Annons
Annons
Foto: Lina Eidenberg

Foto: Lina Eidenberg

Restips

Vingårdar i Kalifornien

Frisk luft, tät grönska och vänliga vingårdsägare – det är inte konstigt att druvorna trivs bra i Napa Valley. Till och med fransoserna får ge sig när det kaliforniska vinet utmanar de gamla klassikerna.

Text: Karin Wallén • 2009-06-04 Uppdaterad 2021-06-23

HIGHWAY 29, NORRUT FRÅN CALISTOGA. Vägen ringlar fram i samma böljande rörelser som de omgivande kullarna. De stiger och sjunker i mjuka linjer. Manchester-räfflade, med gröna rader av vinrankor mot den gula jorden.

Vi tar in på Tubbs Lane och kör upp på en höjd, där Chateau Montelena ligger inkapslat i lummig grönska. En frisk doft av redwoodträd och rosor vilar över den varma förmiddagen, men då och då för en svag bris med sig en sur lukt av jäsande vindruvor. Luktsinnet får dagens första kick och det är dags att skaka liv i smaklökarna.

Innanför de murade väggarna hörs ett dämpat sorl av människoröster. Ibland blir det tystare, näsorna ner i vinglaset och en inandning med slutna ögon.

Några prövande kommentarer om doft och smak innan glaset, fyllt med ett par centimeter för provsmakning, töms ner i svalget, eller spottas ut. Fem sorter och sedan vidare. I Napa Valley är det aldrig långt till nästa vingård, och att smaka sig fram är det självklara sättet att färdas här. Många åker hit över dagen från betydligt kyligare och dimmigare San Francisco, som ligger bara en dryg timme söderut.

Highway 29 och Silverado Trail bildar en avlång ögla på kartan, med staden Napa längst ner och mysiga Calistoga längst upp i norr. Det är en trivsam rundtur med ständiga avfarter in till vingÙ�rdar – en del stora som slott, andra små som grindstugor – i ett av världens mest kända vindistrikt.

HISTORIEN OM HUR NAPA VALLEY fick sin plats på vinkartan börjar just här, på Chateau Montelena. Affärsmannen Alfred L Tubbs från San Francisco kom hit redan 1882, då han lät bygga sitt chateau och anlägga sina odlingar. Marken var perfekt – stenig och lös – och Tubbs importerade både vinstockar och en vinmakare från världens då ledande land i branschen – Frankrike.

De kaliforniska vinerna fick växa till sig och utvecklas i skuggan av fransmännens överlägsenhet, men när Tubbs sålde sin fastighet 1958 lämnades vinodlingarna att växa igen. Det var inte förrän på 1970-talet, när en man vid namn James Barrett kom in bilden, som saker började hända på allvar. James, eller Jim som han kallades av sina vänner, visste att det fanns god potential i marken han röjde upp.
I Paris hade en brittisk vinkännare vid namn Steven Spurrier, ägare av den framstående vinaffären Cave de la Madeleine, börjat intressera sig för Kalifornien och Napa Valley. 1976 bestämde han sig för att arrangera en tävling, ett blindtest, där franska viner mättes mot uppstickarna från Napa.

I Hollywoodfilmen Bottle Shock, som gjorde ett hastigt besök på svenska biografer i höstas, berättas historien om hur “The judgement of Paris” skulle förändra framtiden för hippiebönderna i Kalifornien.

Vingårdar i Kalifornien

FYRA PINOT CHARDONNAY och fyra Cabernet Sauvignon från Napa utmanade erkända motparter från Bourgogne och Bordeaux, och en jury bestående av några av Frankrikes mest prominenta experter gick in för uppgiften att bedöma lukt, smak och färg. Enligt Times reporter på plats ska flera domare snabbt ha avfärdat några av de franska vinerna som kaliforniska, med motiveringar som “Definitely California, it has no nose”, för att i nästa stund hylla ett kaliforniskt vin med orden “Ah, back to France!”.

På äkta Hollywoodmanér var det förstås historiens underdog som vann. Kalifornien tog storslam, med Stag’s Leap på första plats bland de röda vinerna och Chateau Montelena bland de vita. Detta trots att det in i det sista var oklart om Montelenas viner skulle kunna delta alls eftersom de drabbats av det som är filmens titel, bottle shock, en missfärgande reaktion som kan uppstå precis efter att vinet tappats på flaska, men som brukar försvinna efter ett par veckor. Vinet hann klarna i sista sekund, och succén var ett faktum.

DET ÄR LUNCHTID när det typiska ljudet av en kork som avlägsnas från en vinflaska hörs i kinesiska trädgården, nedanför Chateau Montelena. Det dukas för picknick, med frukt, ost och kinesisk plockmat. Svalkande vitt vin placeras i hinkar med is, och Arthur Frank, en grånande man med kinesiskt utseende, langar kylväskor och folieklädda serveringsfat. Arthurs far, Yort Frank, ägde gården mellan 1958 och 1968, och var den som anlade dammen, Jade Lake, nedanför det gamla destilleriet.

