Annons
Annons
Annons
Foto Ina Agency

Foto Ina Agency

Restips

Koh Samui på sommaren

Att åka till Thailand under »fel« säsong blir allt vanligare. Fördelarna är uppenbara: barnen har sommarlov, flygbiljetterna får du till vrakpris och turisterna är färre. På kokosnötsön Koh Samui får du sol och värme när monsunen härjar i övriga landet.

Text: Helena Nimbratt • 2013-12-06 Uppdaterad 2021-06-23
Annons

Den vita sanden bränner under fötterna. Vågorna rullar in på Lamai Beach och turisterna njuter av sol och vilsam skugga under de vackra trädens breda kronor. I övriga delar av landet vräker monsunen ner hejdlösa mÙ?ngder regn. Men inte på Koh Samui, i sydöstra Thailand. Här har det inte regnat på åtta veckor och vattenfallet Na Muang har för tillfället tappat sin dånande styrka.
Tar man en titt på alla kända väderlekssajter visar prognosen regn och åska över Samui. Det är fel.
– Närmsta mätstation måste ligga i Hua Hin eller någon annanstans där det regnar som tusan, tippar Erik Löfgren på bred söderkisdialekt. Han har drivit restaurang i Lamai i 18 år och kom till Samui när djungeln fortfarande dominerade ön.
– Fransmän, holländare och ryssar har förstått att den bästa tiden att resa hit är när det är sommar i Europa. Men det har inte svenskarna fattat. De tror att de bara ska få regn, säger han från sin givna plats på barstolen där han sitter kväll ut och kväll in och språkar med sina gäster. Allra helst på svenska.
Den som reser till Koh Samui ska vara medveten om att det är många år sedan ön var ett öde paradis. De vackraste och största stränderna Chaweng och Lamai är för länge sedan nerlusade med resorter, bungalower, restauranger och försäljare. Den som googlar och läser om Samui finner mest bilder på folktomma sandstränder med vajande palmer och en ensam hängmatta. Visst finns det fortfarande palmer längs stränderna, men palmerna som verkligen växer på stranden har havet för länge sedan spolat bort, suckar Erik.
– Det går inte att hänga upp en hängmatta längre, men Lamai är fortfarande den bästa och finaste beachen i den här delen av Asien, hävdar han stolt.

Koh Samui på sommaren
Ko Samui sommartid. Färre turister och bättre priser, men klimatet är lika behgligt som alltid. Foto Angelica Zander.

Med det sagt, och trots att bilderna inte speglar verkligheten, finns det mängder av chanser att njuta av en fantastisk semester på Samui. Paradiset som vi svenskar längtar efter så hett finns – överallt. Inte så mycket i öde stränder utan mer i form av total avkoppling, vackert hav, välgörande massage som självklart inte kostar mer än ett par tior.
En sommar på Samui Ù�r en chans att uppleva Thailand när flygbiljetterna är hyfsat billiga och skolbarnen ändå är lediga nu när den nya skol­lagen, som regeringen klubbade igenom förra året, har gjort det svårare för ressugna föräldrar att få ledighet beviljad för sina barn.
– Augusti betraktas som en peakmånad för solsäkra Samui. Men i år tycks den europeiska finansiella oron ha påverkat turister att stanna hemma, säger Patcharee Tongphuek, som arbetar som tour manager på ett av hotellen i Lamai.
Hon tycks ha rätt. Skräddarna som erbjuder kostymer för “ladies and gents in boss-style” står kväll efter kväll sysslolösa. I barerna, som man tyvärr inte kommer undan helt på Koh Samui, dansar de lättklädda flickorna ensamma.
Även stranden är ovanligt glest befolkad men precis så mjuk och ljuvlig som förväntat. Bränningarna skÙ?ljer snabbt av den sista stressen. Kroppen känns härligt kladdig av solkräm. De thailändska försäljarna som erbjuder färsk frukt, grillad majskolv eller pedikyr går långsamt fram och tillbaka i sanden under bredbrättade hattar och stora sjok av tygstycken som skyddar dem mot solens strålar. Massöserna fnissar sinsemellan medan de knådar lata turister, strandbarerna erbjuder drinkar och solsängar på köpet.
Patcharee som i femton år har arbetat med att ta hand om turister på Samui tycker att öns invånare borde vara noggrannare med att ta hand om besökarna.
– Många betraktar turisterna som vandrande pengapåsar och tänker bara på att tjäna så mycket som möjligt. En del kan utan vidare luras och ta mer betalt för sina varor. Jag tycker att de borde tänka långsiktigt och göra kunderna nöjda så de vill komma tillbaka flera år, säger hon.

