Annons
Annons
Foto: Johanna Frenkel

Foto: Johanna Frenkel

Australien

Barriärrevet – världsarv under havsytan

Stora barriärrevet. Världens största korallrev och ett unikt ekosystem som sträcker sig 200 mil längs Australiens nordöstra kust. Vagabond tog sig 28-gradigt vatten över huvudet. Plums!

Text: Fredrik Brändström • 2012-03-20 Uppdaterad 2021-06-23

Luften är fuktig och havet ligger stilla när vår stora turbåt stävar ut ur Port Douglas marina. Några enstaka molntussar kryper ovanpå Tablelands mörkgröna bergskammar.
På en sjömils avstånd ter sig kusten lika fridfull och vild ut som den måste gjort när James Cook seglade förbi för snart 250 år sedan, på sin första upptäcktsresa. Av hotell­anläggningar eller andra tecken på mänsklig närvaro syns inte ett spår. De ligger strax bakom den täta grönskan. Lokala byggrestriktioner förbjuder nämligen strandnära hus i området att vara högre än en palm.

Barriärrevet - världsarv under havsytan
Med 28 grader i vattnet och våtdräkt är risken för att frysa obefintlig.

Skepparen Barry pekar på en punkt på ekolodet i när­heten av Low Isles.
– Det var där han blev dödad.
“Han” är tv-profilen Steve Irwin, som under smeknamnet Krokodiljägaren gjorde sig ett namn även utanför Australiens gränser, för sina spektakulära naturprogram. Våghalsighet var Irwins signum, och närkamperna med vilda djur gjorde att han blev en kultfigur, även om seriösa naturkännare rynkade på näsan.
Till slut gick Irwin ett steg för långt. Under en inspelning simmade han för nära en stor stingrocka som i självförsvar snärtade honom med sin långa spjutvassa svans. Spjutet träffade mitt i Irwins hjärta.
– Det var för fyra år sen, jag var ute med båten och hörde det själv på komradion. Han hade en enorm otur, hade det träffat någon annanstans på kroppen kunde hans liv ha räddats. Annars är det väldigt ovanligt med olyckor här ute.

Barriärrevet - världsarv under havsytan
Havets frukt och vanlig dito – i Australien finns allt i överflöd.

Rakt under oss breder ett världsarv ut sig. Världens största korallrev, som sträcker sig över 200 mil längs Australiens nordöstkust. Ingen annanstans på jorden finns så stor naturlig mångfald. Här ryms ett ofattbart utbud av arter – inte bara fisk och koraller, utan även fåglar, anemoner, sköldpaddor, och mindre spektakulära men livsviktiga mollusker och tångarter.
För att bevara det unika ekosystemet – som också är en av landets största turistattraktioner och en gigantisk kassa­ko – har en stor del av revet förvandlats till en statlig nationalpark. Ett par dollar per varje turist som besöker revet går till att skydda revet från överexploatering. För ett par år sedan infördes fiskeförbud på en tredjedel av den marina national­parkens yta.

Barriärrevet - världsarv under havsytan
Barriärrrevet lockar miljontals turister varje år.

De senaste åren har larmrapporterna haglat. Överfiske, nedsmutsning, korallblekning (som uppstår när de känsliga korallerna utsätts för stress, till exempel om temperaturen på vattnet stiger).
Men till skillnad från korallrev i andra delar av världen så har Barriärrevet haft tur. Trots faser av korallblekning så har revet lyckats återhämta sig hyfsat. Men många menar att revets framtid beror på hur vi lyckas tackla växthuseffekten och klimatförändringarna.
– Till skillnad från fiskar eller andra levande varelser så kan inte korallreven flytta till gynnsammare vatten om temperaturerna stiger. De är fast, säger marinbiologen Mick som är anställd på båten.
I sitt arbete som marinbiolog har han besökt många av reven i området.
– Det är svårt att välja en favorit. De är så olika, varje rev är som ett eget land, med sina specifika kvaliteter. Vissa är kul om man vill se valar, andra har sköldpaddor. Det är som att välja mellan sina bästa vänner.

Barriärrevet - världsarv under havsytan
Spänd förväntan.

