Annons
Annons
Mikael Persson

Mikael Persson

Restips

15 x turkisk konfekt

Prisvärda Turkiet spås bli en av de verkliga vinnarna bland sommarens resmål. Varsågod! En hel skål av finaste turkisk konfekt: sött och salt, städer och stränder, sköna grotthotell och frodig molnskog.

Text: Mikael Persson • 2009-06-01 Uppdaterad 2021-06-23

1.

ISTANBUL

Historisk världsstad

Istanbul, Istanbul, älskade Istanbul! Alla borde någon gång få resa till staden där minareter, moskéer och hamam klättrar upp och ner för sju kullar, där flera årtusenden, sultaners palats, harem och akvedukter, hÙ?nger kvar i nuet som druvklasar av marmor och vittrad sten.

Smaka bergshonung direkt ur tunnorna på Itfaiyegatans kvartermarknad. Gå vilse i den täckta basaren. Se skymningen från Üsküdars strandpromenad Sahilyolu då den nedåtgående solen färgar skarven mellan Asien och Europa i rött. Låt adrenalinet pumpa till smattrande trummor och talkörer när fotbollslagen Fenerbaçhe, Besiktas och Galatasaray spelar hemma.

Ät sen middag i gränden Nevizade sokak och trilla sedan ut i Istiklal och Taksims galna klubbnätter bland jetset, transvestiter och hårdrockare. Följ Gyllene hornets mörka vatten mot Fener och Balats branta kullerstensgränder och en kyrka helt byggd i järn. Och stick fingret i Hagia Sofias gråtande pelare; om fingerspetsen känns fuktig får du önska dig något: kanske en natt på romantiska hotellet Büyük Londra Oteli, eller en tur med Orientexpressen? Eller Bosporen från ett båtdäck varifrån Istanbuls relief av palats, hustak och väldiga imperiemoskéer passerar sakta, sakta som en vacker film.

2.

BOZCAADA
Grekisk ö i Turkiet

Som en grekisk ö, fast i Turkiet. Precis så känns Bozcaada med sina vindlande gränder, mysiga pensionat och sin välbevarade korsriddarborg. En liten väg kastar sig tvärs över ön, förbi två vinodlingar och en uppförsbacke. Och där ligger den: mjuka sandstranden Ayazma där du badar i ett hav som pendlar mellan svävande turkost och mörkt marinblått.

Färja från Geyikli. Buss från Istanbul 7–8 timmar.

3.

KAPPADOKIEN
Bo i grotthotell

Precis som i the Flintstones och Smurfarna! Kappadokien tycks mer som serietidningsvärld än verklighet. Men verkligt är det. Vind och vatten har tillsammans format vulkanisk aska som om hela landskapet vore gjort av fluffig maräng. Här finns ihåliga sockertopps-berg där folk parkerar sin bil framför grottan och går in till finrum med soffa och tv. Här finns underjordiska städer, grottkyrkor och glödande klippor. Och givetvis romantiska grotthotell, som stämningsfulla Cappadocia Cave Suites (http://www.cappadociacavesuites.com) och sköna 4 Oda Cave House (http://www.4oda.com), där du tänder din oljelampa och kryper till sängs i bergens svala innandöme.

Byn Göreme funkar bra som startpunkt för upptäcktsfärder. Här finns billiga pensionat, cyklar att hyra och stigar att vandra. Traska gärna genom mystiska duvdalen Güvercinlik. Cykla till solnedgång vid Pasabagis svampliknande klippor. Och ta lokalbussen till Derinkuyu, en underjordisk stad som vid tider av oro rymde tiotusentals människor och var utrustad med både fyllecell och skola. Om du vill få total överblick över det surrealistiska Kappadokien, stiger du till väders i luftballong och landar till frukost med champagne.

Resan till Kappadokien är lång, men vÙ?rd varje minut. Buss från
exempelvis Antalya, Alanya och Istanbul till Göreme på 11–13 timmar.

4.

