Annons
Annons
Cascais strand är populär bland Lissabonborna på helgerna.

Cascais strand är populär bland Lissabonborna på helgerna.

Frankrike

Stad + strand = sant

Suktar du efter både citypuls och badstrand så behöver du inte välja. Boka en weekend till någon av följande städer så får du det bästa av två världar.

Text: • 2013-05-06 Uppdaterad 2021-07-21

Lissabon, Portugal

Prisvärd kombo

Lissabon blir oförtjänt ofta bortglömt när vi planerar weekendresor, men faktum är att den portugisiska huvudstaden är ett toppenalternativ om du vill kombinera sol och bad och särskilt om du har en begränsad budget. Lissabon är en av Europas billigaste huvudstäder och känt för sitt mysiga kaféliv, vindlande gränder och vänliga folk. Detta är en stad som passar perfekt för planlöst strosande med spontana pauser för kaffe eller vin på någon uteservering. Vi slår ett extra slag för den mysiga stadsdelen Alfama som ligger nedanför borgen Castelo de São Jorge. Bada gör du cirka en kvarts pendeltågsfärd utanför staden i badorterna Estoril eller Cascais.

Bo: Altis Hotel är ett läckert art deco-boutiquehotel mitt i Lissabon. Det familjeägda hotellet totalrenoverades 2010 och de ska ha ett plus i kanten för den vågade inredningen i koppar, mässing och sammet. altishotels.com.
Läs mer: Lissabon: 10 ställen du inte får missa

Stad + strand = sant
Marinan i Cascais.
Stad + strand = sant
Esplanaden i Cascais, Lissabon.

Aten, Grekland

Lyxa på Atens riviera

Atens centrum har som bekant blivit illa åtgånget under alla politiska demonstrationer de senaste månaderna, men sök dig utanför Aten, mot kusten istället. Aten har nämligen egna stränder, på en sträcka som kallas fÙ?r Atens riviera, varav de populäraste är Glyfada, Nea Makri, Faliron och Chrysi Akti. Detta är även ett område för nöjesliv pÙ� sommaren då många av Atens hetaste nattklubbar och restauranger flyttar hit. Räkna med att betala en inträdesavgift, men när du väl ligger under din parasoll så har du sköna timmar framför dig och Atens snyggaste klientel att titta på.

Så gör du: Du kan åka med lokaltrafiken till Glyfada, men det tar lång tid med många stopp. Vi rekommenderar att du tar en taxi.
Bo: Boutiquehotellet The Margi ligger i den glassiga stadsdelen Vouliagmeni, vid Atens riviera och härifrån har du perfekt läge för både shopping och strand. Dubbelrum från 1 800 kr/natt.  

Stad + strand = sant
The Margi, Aten.
Stad + strand = sant
The Margi, en oas på Atens riviera, långt från stadens larm.

Split, Kroatien

Stadspuls och öar

Split är ett perfekt weekend­alternativ för dig som vill kombinera bad med en lite mindre stad. Den kroatiska hamnstaden är en knutpunkt för båt­trafiken och färjorna till alla öar som ligger strax utanför, med fina badmöjligheter och vacker natur. Du kan även bada precis utanför Split. Staden är känd som Kroatiens St Tropez, men förutom schysta natt­klubbar och ett bra hotell- och restaurangutbud, så huserar staden en hel del historia och genuina gamla byggnader. Den mest imponerande är Diocletianus nästan 2 000 år gamla palats, som ligger mitt i Split.

Bo: Hotel Vestibul Palace är beläget mitt i Diocletianus palats, så här kan du bokstavligen sova i ett stycke historia och önska att väggarna i ditt rum kunde tala. Dubbelrum från 1 390 kr/natt.
Läs mer: Kroatiska guldkorn – vi jämför Split och Dubrovnik

Stad + strand = sant
Vestibul Palace, Split.
Stad + strand = sant
Split. Foto: Thinkstock.

Nice, Frankrike

Glassigt och soligt

Med en 7 kilometer lång strandpromenad och över 300 soldagar året om är det inte speciellt svårt att förstå varför Nice är ett populärt resmål med sina lyxiga restauranger, shopping och kristallklara vatten.
I över 150 år har Nice lockat kungligheter och världskändisar. Strandpromenaden Promenade des Anglais bjuder på ett stort utbud av både allmänna och privata stränder som du kan få tillträde till om du betalar en slant. En av de populäraste privat­stränderna är Castel Plage privée, en populär samlingsplats belägen vid foten av Castel Hill. Söker du en barnvänlig strand kan Blue Beach vara ett alternativ, här finns både en pool för de minsta och gott om skuggade områden med en stor uteservering. Ovanför stränderna finns dessutom ett brett utbud av restauranger där du kan avnjuta en lunch eller middag till ljudet av vågorna. Är du dessutom intresserad av konst får du inte missa Musée Chagall eller Musée Matisse. Med en härlig mix av storstadspuls blandat med lugna gator och gränder i den gamla stan finns det något för alla i Nice, ung som gammal. En tjock plånbok hjälper också.
 
Bra att veta: Vill du besöka Monaco kan du välja att både åka tåg eller buss som går unge­fär en gång i halvtimmen. Turen till Monaco tar cirka 30 minuter och kostar inte många kronor för en tur- och retur­biljett.
Bo: Hotel Ellington är ett relativt nybyggt fyrstjärnigt hotell som ligger i hjärtat av staden med endast 5 minuters promenad från strand och shopping. Dubbelrum från 1 800 kr/natt. ellington-nice.com.

Stad + strand = sant
Hotel Ellington, Nice.
Stad + strand = sant
Nice bjuder på både stad och hav. Utsikt från Hotel Ellingtons terrass.

Redaktionen tipsar: 7 alternativa weekendstäder att besöka i vår

23 galet pittoreska städer i Italien

Udda resmål som ökar mest i sommar

Quiz: Vilket land i Medelhavet ska du resa till på semester?

Missa inte: 


Text: • 2013-05-06
FrankrikeGreklandPortugalRestipsLissabonNiceSplitWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top