Annons
Annons
Härliga stränder så långt ögat kan nå. Foto: GettyImsges

Härliga stränder så långt ögat kan nå. Foto: GettyImsges

Restips

Zanzibar – Afrikas strandparadis

Turista med gott samvete. Hotellen på Zanzibars sydvästkust ger tillbaka till byarna. Och på ekoön Chumbe återvinns allt.

Text: Gunilla Eldh • 2012-08-27 Uppdaterad 2021-12-13

För den som söker lugnet är sydöstra Zanzibar ett fynd. Här är hotellen få och stränderna fortfarande fria. I byn Makunduchi är byborna stolta över sitt sjukhus och skolan håller sig med egen trädgårdsodling. Vi slår oss ner på ett litet mellanklasshotell vars strandremsa frekventeras av lika många fiskare, alg­odlare och kokosfiberproducenter som turister.

Här flyter dagarna ihop. Vi stiger upp med solen och löper längs vattnet innan värmen fäller oss till marken under palmerna. Vår enda aktivitet är några pass som gaster på njalawa, en traditionell seglande fiskebåt som består av en urholkad trädstam med sprisegel och utliggare. I undanvinden forsar den fram i tio knop och vi kommer snabbt utanför revet där delfinerna dansar. Fiskarna agnar en långrev med mask och håvar in massor med färgglada småfiskar men ingen silverglänsande marlin.

När vi vänder tillbaka in mot land är det ebb. Båten är visserligen grundgående men med bara ett par decimeter till botten och uppstickande koraller får den inte tyngas av besättningen. Vi vadar bland sjöborrar och sjöstjärnor med en hand på njalawan som glider fram. Små, små bubblor som stiger mot ytan avslöjar att en bläckfisk gömmer sig i en håla på havsbotten. En av fiskarna sticker ner en järnpinne och ut kommer plötsligt en arm med sugkoppar som slingrar sig kring handen!

Bläckfisk i kokossås med spiced rice är nog det närmaste en zanzibarisk nationalrätt man kan komma: mört vitt kött i en mild, kryddtät sås med eggande doft och ett ris med unikt smakregister. Vi äter i trädgården med fötterna i sanden, vid ett stort “Christmas tree” som är fullt av orange­röda blommor trots att blomningstiden är över för länge sedan. Gästerna som dröjer sig kvar i restaurangen över­röstar knappast syrsorna.

Natten är mjuk och massajerna vakar över oss, traditionellt kouppfödare från fastlandet som ser i mörkret och rör sig ljudlöst.

Zanzibar - Afrikas strandparadis
I Makunduchi är nyfångad, grillad krabba vardagsmat.

I byn Paje, som ligger några mil norr om Makunduchi, pågår torsdag till söndag något som med lite god vilja kan kallas nöjesliv, men redan när vi närmar oss nästa kustby lägrar sig lugnet igen. I Bwejuu som ligger någon mil norr om Makunduchi finns en av världens högst rankade stränder. Där ligger öns enda hotell som står med på amerikanska resetidningen Conde Nast’s lista över världens mest exklusiva. Det visar sig vara en liten kedja som ägs av en svenskkroatisk familj med bas i Nairobi: The Palms som är ett exklusivt smekmånadshotell, Breezes som går i swahilistil och Baraza, det senaste tillskottet.

Baraza består av 30 vita villor, alla utan insyn, med egen terrass och utsikt mot havet. Vid varje entré finns den traditionella väggfasta bänken, baraza, som gett namn åt hotellet. Konceptet är att kombinera miljömedvetenhet med en lyxig atmosfär. Ekoturism för bortskämda!

Vi släntrar runt på hotellområdet. Inredningen är praktfull men samtidigt stilren och naturnära i färgskala och materialval: vitt, mörkaste brunt och guldtoner: textilier, pärldraperier, lyktor, mosaik, kakel och andra detaljer. Möblerna är typiskt zanzibariska och platsbyggda i eget snickeri, kompletterade med antikviteter från Indien, ett land som influerat kulturen på ön, vilket också Indonesien, arabländerna och England gjort. 

