barcelona: Närheten till stranden och havet. Mixen av den katalanska kulturen och den internationella atmosfären. De vackra miljöerna. Utbudet av nöjen och kultur – man har helt enkelt aldrig tråkigt i Barcelona!

Dag 1 (torsdag)

10.00. Äter en frukostsmörgås med serranoskinka och dricker en café con leche vid bardisken på minimala Bar Pinotxo, inne i den fantastiska saluhallen Mercat de la Boqueria precis bredvid La Rambla (46 kr).
10.30. Är fortfarande lite hungrig så jag kompletterar med en delikat fruktsallad från ett fruktstånd i saluhallen (21 kr).
11.00. Vandrar genom gränderna i stadsdelen Raval. Utanför stans moderna museum, MACBA, Placa dels Angels 1, njuter folk av solen och skateboardåkarnas konster. Museets samlingar är inte fullt lika imponerande som själva byggnaden, men här finns en del kul grejer bland annat av svenske Öyvind Fahlström (entrébiljett 32 kr).
12.00. Surfar vidare bland Ravals trevliga småbutiker. På klassiska skivaffären Cd Drome, Valldoncella 3, köper jag en samling med katalansk musik (129 kr).
13.30. Lunch på Taxidermista, Placa Real 8. Trevligt ställe där jag äter en helt okej paella med musslor samt saftiga tonfiskbiffar med fylld aubergine till huvudrätt (två rätter inklusive dryck 99 kr).
14.30. Traskar vidare mot stadsdelen Born och tar efter-middagskaffe på Cactus Bar, Passeig del Born 30 (13 kr).
15.00. Mer konst. Picasso-museet, C/ Montcada 15–23, har ett bra urval av hotshotkonstnärens livsverk. Ligger
i ett vackert hus i Born (inträde 97 kr).
17.00. När jag ändå är i Born så passar jag på att titta runt bland de många exklusiva butiker som har dykt upp i området under de senaste åren. Inne på Le Comercial Man, C/ del Rec 73, funderar jag på ett par sockar från Paul Smith (204 kr på extrapris) men handlar inget.
17.30. Traskar ner till Barceloneta för att titta på en alldeles gratis solnedgång vid stranden. Än så länge är det lite för tidigt på året för ett dopp så jag nöjer mig med att sitta i sanden och se på barnen som spelar fotboll. Tar en öl på surfbaren Santa Maria, C/ de Guiter (32 kr).
20.00. Middag på italienska Tacabanda, Torrent de l’Olla 64, uppe i Gracia. Gnocchin är överkokt och dyr, musiken är anskrämlig.
Lärdom: 1) det finns turistfällor även utanför turiststråken.
2) I Spanien ska man äta spansk mat (174 kr).
21.00. Kompletterar den något otillfredsställande middagen med tapas på ungdomliga Diamant på Placa del Diamant i Gracia (121 kr).
23.00. Tittar in på en akustisk konsert med brasiliansk musik på ultrabohemiska Electric, Travessera de Gracia 233 (inträde på konserten plus en öl: 54 kr).

SPENDERAT: 818 kr

Weekend i Barcelona

Dag 2 (fredag)

10.00. Solig frukost på en uteservering på mysiga torget Rius i Taulet, Gracia (59 kr).
11.00. Promenerar till Sagrada Familia, stadens symbol och arkitekten Gaudís livsverk. Kyrkan är fortfarande en byggarbetsplats och beräknas vara så ett bra tag till, men är ändå en sevärdhet av det mer spektakulära slaget. Dessutom är det fascinerande att se hur arbetet med att slutföra mästerverket pågår mitt framför ögonen på en (inträde 118 kr).
12.30. Tar tunnelbanan till Lesseps och traskar uppför en lång uppförsbacke till Park Güell där fler bisarra Gaudí-kreationer finns att beskåda. Njuter av sol och grandios utsikt över Barce-lona och havet (gratis).
13.30. Lunch ett stenkast bort, på lilla Bodega Manolo, C/ Torrent de les Flors 101. Äter kikärtssallad, kött med samfaina (ett slags ratatouille) och flan (spanska versionen av crème caramel) till efterrätt. Allt serveras i ett rasande tempo. På 30 minuter har jag avverkat tre rätter och sitter något omtumlad med en cafe solo i handen (105 kr för hela kalaset inklusive dryck).
16.00. Hoppar på en guidad rundtur i modernismens fotspÙ�r från turistinformationen under Placa de Catalunya. Vandrar i två timmar med guiden Artur och andra turister och får lära mig mer om de vackra husen i Barcelonas så kallade gyllene fyrkant – ett område i Eixample med över 150 kulturmärkta byggnader, bland annat Gaudís Casa Batllo och Casa Mila (129 kr).
18.30. Kvällsshoppar ett snyggt pennställ på designvaruhuset Vincon, Passeig de Gracia 96 (24 kr).
19.00. Tar en öl i den spati-ösa lobbyn på lyxiga designhotellet Omm, C/ Rossello 265 (32 kr).
21.00. Lätt middag: tapas på La Bodegeta, Rambla de Catalunya 100. Chips (!), chorizo från Rioja, tomatindränkt bröd och fyllda oliver, samt dryck (143 kr).
23.00. Avslutar kvällen med en cafe solo på stimmig uteservering på Placa de la Virreina i Gracia (19 kr).

