• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Barfotaliv på grekiska Paxi

  Vita klippor och hav lika osannolikt blått som i Thailand. Vi reste till grekiska jetset-ön Paxi och fann inga kändisar, men väl en jordnära ö med sköna vandringar och en alldeles egen regnbåge.

  Barfotaliv på grekiska Paxi
  Du, lokalbussen, tavernabord och några båtar. Allt som får plats i sköna Longos.

  Långt ut i det Joniska havet gömmer sig ön Paxi. Plötsligt dyker den upp som en liten flisa från månen. Benvita hundrametersklippor tar sats ur vågorna. På höjder står cypresser i spetsig givakt och vid kanten av ett fjordliknande inlopp väntar huvudorten Gaios pastellfärgade hus i sällskap av segelbåtar och lyxyachter. Havet runt den glest bebodda grannön Antipaxi är dessutom ungefär lika inbjudande turkost som längs Thailands Andamankust.

  Allt är detaljer i den bild som gjort Paxi, eller Paxos som ön också kallas, till favorit bland såväl seglare som kändisar.

  – Häromåret anlände Steven Spielberg inkognito, säger grannkvinnan till det rum jag just hyrt. Men han blev igenkänd av en kypare som kysste hans fötter.

  Just då klyver elva, kanske tolv blåsvarta fenor bukten mot Gaios ochdelfinerna slår följe med en segelbåt innan de tröttnar på sällskapet och vänder mot en ny båt.

  – Drottningen av Jordanien färdades där med en väldig farkost som påminde om något ur James Bond, påpekar grannen, och avslutar sin frukost.

  – Arma kvinna! Hon tog inte ens av sig sin skottsäkra väst då hon skulle solbada.

  Själv saknar jag såväl skottsäker väst som skottsäker ekonomi. Jag anländer med sandaler och ryggsäck och undrar till en början vad jag gör på en ö som presenterar sig som en kvällstidningslöpsedel. Men det visar sig snabbt att Paxi har helt andra kvaliteter.

  – Ärligt talat så ser man inte kändisar särskilt ofta, säger österrikiska Eva som också bor i samma hus.

  Hon är på Paxi för femtonde sommaren på raken och räknar upp dess förtjänster.

  – Inga diskon, inget högljutt barröj. Bara det lugn som andra grekiska öar haft, men i många fall förlorat.

  Det är också det Paxi som jag så småningom lär känna.
  En jordnära och sympatisk ö. Kanariefåglarnas drillar ljuder genom Gaios mörka gränder. Någon grabbar en näve ansjovis från fiskmarknaden och strör den till traktens katter. Tvärs över gatan, på Kafenio o Niros, sitter prästen lätt framåtlutad med sitt oväderssvarta skägg vilande mot bröstkorgen och blicken fäst på en tom kaffekopp.

  Paxis Eremitis-bukt. Som att bada vid Dovers klippor. Fast varmare, skönare och mycket blåare.

  Paxis Eremitis-bukt. Som att bada vid Dovers klippor. Fast varmare, skönare och mycket blåare.

  Solen står högt och siestan är nära. Trots den skenbara dåsigheten går Paxi för högtryck. Under sommarmånaderna ska hela årets pengar tjänas in. På ballonger som säljs styckvis, på Panamahattar, vykort, sololja och hyrbara lägenheter och rum.

  För butiksinnehavaren Spiros Lekkas är det fortfarande långt kvar till vila. Han har sjunkit ihop en smula på en stol längst in i affären, bland kylväskor och fiskhåvar. Först vid elvatiden på kvällen får Spiros tid till middag och avkoppling. Så håller det på till hösten, då tar han fritt från allt och ägnar sig åt sig själv. Blir turist och far på långresa till Rio, Amazonas eller Thailand. Eller stannar kvar på ön och går på jakt med sin hund.

  Trots att Paxi bara mäter tio gånger fyra kilometer, känns ön som en egen, liten planet. Havsguden Poseidon skapade den inför ett kärleksmöte med nymfen Amfitrite, tog sin treudd, bände loss den vackraste biten av Korfu och placerade den här. Om det var han som också gav Paxi en egen regnbåge är oklart. Den finns i alla fall i väster. Och eftersom alla avstånd på ön är korta, räcker det med sandaler för att nå dess översta valv.

