• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Ecuadors bästa smultronställen

  Patrick Brodin har i 10 år drivit Hostal Jhomana i Quito. Han har också jobbat som reseledare och driver en svenskspråkig sajt om Ecuador. Här delar han med sig av sina bästa tips till landet!

  Ecuadors bästa smultronställen

  1 Stillahavskusten
  Vackra stränder och god mat

  Stränderna glöms ofta bort när Ecuador som turistmål ska marknadsföras. Nästan halva landet har kuststräcka med vita stränder. Vad nästan alla har gemensamt är sol och bad i vacker omgivning, bra surfing, trevliga människor och fantastisk god och billig mat. Jag rekommenderar Canoa utanför själva byn för lugn och ro, Montañita för surfing och Atacames om du vill ha party.

  2 Galápagos och Amazonas
  Kända turistmål till lågpris

  När man letar efter resor till Galápagos på nätet blir man lätt skrämd av de höga priserna. Köper man sin resa på plats i Ecuador blir den mycket billigare. Vad gäller Amazonas så finns det massor av nya lodger som inte syns på nätet, men de finns därute i djungeln. De är små, billiga och drivs ofta av indianfamiljer. Tänk dock på att de ofta är av enklare snitt och att få indianer kan engelska.


  3 Vattenfall
  Spola bort negativ energi

  Många vattenfall har en religiös betydelse för Ecuadors indianer. Det är lätt att förstå varför. När man besöker ett vattenfall får man först en kortare vandring i fantastisk natur och sedan kan man bada i vattenfallet, den lilla sjön nedanför eller i floden där sjön mynnar ut. Av gammal indiansk tradition ska man lägga sig i den kalla floden 5–10 minuter. Detta gör att all negativ energi spolas bort. Vattenfallet Peguche kan enkelt besökas i samband med Otavalo.


  4 Quito
  Kultur­huvudstad 2011

  Många kommer till Quito för att inom kort resa någon annanstans. Det är synd. 2011 är Quito Sydamerikas kultur­huvudstad och det stora kulturutbudet har blivit ännu större. Quitos gamla stadsdel är full av historiska byggnader, kyrkor från kolonialtiden och museer. Varje lördagkväll kl 19 och 20 går det guidade turer i gamla stan. Här är de antika byggnadernas fasader upplysta. Turen utgår från Centro Turistico el Quinde vid Plaza Grande och kostar sex dollar.


  5 Mat och dryck
  Skaldjur och färska juicer

  Dagens lunch kallas för almuerzo. I Quito kostar den från 1,5 dollar och då får man alltid soppa, huvudrätt och färskpressad juice gjord på tropiska frukter. Vill man lyxa till det passar skaldjur fint – överallt finns bra skaldjurs- och fiskrestauranger. Kolgrillat kött är heller aldrig fel. I Quito rekomenderar jag speciellt Adams Rib, La Terraza del Tartaro och La Tablita del Tartaro. Vill du laga mat själv så köper man underbara råvaror i någon av Quitos alla saluhallar. Saluhallen i Santa Clara är en upplevelse även om du inte tänkt handla.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!