• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Ekovänlig strandlyx på Filippinerna

  Allt fler hotell vill ha en ekostämpel på sina anläggningar. Filippinska lyxhotellet Lagen Island på ön med samma namn har dock varit grön från starten för 30 år sedan.

  Ekovänlig strandlyx på Filippinerna

  Motorbåten far fram mellan högresta kalkstensklippor och vidsträckt himmel. Kokospalmer bugar här och var över orörda sandstränder vid mineralvattenklart vatten. Solen bränner obarmhärtigt i vinterhyn. Stökiga Manilla, blott en timme bort med flyg, känns fjärran. Vid en brant kalkstensklippa svänger vi in i en bukt med regnskogsklädda bergsklippor, smaragdfärgat vatten, och en rad krämvita lyxbungalower med veranda precis över vattnet.
  Managern Mitzi Canafranca tar emot oss när vi hoppar iland.
  – Välkomna till Lagen Island!
  Det femstjärniga hotellkomplexet, som vunnit flera prestigefulla priser för sitt miljöarbete, rymmer 27 bungalower och 20 vanliga rum.
  Efter en snabbdusch möter vi Mitzi Canafranca vid poolen igen. Palmernas spretiga blad speglar sig i den stilla vattenytan. Några enstaka par ligger och solar, vilar och läser kring poolen. Lagen Island är ett populärt smekmånads­resmål framför allt för rika filippinier, men också för japaner och amerikaner.

  Bild 777734
  Managern Mitzi Canafranca tar emot vid bryggan.

  – För 30 år sedan började japanska dykare att hitta hit. En grupp dykare blev så tagna av skönheten här att de beslutade att köpa loss mark. Den första resorten som stod klar var på Miniloc Island, 1981.
  Dykarna, flera av dem framstående affärsmän, hade från början miljötänket med i sina affärsplaner. Naturen var ju själva orsaken till att de – och andra resenärer – ville åka hit. Miniloc hade till och med Filippinernas första avloppsreningssystem. Idag har El Nido Resorts, som företaget numera heter, det på alla sina anläggningar.
  – Vi tar vara på allt vatten vi använder, från det som används i duscharna till det som vi vattnar trädgården med.
  Personalen är lika viktig som miljön. El Nido Resorts stöder flera olika byprojekt i närområdet. Närmsta ort är kustbyn El Nido, med 12 000 bofasta. 240 av dem arbetar idag på någon av El Nido Resorts anläggningar.
  – Personalens välmående är viktigt. Då gör de ett bra jobb och det är också viktigt för oss att de älskar och är stolta över området som de arbetar i, förklarar Mitzi, när jag frågar om personalvård verkligen har så stort fokus som företaget ger sken av.
  Vad personalen tjänar får jag dock aldrig reda på. Minimilönen i Filippinerna rent generellt är 260 filippinska pesos per dag, cirka 43 kronor. Filippinerna är ett av världens fattigaste – och billigaste länder, beroende på vem som är betraktaren.

  Bild 777735
  Pool eller mineralvattenklart hav – välj själv!

  På Lagen Island är det allt-inkluderat-konceptet som råder. Det är stor skillnad på de deprimerande semesterkomplexen i Dominikanska republiken där all vinst går till utländska ägare och det här: en vackert formgiven ekohistoria med hjärta för såväl människor som natur. Självklart är eko­vinkeln big business, men i alla fall en business med något slags omtanke.
  Vår rundtur avslutar vi med ett dopp i havet. Jag flyter med ansiktet mot solen. Ovanför hotellets stilrena arkitektur reser sig djungeln som omfamnar bergen. Vyn är hänförande. Det är inte svårt att se hur dykarnas vision om framtiden växte till liv en gång för länge sedan.


  Bild 777736
  Allt som serveras på Lagen Island är närproducerat – utom möjligtvis spriten.

  På vår veranda tar jag ochmin reskamrat en kall San Miguel medan vi njuter av hur solen möter havet i ett persikofärgat ljus.
  Middagen äter vi under stjärnorna. Buffén, som rymmer såväl sushi som färsk fisk, är utsökt. Den gäst som blir sugen på att lyxa till det med hummer eller havsabborre blir dock besviken. Varken fisket av havsabborre eller fångsten av hum­mer är ekologiskt hållbart och därför finns det inte heller på menyn, till skillnad från så många andra lyxresorter världen över. Restaurangen använder också bara lokalt producerade varor. El Nido Resorts har egna odlingar på fastlandet, där det odlas sallad, tomat, kål, vattenmeloner, aubergine och mango. Självklart är det lika mycket en kostnadsfråga som en miljö- och kvalitetsfråga. Just så måste det nog vara – passion och profit måste gå hand i hand för att ekotänket inte ska bli en fluga för stunden utan fungera 30 år i sträck.
  En natt på Lagen Island kostar från cirka 2 000 kronor. Läs mer på elnidoresorts.com.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!