Han skapade en trädgård av öar, smyckade på kinesiskt vis med blommor, tårpilsträd och tempelliknande små lusthus. Chateau Montelena var familjens hem i tio år, men Arthur, som bodde på internatskola, var inte här särskilt ofta. Han tyckte det luktade illa.

– Mina föräldrar bodde ju i det gamla destilleriet. Pappa undrade om inte jag skulle kunna bli intresserad av att hålla på med vin, men jag ville bli tandläkare.

Idag har Arthur pensionerat sig från tandläkaryrket. Han bor i granndalen, Sonoma Valley. Och han odlar druvor.
Vingårdar i KalifornienHan är långt ifrån ensam. Bara i Napa Valley finns runt 400 vintillverkare, och vi hinner med en handfull av dem under resten av dagen.
Vi förfasas över Castello di Amorosas konstgjorda medeltidsatmosfär och låter oss charmas av lilla Casa Nuestra, med Elvismemorabilia på väggarna och getter i hagen.

Sterling, med spikrak allé och kabinbana upp till besökshuset ger en fläkt av stilren flärd och regissören Francis Ford Coppolas vingård, Rubicon Estate, kontrar med röd matta och ett välkomnande glas bubbel så fort parkeringspersonalen tagit hand om bilen.

Vinet heter Sparkling Sofia, inspirerat av dottern Sofia, också hon framgångsrik Hollywoodregissör, som gifte sig på gården för några månader sedan. Vi sätter oss på kanten av den glittrande fontänen och tittar på utsikten. Vinodlingar fyller ut vyn åt alla kanter, långa rader av Napas stolthet och kärlek.

DET ÄR MÅNGA SMAKER att smälta under den stekande solen, och det börjar kännas hemtamt att stå lutad mot bardisken på ett slottsliknande gods med fingret vandrande upp och ner för vinlistan. Smaka och smutta, snurra på glaset, dra ett djupt andetag genom näsan, famla efter uttryck och liknelser. Försöker lägga allt på minnet. Zinfandel, Pinot Noir, Viognier, Shiraz, Merlot. Chardonnay och Cabernet Sauvignon. Eller “chard” och “cab” som vi säger efter en dag i branschen.

I en av visningsträdgårdarna träffar vi Chuck. Han bor i granndalen, Sonoma, och är en regelbunden besökare på vingårdarna i trakten. När inget annat kallar kan han ägna timmar åt att beundra druvor som Cabernet och Zinfandel. Det är druvor som behöver motstånd. De växer i röd, torr jord, och har haft det lite tufft i livet. Det är därför de är de bästa, menar Chuck:

– Om man inte skämmer bort sina barn så blir de starkare. Det är vad jag säger till mina pojkar, haha.

Så fort druvorna har börjat få färg på vårkanten rensar man bort bladen för att solen ska komma åt dem. Skulle det komma nattfrost sätter man genast igång de stora fläktarna som sticker upp här och där ute på fälten. Frosten får inte lägga sig över druvorna, så tufft ska de inte behöva ha det, det tycker inte ens Chuck.

Han tillverkar själv eget vin i liten skala. Med 300 flaskor om året håller han sig gott och väl under beskattningsgränsen. Det är ingen ovanlighet att man gör sitt eget vin här i dalen även om man inte äger någon vingård. Vinet är en livsstil, en del av vardagen.

– Alla har något på jäsning. You’d be amazed, säger Chuck och höjer menande på ögonbrynen.

Han tröttnar aldrig på att följa vinets utveckling och blir upprymd av att prata om sin favoritdruva, Zinfandel. Särskilt gillar han de gamla vinrankorna hos Pagani, en gård i Sonoma Valley.

– För oss som bor här är det en högtid när deras druvor ändrar färg. Då går vi dit och tittar och fotograferar. Det är som ingenting annat. För mig är det ett konstverk.

3 saker att göra om du tröttnar på vin:

1. Åk luftballong

Se vinodlingarna, slottslika torn och rykande heta källor från ovan. http://www.calistogaballoons.com.

2. Gå på spa

Calistoga är känt för sina hälsobringande heta källor och sitt mineralvatten. Testa t ex Spa Solage (http://www.solagecalistoga.com/) och Golden Haven Hot Springs (http://www.goldenhaven.com).

3. Drick öl

En mörk korridor leder in till det beryktade ölhaket Susie’s Bar, 3615 Lincoln Ave. Det här är stället där nästan alla jobbar med vin, men ingen dricker det. Ta på dig en skitig skjorta, kavla upp ärmarna och greppa biljardkön med ena handen och en öl med den andra.


Text: Karin Wallén • 2009-06-04
RestipsUSAKalifornien

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top