Annons
Annons
Foto: Per J Andersson

Foto: Per J Andersson

Frankrike

Paris med barnen

En dag ska jag visa barnen Paris bortom turist­strömmarna. Jag ska ta dem till excentriska krogar och graffitiklottrade bakgårdar. Men först måste vi klara av grundkursen: Paris främsta sevärdheter.

Text: Per J Andersson • 2011-11-22 Uppdaterad 2023-01-03

Grundkurs i sightseeing

Lektion 1

Eiffeltornet

Du må betrakta det som banalt och överreklamerat (“Stå i kö i timmar för några minuters utsikt … ha!”), men sanningen är att det 121 år gamla järntornet är en hit för barnfamiljen. Du slipper de värsta köerna om du kommer tidigt eller sent på dagen och und­viker semestermånaderna juli–augusti. Du slipper också människomassorna genom att skippa första hissen och ta trapporna till andra våningen (115 meter, 20 minuter) och därifrån fortsätta med hissen.

Eleverna i Vagabonds sightseeingskola tyckte att detta jättelika mekanobygge var extremt fantasieggande. På Eiffeltornet sitter ju mekanik och konstruktion utanpå allting, som i en sprängskiss i en faktabok för barn. Tornet är en berättelse och en attraktion i ett. Hissfärden upp känns som ett äventyr i en Jules Verne-roman och utsikten över skymnings-Paris, Europas kulturella centrum, över­träffar förväntningarna.
Métro: Trocadéro, Ecole Militaire eller Bir-Hakeim.

Paris med barnen
Från Eiffeltornets topp glimmar Paris så fint

Lektion 2

Louvren

Lektion två är ett klassiskt objekt för långa suckar och klagande “aldrig-igen”-visor. Men samma sak här: kom tidigt eller sent, inte mitt på dagen. Vi hängde på låset klockan nio och kom därmed in utan att behöva stå en meter i kö. Inte ens vid Mona Lisa var det trångt.

Man kan förstås diskutera värdet av att titta på en tavla som man redan vet hur den ser ut. Är originalet mäktigare än kopiorna? Svaret är nej, men det stärker självkänslan att ha en egen fysisk upplevelse att referera till när man senare i livet ser tavlan avbildad.

Glöm inte att berätta för barnen att damen på tavlan egentligen heter La Gioconda, eller La Joconde, som fransmännen säger. För att inte bli uttråkad av överutbudet av klassisk konst bör du bestämma dig för vilka avdelningar du vill se och inte ge dig på allt. Mina barn fick förutom Mona Lisa bara se egyptiska avdelningen. Sedan var det dags för rast och utelek. Bättre att bli nyfiken och återvända än att storkna och ge upp.
Métro: Palais Royal Musée du Louvre eller Louvre Rivoli.

Paris med barnen
Klick! Så var Mona Lisa förevigad med mobilen

Lektion 3

Montmartre

En promenad från Pigalle uppför trapporna till Montmartre. Utsikten över den vita staden med hustak med fönsterkupor. En tur in i Sacré Coeur där orgeln dånar som en jordbävning. En läsk på ett kafé­bord med rödvitrutiga dukar framför konstnärerna med sina stafflier på Place du Tertre. Oavsett om inspirationen kommer från Picasso och Toulouse-Lautrec eller Amelie från Montmartre, Aristocats och Råttatouille känner man igen sig. Det är småskaligt, schablon-franskt, mysigt och turisttätt. Det är förväntat, men det infriar också förväntningarna.

Överkurs: Berätta om bergets huspoet Apollinaire och historien om hur han greps efter att ha försökt stjäla Mona Lisa från Louvren. Sens­moral: inte ens om du är omtyckt och känd får du stjäla! Efteråt är det nära till afrikanska kvarteret Barbés på baksidan där det är gott om billiga och bra brasserier och exotiska matmarknader.
Métro: Pigalle eller Anvers. Museet om stadsdelen: museedemontmartre.fr.

Paris med barnen
Det var i de här kvarteren råttan Remy sprang omkring i Råttatouille.

Lektion 4

Notre -Dame  de Paris

Givetvis associerar barn i första hand inte till Victor Hugos roman från 1831 om kyrkans puckelryggiga ringare Quasimodo, utan till Disney­filmen med samma namn. När barnen går runt i kyrkan med bilder från den tecknade filmen i huvudet kan man passa på att med undervisande röst berätta om den gotiska stil som kyrkan är byggd i och att Notre-Dame betyder Vår fru och bara är ett annat sätt att säga Jungfru Maria, som ju var och varannan kyrka jorden runt är uppkallad efter.

Givetvis har du med dig Victor Hugos roman för att ni efteråt ska kunna slå er ner på ett kafé för en stunds andaktsfull högläsning.
Métro: Cité eller St Michel. Mer info: notredamedeparis.fr.

Paris med barnen
“Så berättade pappa att Notre-Dame var samma sak som Jungfru Maria”

Lektion 5

Katakomberna

“Stanna! Detta är dödens kungarike!” står det på en skylt ovanför dörrposten till sista lektionen i Vagabonds sightseeingskola. Där inne: mörker och tusentals dödskallar, ben och kotor. Nedstigningen i döds­riket känns pirrig, men efter ett tag vänjer man sig och betraktar resterna av döda människor utan att förskräckas. Konstigt vore väl annars: en halvtimmes vistelse i gallerier packade med skelett är avtrubbande. När man passerar sista dödskallen före utgången har skräcken förbytts i upprymdhet och man hejar glatt: “Hej på dig du din gamla döing.”

Självfallet berättar du att det gamla kalkstensbrottet från Romar­tiden fylldes med lik först 1786, då man utrymde den ohälsosamma kyrko­gården vid Hallarna. Nattetid i över ett år fraktades de ruttnande liken till katakomberna. Ta ett gemensamt djupt andetag och upptäck att likdoften dunstat och tunnlarna numera luktar jord, järn och våt sten.
Métro: Denfert Rochereau. Mer info: catacombes-de-paris.fr.
Paris med barnen
Haha, kolla på den döingen


Text: Per J Andersson • 2011-11-22
FrankrikeRestipsParis

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top