• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Världens bästa segling

  Det är populärare än någonsin att tillbringa sommaren på däck med vinden som motor. Seglarexperten Fredrik Norén tipsar om sina favoritseglatser.

  Världens bästa segling

  1 Split, Kroatien

  Fantastiskt seglarvatten

  Från Split kan du nå jättefina skärgårdsvatten med otroligt bra sikt, många gånger runt 30–40 meter. Mitten av juni till mitten av augusti är en perfekt period att segla om du inte vill ha alltför tuffa vindar. Du kan också boka båt med skeppare eller instruktör om du inte är van seglare. Söder om Split ligger ön Vis som är ett otroligt fint fiskeläge. Utgå gärna från hamnen Kremik.
  marinakremik-adriatiq.com

  Split är en port till den kroatiska skärgården och bjuder på historia, kultur och nöjesliv.

  Split är en port till den kroatiska skärgården och bjuder på historia, kultur och nöjesliv.

  2 Lefkas, Grekland

  Krävande segling

  Från Aten till Kykladerna krävs mycket segling på öppet hav. Vinden ligger normalt på 5–10 sekundmeter under sommaren och kan upplevas som stark.
  I Grekland är servicen otroligt bra och det är turistvänligt i hamnarna. Även här kan man boka båt med skeppare eller instruktör.­ Exempel på hamn är Olympic Marine som ligger 20 minuter från den internationella flygplatsen El Venizelos, Aten.
  olympicmarine.gr

  3 Pointe-á-Pitres, Guadeloupe

  Karibisk skönhet

  Karibiska öarna Guadeloupe bjuder på bra segling även under den svenska vintern, även om det kostar lite mer. Här krävs det att man är en ganska van seglare om man inte bokar skeppare eller instruktör. Vinden är bra året om. Området bjuder både på öppet vatten och vackra öar. Nära Pointe-á-Pitres centrum ligger hamnen Bas-du-Fort marina.
  caribbean-marinas.com

  4 Southhampton, Storbritannien

  Kappsegling

  Här hittar du häftig segling och vattnet lämpar sig bäst för erfarna seglare. Inte nog med att man måste hålla koll på de starka vindarna, man bör också tänka på tidvattnet som kan röra sig fort. Missa inte kappseglingen vid ön Isle of Wight, som är mäkta populär. Ocean Village Marina är en av de stora hamnarna och ligger nära ­Southamptons centrum.
  mdlmarinas.co.uk

  5 Göteborg, Sverige

  Fritt vatten och bra vind

  Man ska inte glömma bort vår kära västkust. Här finns bra segling med utgångsläge från ­Göteborg eller Varberg, men för all del – seglingen i hela ­Bohusläns skärgård är bra ända upp till norska gränsen. Det är lite svårare att segla i de svenska vattnen än i Medelhavet. Det kan även vara lite knepigare med hyra och skeppare. Ett tips är Svenska Seglarförbundets seglarskolor SSF eller Göteborgs kungliga segelsällskap.
  svensksegling.se, gkss.se

  Tuffa vindar och actionfyllda seglingar på Isle of Wight. (Foto Thinkstock)

  Tuffa vindar och actionfyllda seglingar på Isle of Wight. (Foto Thinkstock)

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!