Annons
Annons
Foto: Malin Rothenborg och All Over Press

Foto: Malin Rothenborg och All Over Press

Restips

Piloternas bästa New York tips

Få är så beresta, och få kan visa vägen till så många pärlor i världens mesta städer. Vagabond testar en hel flygplans­besättnings favoriter i New York.

Text: Malin Rothenborg • 2012-07-18 Uppdaterad 2021-06-23

Hjulen rullar dämpat mellan höga polerade skyskrapor och låga tegelhus med brandtrappor för fasaderna. Att ta sig fram på cykel är smidigare än väntat på Manhattan. På bara några år har New York förvandlats till en stad som gjord för säkra cykeläventyr och frihetskänslan i att susa fram genom röken som pyser från gatbrunnarna är total. Vi tar oss längs Hudsonfloden, in i stadsmyllret till gigantiska Central Park. Där vilar vi till ljudet av trumpet och doften av brända mandlar.
Vi cyklar vidare förbi säckpipeblåsare och fågelfamiljer, längs enkelriktade slingervägar ut ur parken. Kinderna blossar. När som helst kan vi lämna våra stålhingstar nästan var vi vill. Bike and Roll har ut- och inlämningsstationer över hela Manhattan, men för utsiktens skull väljer vi samma väg tillbaka. På led cyklar vi tillsammans, alla sex, genom välkommet fläktande flodvindar, tillbaka till pir 84.
En av stammisarna på Bike and Roll är norska flygkaptenen Dag Moksnes. Cykeltipset kommer från honom och är ett bland många i SAS nya Crew Guide för New York.

Guiden består av rekommendationer från resvana piloter och kabinpersonal, om allt från favoritrestauranger till shopping och sevärdheter i staden. Idén kom av flygplansbesättningens ständiga frågeström från vänner, bekanta och passagerare, som ville ha tips på smultronställen inför utlandsresor. Över tusen personers resekunskap finns nu tillgänglig för alla, såväl i bokform som app till mobilen.

För att hitta närmaste cykelstation, besök bikeandroll.com.

1 INO
Smått är gott på italienska

På lilla Ino finns bara 25 platser med bord, men spegeln bakom den röda öltappen i baren gör att stället känns luftigt och det trånga utrymmet enbart mysigt. På menyn finns bruschetta, panini och dolce. Du får fyra små bruschettas för cirka 60 kronor, och en Panini för 70. Personalen är kunnig och stämningen avslappnad. Perfekt kafé- och vinbar för romantiska dejter likväl som för vin och lättare tilltugg efter jobbet, innan bion eller före nattklubben.
• 21 Bedford Street, mellan 6:e Avenyn och Downing Street, West Village, cafeino.com.

2 Shopping i Nolita
Ung design i nygammalt kvarter

Nolita (norr om Little Italy) är känt för sina små lokala designers. Ina är ett exempel med två butiker vägg i vägg, en för damer och en för herrar, på Prince Street. Här fyndas trendiga skrudar som inte sällan har burits av kändisar. Den som inte stör sig på det faktum att plaggen är begagnade har mycket att hämta för jämförelsevis fjuttiga slantar. På hörnet av samma gata ligger Nolan – en butik som drivs av mor och dotter. Dottern köper in och har sönder smycken som hon gör om och säljer, modern står för inköpen av snygga trendplagg.
• 21 Prince Street, Nolita, inanyc.com.

Piloternas bästa New York tips
Gör om gör rätt är mottot i Nolans smyckeverkstad, Nolita.

3 Sakagura
New Yorks bästa sake

Stämningen är som direktimporterad från Tokyo och majoriteten av platserna är paxade av japaner. Oavsett hur du vill ha din sake – torr, söt eller mitt emellan – här finns en för alla smaker. Ett tips är att beställa
in många olika små rätter och äta lite av varje. Bläckfisken är super­god. För köttätaren rekommenderas den råa biffen som du grillar själv, på en het rund sten vid bordet. Japanska blommor, levande ljus, och en sits försedd med värmeslingor gör toalettbesöket till en upp­levelse i sig.
• 211 East 43th Street, mellan 2:a och 3:e Avenyn, sakagura.com.

4 L’Ecole
Plantskola för stjärnkockar

Skötebarnet för den välrenommerade skolan French Culinary Institute förtjänar sitt goda rykte. Motivationen hos morgon­dagens stjärnkockar får maten som serveras i L’Ecole att smaka gudomligt och priset för en fin middag ligger i underkant. Klassiska franska och italienska rätter serveras med passande viner i plånboksvänliga menypaket. Utanför pulserar en myllrande gatukorsning, och restaurangens stora panoramafönster skapar tydliga kontraster till lugnet här inne.
• 462 Broadway på Grand Street, Chinatown, frenchculinary.com/lecole.