När vi närmar oss Opal Reef, ett populärt rev nära Port Douglas, blir vi tilldelade cyklop och snorklar och instrueras inför dagens aktiviteter: Stå inte på revet och bryt inte loss koraller för att ta med hem som souvenirer. Simma inte för långt från båten. Om ni känner er illamående, spy inte på heltäckningsmattan i restaurangen utan sök er till relingen. Trots det beskedliga vädret sväljer jag en sjösjuketablett. Man vill ju inte riskera att ställa till en scen.
Förväntansfulla drar vi på oss åtsmitande och föga smickrande lycradräkter som skyddar mot de elaka maneter, “stingers”, som under delar av året befolkar vattnen utanför Queensland. Jag justerar cyklopet och snorkeln och klättrar ner från stegen i aktern.
Plums!

Barriärrevet - världsarv under havsytan
Lejonfisken – vacker men giftig.

Jag omsluts av 28-gradigt vatten. Ljuden försvinner och jag blickar ut över en undervattensvärld. Lugnet sprider sig i kroppen. En kavalkad av färger. Papegojfisk, skimrande gula fjärilsfiskar och andra vattendjur rör sig över en mosaik av alger. En liten orange-vit nemo gömmer sig bakom en halvmeterbred jättemussla.
Och där – en slank, omisskännlig gestalt med bister uppsyn. Haj! Men bara en skygg och ofarlig vitnosad revhaj. Jag gör ett tafatt försök att följa efter men mina simfötter visar sig värdelösa när det gäller att hålla jämn takt med det snabba djuret.

Barriärrevet - världsarv under havsytan
Sjön suger! Solpaus på däck efter lyckad snorkling.

Uppe vid ytan igen hör jag någon av guiderna föreläsa med pedagogisk röst för en stor grupp snorklare som guppar omkring en bit bort.
– Här nere kommer ni att hitta inte bara en, utan flera typer av korall: bordskorall, hjärnkorall, tallrikskorall …
Genom cyklopet får jag syn på en stor gigantisk napoleonfisk som slött tuggar i sig småfisk som kommer i dess väg. Tar ett djupt andetag och dyker ner, alldeles bredvid. Napoleonfisken stirrar stumt framför sig och fortsätter mumsa fisk trots att jag simmar alldeles nära, tills den tröttnar och rör sig långsamt och otympligt ner mot djupet.

Miniguide: Barriärrevet

Resa dit

Flyg till Cairns med Qantas, Jetstar, Virgin Blue med flera. Inga direktflyg från Europa, de flesta anländer via Sydney. Cairns är den största turist­hubben i området, härifrån finns otaliga båtturer på Stora barriärrevet av varierande längd. En heldag med snorkling kostar ca 1 200 kr, dito med dykning ca 1 700 kr, Vi bodde i Port Douglas som ligger en timme med bil norr om Cairns. Port Douglas har färre turister men är lite dyrare. Vill man ha bra nattliv och billigt boende satsar man på Cairns, medan Port Douglas passar den som prioriterar bra restauranger och lugna kvällar.

Bo

Parrotfish Lodge, 37/39 Warner Street, parrotfishlodge.com. Billigt backpacker­boende i Port Douglas.
Vårt val: Sea Temple Resort & Spa, Mitre Street, seatem­pleportdouglas.com.au. Lyxig semesterresort med en spek­takulär pool. Ligger vid Four Mile Beach.
Daintree Eco Lodge, daintree-ecolodge.com.au. Exklusivt och udda boende i regnskogen. Mycket dyrt, men kul om man vill unna sig något extra.

Bäst tid att åka

Norra Queensland har tropiskt klimat och lite annorlunda väder än resten av landet. Det man kallar “green season” pågår november–maj. I april börjar regnen att avta. “Dry season” är maj till oktober. Stora barriärrevet är bra året om, bäst sikt är det oktober–december, medan andra delar av året har rikare djurliv.

Barriärrevet - världsarv under havsytan
Daintreeregnskogen – en våt dröm.

3 saker att göra i norra Queensland

1. Daintreeregnskogen.

Världens äldsta regnskog där man kan bada i vattenfall och spana efter “crocs”.

2. Strövtåg längs kusten.

Området har underbara stränder, som ofta ligger i stort sett öde. En favorit är Four Mile Beach i Port Douglas.

3. Äta gott i Port Douglas.

Port Douglas anses lite “upscale” jämfört med Cairns och har många topprestauranger inriktade på fisk och skaldjur. Bistro 3 (bistro3.com) är ett av de bästa ställena.

Barriärrevet - världsarv under havsytan
Sex arter av havssköldpadda finns på revet. Har du tur stöter du på någon av dem.


Text: Fredrik Brändström • 2012-03-20
AustralienRestips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top