• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Full Moon Party på thailändska Ko Pha-Ngan

  Från psykedeliskt hippiemys kring en lägereld till dagens kommersiella rejv med tusentals rusiga ungdomar. Vagabond har besökt en av världens största och äldsta strandfester, Full Moon Party på thailändska Ko Pha-Ngan.

  Full Moon Party på thailändska Ko Pha-Ngan

  Musik pumpar från ett tiotal enorma ljudsy-stem utspridda längs stranden. Över 15 000 människor, klibbiga av svett och kroppsfärg, dansar ohämmat till trance, techno, house, jungle, och kommersiell pop, vars toner smälter samman till en enda hetsig puls. Några av festdeltagarna nickar sakta till sin egen rytm rakt framför de dånande högtalarna medan ett mer energiskt gäng har gett sig på att hoppa sönder en liten scen.

  Imponerande elddansare snurrar självsäkert sina flammande stavar och kedjor i den heta natten. De med något sämre koordinationsförmåga och rundare fötter nöjer sig med att dyka genom ringar av eld eller skutta över brinnande hopprep. Fullmånen lyser upp Sunrise Beach och dess sken blänker som silver på det svarta havet. Det ökända Full Moon-partyt i Hat Rin på den thailändska semesterön Ko Pha-Ngan har precis nått sitt klimax.
  Hat Rin har vuxit sedan jag var här sist, för sex år sedan. Fler barer, hotell och restauranger. Fler tingeltangel­butiker, som alla säljer samma typ av neonfärgade kläder och accessoarer. Fler alkoholstånd, med långa rader av färgglada hinkar fyllda med 75:or Sangsom whisky, cola och upphottad Red Bull, samt ett dussin sugrör för den som vill dela med sig. Eller inte. En garanterad fylla för ynka 20 kronor. Dock har restaurangernas och barernas reklam­skyltar för hallucinogena happy shakes och magic pizzas försvunnit. Narkotikalagarna är extremt hårda i Thailand och Ko Pha-Ngans polis har på senare år trappat upp jakten på droger, något som tidigare användes öppet och var vanligt förekommande på Full Moon-partyt. Istället har inträdesavgift till festområdet införts, samtidigt som det har blivit stökigare. Skräpigare. Yngre. Dyrare. Mer prostitution. Mer kommersiellt. Som ett thailändskt Kos eller Ayia Napa. Det är inte som vi minns det.

  Bild 806569
  Buckets ≈ billig strandfylla.

  Bild 806570

  Men Paradise Bungalows, där allt en gång började, ligger fortfarande kvar på stranden, inklämt mellan nya, större hotellkomplex. Klassiska häng som Drop In Club, The Cactus och Zoom Bar finns också kvar. Och den pudervita sandstranden är fortfarande enastående.
  Utanför The Cactus stöter vi på ett stort gäng svenska tjejer i 20-årsåldern. De är alla klädda och målade i neonfärger – Full Moon-partyts klädkod, likt matchande träningsoveraller på en campingplats. Runt halsen har de blomgirlanger, en för varje hink sprit, bucket, de druckit ikväll. De är nu inne på sin femte girlang.
  – Vi är 27 stycken som har samlats här ikväll, berättar Joanna Nilsson från Skärhamn. Det är sååå bra! Som en sandlåda för vuxna. Vi har sparat länge för det här, men det är värt varenda krona.
  Ett lika stort gäng grabbar från Manchester, Storbritannien, dansar på ett bord och posar glatt framför kameran i sina bjärta shorts och randiga linnen.
  – Vi har varit här och festat hela veckan, berättar Luke Oshaughnessy och tar en rejäl klunk ur sin ärtgröna hink. Det är otroligt! Att få festa så här precis vid havet, på en paradisstrand med bästa polarna, man får inte det någon annanstans.

  Bild 806571


  Bild 806572
  Strandstek. Full Moon Party lockar uppemot 30 000 rejvande resenärer från hela världen.


  Det hela började som en liten avskedsfest för 24 år sedan. Ett 30-tal backpackers hade samlats vid Paradise Bungalows på Sunrise Beach för att ta farväl av varandra innan de reste vidare. Men det slutade inte där. Australiske Martin Hine, 47 år, har bott på Ko Pha-Ngan i 22 år och har varit på över 50 fullmånefester genom åren. Vi bor hos honom och hans thailändska fru Noi, som driver Rainbow Bungalows, en av öns äldsta bungebyar och på tyst avstånd från Hat Rin. Tidigare på dagen delade Martin med sig av sina minnen.
  – I början var det bara ett gäng hippies som satt kring ett bord och funderade över livet, lyssnade på ambient trance, rökte en massa gräs och åt magiska svampar.

  Bild 806573


  Bild 806574


  Det som alltså började som ett litet hej då-mingel med omkring 30 majarökande hippies runt en lägereld har nu vuxit till ett månatligt, enormt rejv med uppemot 30 000 festande ungdomar. Dessutom har det dykt upp andra månpartaj på ön: Half Moon, Black Moon och Shiva Moon, så nu festas det i princip hela tiden.
  Den stora förändringen kom efter millennieskiftet, då Full Moon Party hade utsetts som en av världens bästa platser att fira in det nya årtusendet på. Därefter har jippot bara blivit större och större, och de senaste fem åren har Martin hållit sig undan festandet helt och hållet.
  – Hat Rin har blivit som en toalett, helt förstört. Det går inte att bo där om man inte är ute efter att supa eller festa. Det är synd, Hat Rin förtjänar mer än så. I motsats till vad man kanske tror så gynnar de här festerna nämligen endast en väldigt liten del av lokalbefolkningen, för de övriga är det bara ett gissel. Man kunde väl åtminstone stoppa sexet på stranden, ta ner alla obscena skyltar, och bli bättre på att städa upp. Och begränsa festandet till en dag i månaden, tycker Martin.