5 Peasant Wine Bar
Gediget under jorden

Denna italienska vinbar ligger gömd bakom en mystisk källardörr i Nolita. Priserna är lägre här än i själva restaurangen en våning upp, men borden går inte att boka så det gäller att vara här i tid, klockan 19 om man vill sitta. Väl till bords om-­ges man av en stadstypisk tegel­stensvägg, mörkbruna möbler och träbjälkar på vitputsat tak. Levande ljus skapar underjordsmys på hög nivå. God mat serveras i gedigna terrakottakärl, och vinälskaren jublar av förtjusning över alla varierande röda likväl som vita buteljer i baren.
• 194 Elizabeth Street, mellan Spring och Prince Street, peasantnyc.com.

6 Galleritur i Chelsea
Stiliga verk i ruffiga skal

Dessa gator är värda en vandring för den som älskar konst likväl som för den som helt saknar sådant intresse. Snygga vita gallerier med färgglada tavlor och annorlunda konstverk gömmer sig bakom rått tegel och graffiti. I gamla upprustade industrilokaler på 23:e
–25:e gatan, mellan 10:e och 11:e avenyn, glimmar en stor variation av konstnärsskatter.
• Margaret Thatcher Projects 539 West 23rd Street.

Piloternas bästa New York tips
Låt fantasin gå lös på formerna i Chelsea.

7 Apotheke
Granna drinkar från vita rockar

På en bakgata i Chinatown serverar denna anonyma men välkända bar drinkar som lovar lika mycket som de smakar. Bakom baren svänger apoteksklädda bartendrar ihop kryddiga cocktails och hälsodrinkar för alla behov. Stress, trötthet eller smärta – Apotheke erbjuder
botemedel mot rubbet. Önskas bara en boost för att främja skönheten så grejar medicinmännen en färgstark goding som fixar det med. Men mirakeldoktorn är populär så boka tid eller räkna med kö om du vill komma in.
• 9 Doyers Street, apothekenyc.com.

Piloternas bästa New York tips
Kokosmums och kiwicrisp tar ett dopp i lavendel på Chika Licious.

8 Chika Licious Dessert Bar
Iskall perfektion

Känslan är fräsch och hemtrevlig i denna lilla dessertbar som drivs av ett par i 45-årsåldern. Frun tillverkar sorbet, glass och petit fourer medan maken matchar utsökta dessertviner. Rätterna tillagas öppet, framför ögonen på gourmeter och helt vanliga gottegrisar. På systerstället rakt över gatan serveras även mat, men här fokuseras enbart på efterrätter. Beställ gärna en trerätters med kiwi i lavendelbad och kokosnötsorbet som huvudrätt. Eller varför inte prova den spexiga glassen med rosépeppar.
• 203 East 10th Street, mellan 1:a och 2:a Avenyn, chikalicious.com.

9 Di Palo
Clintons mozzarella­favorit

Säger du mozzarella säger Bill Clinton förmodligen Di Palo.
I ett hörn i färgsprakande China­town ligger denna italienska delikatessbutik, där den forne presidenten sägs handla sin favorit bland ostrullar. Dragplåstret för honom såväl som för otaligt många andra är mozzarellarullen med inbakade tunna skivor prosciutto. Köp en hel rulle på ungefär ett kilo och dela med vännerna i parken, eller bara ett par skivor att mumsa på längs vägen. Utmärkt som ett mellanmål “to go”.
• 200 Grand Street, Little Italy, dipaloselects.com.

10 Dos Caminos
Kungen av guacamole

Denna restaurang är enligt flygvärden André Vridstoft den bästa mexikanaren i New York. Maten är het – som sig bör – med mildare alternativ för den som föredrar färre chilifrukter. Guacamolen mockas ihop i en särskild bar avsedd bara för det och serveras i en stor brun skål med träslev. Är man några stycken som delar serveras den naturell så att var och en kan krydda efter egen smak och förmåga. Dos Caminos kan sina quesadillas, särskilt de med kyckling, och är det någonstans du ska beställa frozen margarita så är det här.
• 475 West Broadway på Houston Street, Soho.

Piloternas bästa New York tips
Hur mycket chili? På guacamolekungen Dos Caminos får du vad du tål.

SAS Crew Guide finns att ladda ner som app gratis på: cg.flysas.net/


Text: Malin Rothenborg • 2012-07-18
RestipsUSANew York

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top