Annons
Annons
Redaktionen

Redaktionen

Restips

Sydafrikas bästa vingårdar

Sydafrikanskt vin gör segertåg över världen. Vinexperten Elke Jung tipsar om vingårdarna du inte bör missa.

Text: Redaktionen • 2012-11-13 Uppdaterad 2012-11-13

1 Jacobsdal, Stellenbosch
Med traditionella metoder

Jacobsdal gör vin som är så genuint äkta, ärliga och personliga att jag faller pladask. Här låter man stockarna på fälten växa i buskform. Vingårdarna är vilda och vackra, och i källaren följer hantverksmässigt arbete. Jacobsdal Estate ligger mellan Kuils River och Stellenbosch. Med bil tar det cirka
45 min till Jacobsdal från Kapstaden. (acobsdal.co.za)
Öppet för provning: Efter överenskommelse. 

2 Graham Beck 
Wines, Robertson

Jordmån för mousserande Cap Classique är beteckningen på Sydafrikas svar på champagne. Graham Beck har lyckats extra väl med sina bubblande viner. Det temperaturmässigt heta distriktet Robertson, 16 mil nord­öst om Kapstaden, har mineralrik jord. Jordmånen har alla rätt för druvor till bubblande vin. Det mousserande vinet serverades vid Nelson Mandelas instal­lationsceremoni 1997. (grahambeckwines.com)
Öppet för provning: Mån–tor 9–17. 

3 Tokara, Stellen­bosch
Druva på gång

Om chenin blanc-druvans vin har hemmaplan i Frankrike kan det smaka helt annorlunda än om ursprunget är Sydafrika.
Ekfatslagring av cheninvin är en Sydafrikaspecialitet. Unga vinmakaren på Tokara, Miles Mossops senaste hjälpmedel är en speciell fototeknik som visar druvornas mognad i vingården. Då kan man välja exakt vilka druvor man plockar. (tokara.com)
Öppet för provning: Mån–tor 9–17. 

4 Cluver, Elgin
På vägen mot valarna

På väg från Kapstaden till Cape Agulhas, i sydöst, för att se valar passerar man det alltmer omtalade vindistriktet Elgin. Stilen på vinerna liknar den europeiska, med en distinkt aromatisk smak som är svår att bortse från om man själv har rötter i den svalare hemisfärens mylla. Prova deras röda pinot noir-vin. Vinet är minst sagt rafflande bra och producenten välkänd. (cluver.com)
Öppet för provning: Mån–tor 9–17.

5 Meerlust, Stellenbosch

Berömd blandning

Missa inte ett besök hos Meerlust. Vinet Rubicon är en blandning av flera sorter och druvorna Ù�r vanligt förekommande i franska Bordeaux. Frankofiler tar sig för pannan, för hur är det möjligt att göra vin av denna kaliber utanför Europa? Priset är en bråkdel, jämförelsevis. Årgång 2005 är drickbar medan 2006 bör stanna i källaren ett tag till. (meerlust.co.za)
Öppet för provning: Mån–tor 9–17.


Text: Redaktionen • 2012-11-13
RestipsSydafrika

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top