SPENDERAT: 629 kr

Dag 3 (lördag)

10.00. Frukost på Flamant Café, C/ d’ Énric Granados 23, nära universitetet. Cafe cortado (kaffe med bara en gnutta mjölk) och bröd med potatistortilla. Är i extremt koffeinbehov så jag köper en påtår (56 kr).
11.00. Ger en allmosa till en tiggare i Raval (21 kr).
11.30. Beundrar innandömet av den stora katedralen i de gotiska kvarteren (gratis).
12.00. Köper klassikern Time of the Doves av den katalanska författaren Merce Rodoreda på trevliga bokhandeln La Central, Baixada de la Llibretera 7. Boken utspelar sig faktiskt i de kvarter i Gracia där jag satt i fredags kväll (118 kr).
12.30. Tar en kaffe på 4 Gats, C/ Montsio 3, där Picasso hade sin första utställning som tonåring (20 kr).
14.00. Dricker en vermouth och äter god tapas på rökiga och stimmiga La Costa Brava Bodega, C/ de l’Alzina 58, i Gracia (54 kr).
15.00. Ett kvarter bort ligger restaurangen Nou Glop, Montmany 49, där vi äter calcots (mild färsk lök som rostas och dippas i sås – geggigt men gott och extremt populärt under vårsÙ�songen). Fortsätter med grillad pepparfrukt och aubergine, kött och slutligen crème catalan och en orujolikör för matsmältningen (154 kr per person inklusive ett glas vin).
17.00. Välbehövlig siesta på hotellet.
22.00. Avspark på Camp Nou. Ser Barca förnedra Numancia med fyra mål mot ett. Väljer i sista stund att inte köpa biljett (de billigaste kostade 20–35 euro då jag kollade under dagen). Ser istället matchen på baren Resolis, Tordera 28, i Gracia. Stämningen är om inte lika hÙ?g som på arenan så inte långt ifrån. Äter tapas (129 kr per person inklusive dryck). Går sedan vidare till Raïm, C/ del Progrés 48. Blir bjuden på en mojito (0 kr).

SPENDERAT: 552 kr

Weekend i Barcelona

SNABBGUIDE TILL BARCELONA

Jag fyndade biljetter med Ryanair, endast 220 kr t/r. Nackdelen är att man landar i Girona, 10 mil från city. Barcelonas flygplats, där merparten av övriga flygbolag landar, ligger endast 1 mil från city. Hit flyger bland annat SAS direkt från Stockholm och Göteborg.

TRANSFER
Jag landar i Girona och tar mig vidare med flygbuss (225 kr) för en tur-och-returbiljett. Flygbuss Stockholm–Skavsta kostar 249 kr. Dessutom tvingades jag ta en taxi till hållplatsen i Stockholm eftersom klockan bara var halv fyra på morgonen, 120 kr. Total transferkostnad: 594 kr.

TA SIG RUNT
Barcelonas innerstad är inte särskilt stor och jag tog mig runt till fots i stort sett hela helgen. Några sena kvällar tog jag taxi till hotellet, en gång buss och en gång tunnelbana. Enkelresa på buss eller tunnel-bana kostar cirka 13 kr.
Barcelonas kollektivnät är mycket pålitligt och att åka taxi någon gång dränerar inte heller plånboken. Mina totala kostnader för taxi och kollektivtrafik: 189 kr.

BOENDE
Jag valde att bo i lugna Eixample, i den norra delen av stan. Det trestjärniga hotellet jag bodde på heter Astoria (C/ de Paris 203, www. derbyhotels.com).
Jag bokade via http://www.travelpartner.se och hittade tre nätter i dubbelrum för 2 438 kr. Rummet var inget utöver det vanliga, men helt okej. Att utsikten bestod av en grå husvägg gjorde inte så mycket då jag spenderade merparten av helgen ute på stan. På taket finns bastu och en terrass med fin utsikt och en liten utomhuspool. Läget är bra, men ligger en bit från “downtown”. Till mina favoritkvarter i Gracia var det dock bara en promenad på en kvart. Min totala boendekostnad för helgen med del i dubbelrum blev 1 219 kr.

SIGHTSEEING
De officiella turistbussarna, Bus Turistic (http://www.tmb.net) är faktiskt inget dumt sätt att få koll på staden och dess sevärdheter. Man kan kliva av lite när och hur man vill, se sig omkring och hoppa på igen. Dagskort kostar 21 euro för de stora, 13 euro för de små.

VAD KOSTAR…
En kaffe latte: i Barcelona hittar man bara latte på Starbucks, men en cafe con leche (kaffe med mjölk) kostar cirka 1,30 euro på valfritt hak.
En öl: cirka 3 euro.
Ett busskort för tre dagar: 14,30 euro.

MISSA GÄRNA!
La Rambla
Här finns stans största koncentration av souvenirförsäljare, mimare, ficktjuvar och andra bondtjyvar.

MISSA INTE!
Udda öppettider
Ofta är butiker och restauranger stängda för siesta från 13–14 till 16-17. Mindre butiker är ofta stängda på söndagar. Även mattiderna är annorlunda – före 20.30 på kvällen kan det vara stört omöjligt att hitta en öppen restaurang.

TIPS FÖR DEN EKONOMISKT LAGDE:
1. Har du planerat att besöka flera museer så kan det löna sig att köpa en så kallad Art ticket. För 20 euro får man inträde på sju museer, bland annat Picasso- och Miromuséerna. Gäller i sex månader. Säljs bland annat på turist-informationen på Placa de Catalunya.

2. På många hotell i Barcelona är rummen dyrare på vecko-dagar än på helger, vilket kan vara värt att tänka på.

3. Att ta taxi är något dyrare på helger och kvällar, men är överlag betydligt billigare än i Sverige.


Text: Fredrik Brändström • 2009-04-16
RestipsSpanienBarcelona

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top