  Bild 806575
  När Full Moon är över drar festprissarna vidare till grannön Ko Tao och Hat Rin lämnas smutsigt och öde.  Bild 806576
  Sangsomwhisky, Red Bull och en präktig måne = garanterad galenskap.


  Att det inte bara är skratt, dans, skrål och skål på Full Moon vittnar även de många sjukstugorna om, strategiskt utplacerade längs stranden och i byn. Sjuksköterskan Wasurat, eller Yo som han kallas, har plåstrat om Hat Rins fullmånefestare i snart två år nu.
  – Vi får mest in skärsår, brännsår, brutna ben och fulla, bakfulla, och väldigt uttorkade människor, berättar Yo.
  Trots detta verkar Yo inte alls störas av alla överförfriskade västerlänningar som invaderar Hat Rin varje månad. Tvärtom är han väldigt angelägen om att jag berättar för mina vänner att han kommer ta väl hand om dem om de skulle bli sjuka på festen.

  Någon gång fram på småtimmarna, på väg bort från stranden, ser vi en stor blodpöl på trottoaren. Förhoppningsvis blir blodets förre ägare omhändertagen av Yo just nu. Vi bestämmer att det får avsluta kvällen och med siktet inställt på sängen pressar vi oss sakta men säkert genom den täta, upprymda folkmassan ut från festområdet. Jag har insett, precis som Danny Glover i Dödligt vapen, att I'm too old for this shit.

  Bild 806577

  Miniguide Ko Pha-Ngan

  Resa dit

  Thai Airways, SAS, Finnair, China Airlines, Chathay, Pacific Airway, med flera, flyger till Bangkok tur-och-retur för ca 5 000–10 000 kr, beroende på säsong. Det gör även de flesta charterbolag. Det går att flyga direkt till Ko Samui för en extra slant, alternativt att boka separat med inrikesflyg som Bangkok Airways eller Nokair och sedan ta båten över till Ko Pha-Ngan. Det går direktbåtar från Ko Samui till Hat Rin för omkring 50–100 kr. Det billigaste alternativet är att ta buss från Bangkok ner till hamnstaden Surat-thani och sedan båt över. Tar över 15 timmar, men kostar bara en dryg hundralapp. Biljetter finns bland annat att köpa på Khao San Road i Bangkok.


  Resa runt Ko Pha-Ngan

  Vill du se dig om på ön (re­kommenderas) kostar en taxi mellan Hat Rin och Thongsala 20 kr per person, oavsett vart du vill åka däremellan och hur många ni är. En moppe kostar ca 30 kr/dag plus bensin. Var försiktig om du ska till östra sidan av ön – vägarna är både branta och oasfalterade.


  Boende på Ko Pha-Ngan

  Rainbow Bungalows, Ban Khai, tel + 66-77 -23 82 36, rainbowbungalows.com. En av Ko Pha-Ngans äldsta bungalowbyar, ägd av australiske Martin och hans thailändska fru Noi. Ett mysigt och lugnt paradis med skön atmosfär, precis på stranden. Fräscha bungalower för ca 80–300 kr/natt, vissa med varmvatten och luftkonditio-nering. Kortaste bokning är fem dagar.
  Serenity Bungalows, Hat Rin. Billiga, enkla men rena bungalower med fläkt och egen toalett med underbar utsikt över Sunrise Beach för ca 90 kr/natt. Beläget på strandens norra sida, uppe på Serenity Hill (håll utkik efter blåa plåttak).
  Coral Bungalows, Sunset Beach, Hat Rin, tel +66-77-37 50 23, coralhaadrin.com. Beläget på andra sidan Hat Rin bort från festen är Coral ett tystare alternativ. Åtminstone på natten – Coral är nämligen känt för sina många och långa förfester inför Full Moon. Ca 300 kr/natt. Observera, kortaste bokningen är nio dagar under Full Moon Party.

  Klubbar och barer på Ko Pha-Ngan

  The Rock på södra änden av Sunrise Beach är ett bra ställe att börja kvällen. Mer soul och funk och bra uppsikt över stranden. Bredvid, på Paradise Bungalows, där det en gång började, spelar ofta festens
  hetaste dj:s. Drop In Club är också en klassiker där det spelas mer kommersiell musik. Är du ute efter psy-trance är det Zoom Bar som gäller. Vill du ha mer utrymme för att dansa till samma typ av sound bör du styra stegen till Vinyl Club istället. The Cactus är beläget mitt på stranden och är en typisk mötesplats med mycket folk och kommersiella låtar. För dig som gillar riktig hardcore psy-trance och techno med pulserande neonljus är Tommy Bar det rätta alterna­tivet. Dags för time out? Kila
  då bort till Mellow Mountain Bar, på norra änden av stranden, perfekt för en liten powernap bland kuddar och mys­lampor med härlig utsikt över partyt. För dig som anlänt till Hat Rin några dagar innan Full Moon är Sunrise Beach Club där det händer. Även en bit bort från stranden, inne i själva Hat Rin, finns mängder av populära häng.

  Missa inte!

  Att se övriga Ko Pha-Ngan! En fantastiskt vacker ö med många mysiga små vikar, perfekt för snorkling och lata dagar i solen, bort från allt och alla.


  Missa gärna!

  Droger och för mycket alkohol. Vad är meningen med att gå på en av världens största strandfester om du inte minns något dagen därpå? Vad gäller droger är straffet obehagligt hårt för innehav, något som är värt att undvika.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!