KAÇKARBERGEN
Trekka i molnskogen

Kärt berg har många namn. Pontiska alperna, Lilla Kaukasus eller Kaçkar. Vandringen över denna östturkiska bergskedja måste vara en av de häftigaste mellan Himalaya och Anderna. Naturen slår ständigt om. Från ett slags turkiskt Sound of music-landskap med fäbodar och nyslaget hö till vild rhododendron och snöklädda toppar. Du vandrar åsnestigar, dricker vatten direkt ur klara bäckar, spanar efter varg och björn och slår upp tältet på alpina blomsterängar. På andra sidan ett 3 000 meter högt pass, hittar man terrassodlingar, regnskogstät molnskog och snart också Svarta havet.
Flyg till Erzurum följt av buss till byn Barhal där du hyr guide och
packåsna. Vandringen tar 2–4 dagar. Mer info: http://www.kackarlar.org/english, http://www.lycianway.com.

5.

EFESOS
Tidsmaskin till antiken

Simsalabim så är du tillbaka på den plats där aposteln Paulus fördömde Artemiskulten, där gladiatorer slagits med svärd och segel halats för att lasta av varor från fjärran länder. För drygt 2 000 år sedan var Efesos ett slags föregångare till New York.

Mångkulturellt, med sjudande handel och en kvarts miljon invånare. Här fanns judiska, grekiska och egyptiska kvarter. Här fanns teater, bibliotek och bordell. Mycket är synligt och begripligt än idag. Särskilt under de tysta morgontimmarna är känslan av fritt fall genom världshistorien svindlande. Känn Marmorgatans passerade årtusenden under dina fötter och kolla in Celsusbibliotekets vackra pelare.

15–30 minuter med dolmus (delad taxi) från charterns Kusadasi.

15 x turkisk konfekt

6.

OLYMPOS/ÇIRALI
Turkiets vackraste strand

Medelhavet möter klappersten. Salta bränningar höjer sig mot cikadabrusande grönska och molnkrönta berg. Här finns mycket folk, men inga höga hotell. Däremot en massa pensionat, till exempel sköna Sima Peace Pansiyon, (http://www.simapeace.com). Och vill du, så kan du bo uppe i träden, i koja på legendariska Kadirs Tree House, (http://www.kadirstreehouses.com), som bjuder på kall öl och bekymmerslöst hippieliv. När du tröttnat på stranden vandrar du till märkliga Chimaera där eldsflammor sedan årtusenden tillbaka slagit upp direkt ur det nakna berget.

Olympos/Çirali ligger någon timmes resa med buss/taxi från Antalya och Kemer.

7.

IZTUZU
Sköldpaddsstranden

Havssköldpaddorna som kommer hit för att lägga ägg, har förstås redan fattat: detta är en extraordinär strand. Sanden är mjuk och bär färg som saffran. Båtfärden hit är dessutom spännande, via en flodmosaik med papyrushög vass, blixtrande blå kungsfiskare och mäktiga lykiska klippgravar som påminner om antika tempel och huggits direkt ur berget.

Ta båten från Dalyan, som på någon timme lätt nås med buss från Marmaris.

8.

KEKOVA
Ett turkiskt Atlantis

Havet är rusigt blått och fullständigt transparent. Och under ytan skymtar trottoarer och diffusa husgrunder. Detta är antikens sjunkna Kekova och ett av Medelhavets många mysterier. Vilka bodde här? Och vad hände? Kanske finns det ett Atlantis trots allt.

Båt- och badutflykt från charterorten Kas.

9.

KAYA KÖYU
Slumrande spökstad

Vid Kaya Köyu väntar 2 000 tysta husruiner, knotiga olivträd och den övergivna kyrkan Panayia Pirigotissa. För knappt hundra år sedan var detta Levissi, en livaktig by med 3 000 i huvudsak grekiska invånare. Så kom 1920-talets bittra folkväxlingar. Mindre Asiens greker skeppades över havet och byttes mot turkar bosatta på grekiskt territorium. Nu ligger platsen vemodigt vacker och övergiven. Ändå berättar Kaya Köyu en historia. Den om krig och familjers hastiga uppbrott.

10.