  Nästa morgon vandrar jag dit, genom olivlundar som lämnats ifred och vuxit till en djungel av knotiga träd och gröna frukter. Då lövtäcket glesnat, och det midjehöga gräset bytts mot rosablommiga törnen, är min vattenflaska bara tre klunkar från att ta slut. Solen står lodrät över kusten och bakom nästa backkrön väntar Trypitos. Snart sitter jag uppe på valvet till den bågformade klippan och dinglar med benen. Långt nedanför väntar havet. Grönt, turkost och blått om vartannat i en kristallklar palett. Strax simmar jag i den. Från rymden ljuder trutskrin. En ensam fiskebåt försvinner sakta mot horisontlinjen. Och inte en människa finns i sikte.

  Visst är det något speciellt med små öar. Hjärtfrekvensen går ner. Andhämtningen blir lugnare. Och till och med hjärnan fattar att det inte är någon idé att kämpa emot. Allt som finns, är det som syns. Bad, berg och promenader.

  Vid busskuren i Gaios väntar herr och fru Edwards från Woking. Precis som så många andra besökande britter har de valt Paxi för kombinationen bad och vandringar. Något som handlar lika mycket om drömmar och planering som praktiskt utförande.

  – På kvällen häller vi upp varsitt glas vin och vecklar ut Walking Map of Paxos. Så bestämmer vi oss för en by och någon strand, berättar fru Edwards.

  – Nästa dag är vi där i sällskap av havet, fjärilar och solbelysta olivträd, skrockar herr Edwards som gissningsvis närmar sig de 70 och har två stora vattenflaskor nerstoppade i ytterfickorna till sin lilla ryggsäck.

  – Good for my health, you see!

  Medan makarna Edwards stiger av vid byn Magazia, mitt på ön, fortsätter jag mot Lakka längst upp i norr. Spiros har matat mig full med favoriter. Badbukter och utsiktspunkter som finns gömda längs den väglösa västkusten där branta klippor brakar rakt ner i havet.

  På med sandalerna! På Paxi vandrar du timjansdoftande stigar mot öns sköna stränder.

  På med sandalerna! På Paxi vandrar du timjansdoftande stigar mot öns sköna stränder.

  Besök Eremitis bay på morgonen eller kvällen för behagligare temperatur och lugnare stämning.

  Besök Eremitis bay på morgonen eller kvällen för behagligare temperatur och lugnare stämning.

  Strax söder om klapperstensstranden Plani bjuder vattnet på så många skimrande nyanser att detta skulle kunna vara platsen varifrån all världens hav färgats blå. En ensam man simmar fridfullt genom dess lätta krusningar. Han heter Spirou och är döpt efter öns skyddshelgon, men påminner med sin buktande mage och milda blick mest om en brunbränd budda. Härom året lämnade han sin åldriga mor i Lakka. I Aten fann han både jobb som kypare och botemedel mot den tristess som brukade plåga honom under vintrarna: ensamheten på Paxi, känslan av att vara bortglömd. Egentligen saknar han bara två saker från ön – delfinerna och senhöstarnas skörd av oliver.

  Att olivträd följer mig under eftermiddagens vandring är venetianarnas fel. De styrde över ön under 400 år. Och de spred ett rykte över Medelhavet om att regelbundna bad i olivolja avsevärt kunde förbättra kvinnors skönhet. Enbart på Paxi planterades en kvarts miljon träd. I många fall lundar som tillåtits växa sig vilda med tjock undervegetation, som kring kapellet Agia Dimitrios eller den kraftfulla byggnad som på kartan kallas för Venetian House. Jag pausar där. Sköljer ner min fårostpaj tiropita med några klunkar vatten och slår så följe med två bastanta stenmurar som leder stigen mot kusten.

  Solen står lågt och sammetshättorna rasslar torrt då jag åter får fri sikt över havet. Kvällningen har väckt doften av timjan och vid Ypapantibukten svävar tusentals alpseglare över de vita stupen. Synen är mäktig och jag förstår precis varför både Eva och Spiros talat sig varma för Paxi. Någon annanstans i världen hade en sådan plats varit intagen av mängder av människor.

  Här finns bara Sunset taverna gömd i en lövlund och då jag följt stigen till Eremitis-bukten och stranden är jag ensam. Solnedgångens sista strålar kramar starka färger ur klipporna. Fenomenet påminner om vad man upplever vid australiensiska Ayers Rock. Jag vet att uppe på själva klippan sitter yachtfolket och kanske också någon kändis och skålar in aftonen på Eremitis Bar. Fast här, på stranden, är det bara jag och havet och den ö som skapades av Poseidon.