Medan skymningen sänker sig över området, sippar vi romdrinkar i strandtältet. Snart tänds hundratals skimrande lyktor i trädgården, i pelargångar, i restauranger och lounger. Före middagen lockar ett magnifikt spa med allt från frisörer till yogalärare, balinesiska massöser och manikyrister. Våra fötter som är illa åtgångna efter fisketurerna skriker inte direkt efter fransk pedikyr, men ett ljuvligt fotbad och proffsig handpåläggning är aldrig fel. Barfotalyx!

På ekoön Chumbe en timmes båtresa väster om Stone Town finns den berömda, jättelika kokoskrabban. Här bor vi i en etagehydda med havs­utsikt där läslampan och duschen går på solceller. Mulltoan är den första helt luktfria som vi upplevt.
I den före detta fyrmästarbostaden serveras utsökta mål­tider. I vinkällaren finns bland annat några riktigt bra syd­afrikaner. Du kan också dinera i din privata hydda eller på stranden i skenet av levande ljus – valet är ditt.

Zanzibar - Afrikas strandparadis
Det artrika korallrevet väster om ekoön Chumbe skyddas av en stiftelse. Bara forskare och de som gästar ön tillåts dyka där.

På dagarna dejtar vi sköldpaddor på korallrevet, spanar efter kokoskrabbor under baobabträdens rötter och latar oss på stranden i palmernas skugga. De jättelika kokoskrabborna underhåller med sitt kraschande och krafsande när de går på jakt efter kokosnötter efter mörkrets inbrott. På altanen till huvudbyggnaden, under det vackra taket av casuarina och mangrove, serveras svalkande drinkar och underhållande reseberättelser och sanslösa historier med blod svett och tårar.

På Chumbe möter man mest hjälparbetare och forskare, smekmånadspar och karriärister och personalen från vårt ställe. Dags för avfärd. Tillbaka till civilisationen. Bogvågorna dränker oss på akterdäck och det svalkar i eftermiddagssolen. Vi längtar redan tillbaka till den varma sanden och kokoskrabbornas läten.

Zanzibar - Afrikas strandparadis

Miniguide Zanzibar

Resa dit

Reguljärflyg: Vill du flyga med bara ett stopp på vägen är det Ethiopian Airlines (via Addis Abeba) eller Condor (via Frankfurt) som gäller. Många andra flygbolag har flyg till Zanzibar med två stopp eller mer. Priser från 6 000 kr och uppåt.

Bo

Vår val: På lugna sydöstkusten finns hotell i alla prisklasser.

Lyxigast är The PalmsBreezes och Baraza, alla i Bwejuu. Pris per dygn och person med halvpension från 700 kr. Men en natt med allt inkluderat kan också kosta 3 800 kr. 

Ta sig runt

Hyrbil: Kostar cirka 300 kr/dag. Var beredd på att du kan bli stoppad av polis för trafikförseelser och uppmanas att betala böter, oftast 50–100 kr. 

Taxi: Inom Stone Town kostar taxi ca 45 kr, en timmes taxi­resa kostar ca 350 kr.

Minibuss: För 10–15 kr kan man åka minibuss, dalla-dallas.

Prisnivå

Restaurangbesök kostar sällan mer än hälften av vad du får betala för motsvarande kvalitet och servicenivå i Sverige. På mat­marknaden och i butiker som frekventeras av zanzibarer är det betydligt billigare. Ön har två parallella ekonomier, en för utländska turister, en för zanzibarer.

Missa gärna!

Krocka med hyrbilen. I brist på fungerande försäkringssystem – och en osäkerhet när det gäller polisens och rättssystemets omutlighet och effektivitet – händer det att vittnen till olyckan skipar rättvisa direkt och attackerar den som de anser är skyldig.

Missa inte!

Snorkling på Chumbe. Det kilometerlånga korallrevet på Chumbe­atollen består av 200 korallarter och är boplats för över 400 fiskarter och sköldpaddor. Revet omnämns ofta som ett av världens fem intressantaste.


Text: Gunilla Eldh • 2012-08-27
RestipsTanzaniaZanzibar

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top