TERMESSOS
Medelhavets Machu Picchu

Det är svårt att inte tänka på Sagan om ringen. Mångtusenåriga Termessos ligger liksom fastklistrat på branta berg. Så ointagligt att såväl Alexander den store som den romerska hären gav upp inför synen och vände. Det gör inte du, utan vandrar i pinjeträdens skugga uppför mot agoran och det mystiska Nekropolis grå sarkofager. Stanna upp vid den antika teatern och du kan skymta Antalya och havet i fjärran.
30 minuter med taxi från Antalya.

11.

MEZES I ANTALYA
Turkisk njutning

Tefatsstora läckerheter. Varma som kalla, stöddiga som milda och serverade i så små portioner att du kan testa rejält många under en och samma kväll: tomatröra blandat med chili och granatäpple, vitlöksyoghurten çacik, vindolmar, friterade musslor och vit ost med valnötter. Som till exempel på fenomenala Gazianteps kvällsljumma terrass med utsikt över Medelhavet.

Konyaalti Caddesi, Atatürkparken, Antalya.

12.

NEMRUT DAG
Månberget

Långt till allt utom månen och solen. Berget Nemrut Dag reser sig kargt och högt
ovanför Eufrat och Tigris. Den som sett solen gå upp över det gamla tvåflodslandet glömmer det aldrig. Hur slättlandet som så småningom glider över i den stora, syriska öknen öppnar sig ändlöst och flackt. Hur kylan här uppe på drygt 2 000 meters höjd biter rakt igenom sommartunna kläder, medan Apollo, Zeus och Herakles tyst tittar ut mot evigheten. Gudarna har stått här i drygt 2 000 år. Först som statyer, resta av den lokale småkungen Antiochos i Epifanes i ett försök att bli deras jämlike och samtidigt få himlen på gångavstånd. Så inträffade en jordbävning 1945 och statyerna rasade. Nu står de jättelika stenansiktena lite på trekvart och tycks mer gåtfulla än någonsin.

Från Istanbul och sydkusten, 15–20 timmars bussresa åt sydöst. I staden Kahta finns hotell och här bokar du gryningstaxi till Nemruts topp.

15 x turkisk konfekt

13.

ASPENDOS
Antikt skådespel

Det tycks som om skådespelare och åskådare bara försvunnit ut för en kort paus mellan två akter. Aspendos är Främre Orientens bäst välbevarade antika teater. Ett akustiskt mirakel där två årtusenden av applåder och viskningar dröjt sig kvar inför branta läktare som rymmer 15 000 åskådare. Varje sommar lever teatern åter upp. Under Aspendosfestivalen ges bland annat Carmen och Aida.
Alla bussar mellan Antalya och Side/Alanya passerar helt nära.
Ta taxi eller promenera sista biten. Festivaldatum: http://www.devoperabale.gov.tr/aspendos.html.

14.

VAN
Vilda östern

Här, precis här börjar långt-bort-i-stan. Det som senare fortsätter i Mongoliet, Tabriz, Kabul och Tibet. En vild och vinddriven trakt som i det östligaste Turkiet låter den intensivt blå Vansjön svämma ut mot gräsklädda höjder och vulkanen Ararat. Jämfört med Istanbul och Antalya känns trakten som en annan planet. Med låga lerhusbyar, vilda tulpaner och sagopalatset Ishak Pasa. Med herdar som driver sina fårflockar mellan rullande kullar och blåser bort tystnaden med säckpipor sydda av djurhudar.
Områdets huvudstad Van ligger drygt 40 timmar med tåg eller två timmar med flyg från Istanbul.

15.

ALTINKUM
Den gyllene stranden

Altinkum betyder den gyllene sanden på turkiska. Och visst glänser den nästan gyllene, precis där Egeiska havet är som mest klart och blått. Kanske är detta den skönaste sandstranden söder om Dardanellerna. Här finns inga höga hotell. Ingen stökig trafik. Bara några strandfik och riktigt sköna bad.

30 minuter med dolmus från charterns Çesme.


Text: Mikael Persson • 2009-06-01
RestipsTurkietIstanbul

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top