  Snart på en grekisk tallrik nära dig.

  Snart på en grekisk tallrik nära dig.

  Paxis egen regnbåge heter Trypitos och kommer i vitt, grönt och svävande blått.

  Paxis egen regnbåge heter Trypitos och kommer i vitt, grönt och svävande blått.

  Glasklart. Vattnet runt Paxi och Antipaxi.

  Glasklart. Vattnet runt Paxi och Antipaxi.

  Miniguide Paxi (Paxos)

  Resa till Paxi

  Flyg. Paxi ligger i nordvästra Grekland, nära gränsen till Albanien. Närmsta flygplats finns på Korfu. Charter till närmsta flygplatsen på Korfu från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn. Flygstolsbiljett kostar från ca 1 500 kr t/r.
  Båt. Daglig flygbåt från Korfu stad till Paxi tar 55 min och kostar ca 160 kr. Bilfärja från Korfu via Igoumenitsa på fastlandet tar 3–5 tim. Sommartid även badbåtar från Parga.

  Stränder på Paxi

  Paxis grannö Antipaxi har thailändskt turkost vatten och förföriska stränder, till exempel barnvänliga Vrika med mjuk sand och Voutoumi med en blandning av sten och sand. Båda har tavernor. Och båda tar emot utflyktsbåtar från Korfu och Parga. Kom morgon eller kväll och det är lugnare. Fantastiskt blått vatten, vita klippor och klappersten väntar vid Eremitis Bay på Paxis västkust. Kipiadi, någon kilometer söder om byn Loggos (busschauffören vet var man ska stiga av), bjuder på rusigt klart vatten och klappersten inramat av skogsklädda höjder. På södra Paxi finns sand­stranden Mongonissi med taverna. Två av de populäraste stränderna i norr är Monodentri och Glyfada Beach norr om Loggos. Att simma i det hypnotiskt blå vattnet några hundra meter söder om Plani Beach tillhör också öns starkaste badupplevelser.

  Bo på Paxi

  Paxis tre hotell heter Paxos Club, paxosclub.gr, Paxos Beach Hotel, paxosbeachhotel.gr och Torriemereli Boutique Hotel, torriemerli.com. De flesta som reser på egen hand hyr privat. Domatia, privatrum eller studio med eget kök.

  Äta på Paxi

  Middag med förrätt och vin kostar i regel 250–300 kr.
  I Gaios, nära torget, finns enkla George Corner som serverar billig och god souvlaki och annat grillat. Grannen, trevliga Kafenio o Niros erbjuder filterkaffe, yoghurt och kanderad frukt.
  Dodos Taverna, i en lummig lövlund inåt land, serverar prisvärd husmanskost, till exempel imam på aubergine och "berusade köttbullar", ouzospetsad soutzoukakia till potatismos.
  Taverna Apagio, intill kajkanten i Gaios, serverar ljuvliga sardiner, skaldjursrisotto med mera, men är tyvärr ganska dyrt.
  I Longos finns sköna Vasilis med välförtjänt rykte som öns bästa fiskkrog.
  Nionios i Lakka frestar med såväl vedugnsbakad pizza som moussaka. För romantisk middag med solnedgång är eleganta Eremitis Bar & Restaurant, erimitis.com, svårslaget.
  I trakten av Eremitis bay finns också byn Kastanida med trevliga Sunset Cafe & Taverna.
  På Antipaxi är Bela Vista strax ovanför Voutoumi Beach värt ett besök för öns friska vin, god mat och
  strålande utsikt.

  Klimat

  Vår och höst är skönt. Juli–aug är högsäsong. Då är det nästan dubbla hotellpriser och temperaturer på upp till 35 grader.

  Att göra på Paxi

  Sola, bada, vandra, båtturer. Tyst ö för livsnjutare som varken saknar diskon, mass­turism eller barfylla.
  Vandra: Paxi korsas av mängder av stigar och inbjudande småvägar. Plani Beach–Eremitis-bukten tar ca 3 tim och Gaios–Tripitos ca 1 tim. Bleasdales Walking Map of Paxos för ca 50 kr är en bra investering.
  Utflykt: Från Gaios dagliga bad­båtar till Antipaxi, t/r kostar ca 100 kr. Även rundturer med båt till Paxis grottor och stränder.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!