Annons

Under dagen, medan solen fortfarande bränner västerlänningar, vilar handelsmännen och shoppinggatorna ligger öde. När kvällen kommer ökar pulsen, prutandet tar fart och stränderna genomgår en förvandling.
Restaurangerna bygger ut sina revir. Bord och stolar placeras ut i sanden och pyntas med vackra dukar, palmer och lyktor. Med ljusslingor och fantasi trollas det skickligt fram romantiska miljöer som vi Thailandälskande nordbor är så svaga för.
Ett besök i byn Fishermans Village bjuder på genuin atmosfär med kinesiska trähus och boutiquer som säljer hantverk, kläder och smycken av kvalitet.
Galgar med vackra klänningar med 1950-talssnitt drar till sig en grupp modemedvetna fransyskor som suckar förtjust över det låga priset. På gatan utanför packar försäljare upp varor inför fredagsmarknaden som varje vecka fylls av krimskrams, kryddig plockmat och sötsaker.
När skymningen faller i Fishermans Village förvandlas utsikten över grannön Koh Pha-Ngan till en romantisk blådisig kuliss som fungerar som effektiv draghjälp till alla restauranger med havsutsikt.

Koh Samui på sommaren
Det är på stranden det händer. Foto Helena Nimbratt.
Koh Samui på sommaren
Rastlös? Ta ett pass thaiboxning. Foto Helena Nimbratt.
Koh Samui på sommaren

SNABBFAKTA
Invånare: 61 900.
Största stad: Nathon.
Valuta: baht (THB)
Bäst tid att resa: Koh Samui är en av Thailands solsäkraste platser. Där regnar det inte alls lika mycket som i till exempel Phuket. Hetast är det april–juni. Regnperioden börjar i oktober och håller på ungefär fram till Lucia. Augusti betraktas som en högsäsongsmånad. Varmt är det året runt.


MISSA INTE!

Träna på ett äkta thai-box-gym. Svettigt, tufft och inspirerande. Thaiboxning är Thailands nationalsport och en stor turist­attraktion på Samui. Var med under ett gruppass och fightas med tatuerade och vältränade boxare. Det kostar omkring 30 kr.

MISSA GÄRNA

Elefantturer och apuppvisningar. Djuren känns utarbetade och ostimulerade. Känslan som stannar kvar efter att ha suttit på en bänk på en elefantrygg en halvtimme är enbart kvalmig. De här turistaktiviteterna kan man vara utan. Du gör både dig själv och djuren en tjänst.

Guide Koh Samui

TA DIG RUNT

Att åka taxi är inte dyrt i Thailand, i synnerhet inte om du är en god förhandlare. Att åka tvärs över ön kostar cirka 800 baht (cirka 185 kr). Väljer du en av de färgglada pickuperna som ingår i den lokala kollektivtrafiken, song thaew, så ska det inte kosta mer än 100 baht (21 kr) per person för samma sträcka. De finns överallt och tutar för att markera att de är lediga. Kom överens om priset innan du kliver upp på flaket där resenärerna sitter på bänkar under tak.
Allra smidigast, men kanske inte säkrast, är att hyra en moped för cirka 45 kr per dag och kasta sig ut i vänstertrafiken. Hyra bil är det dyraste alternativet och kostar omkring 190 kr för en dag.

BO

LAMAI:
Bo billigt och direkt på stranden i Lamais charmigaste bungalowby. New Hut Bungalows. Hyddorna kostar från 80 kr/natt och för det får du mycket charm, takfläkt och enkla sängar. Härifrån har du hyfsat nära till restauranger och butiker men bor med en känsla av öde strand. New Huts egen restaurang och bar serverar billig och god mat kryddad med reggaeatmosfär. Adress: Moo 4, Tambon Maret, Lamai Beach.
Jasmine Resort. Vackert läge på stranden med nyrenoverade rum och en dos romantik. Välj ett rum med rymlig ­terrass eller en strandvilla med jacuzzi. Hotellet har en frodig trädgård, personalen är vänlig och restaurangen serverar vällagad mat på stranden till rimligt pris. Dubbelrum kostar ca 600 kr men det finns gott om utrymme att förhandla priset på plats. Hotellet ligger bara ett par steg från centrala Lamai utan att mista lugnet, samuijasmineresort.com.
Vårt val: Aloha Resort. Ett väletablerat familjehotell som har funnits i Lamai i 20 år. En del rum är lite slitna men priset är rimligt och läget på stranden är ett av de absolut bästa. Den största fördelen är att du kan njuta av både poolen och havet samtidigt, det är lugnt men re­stauranger och nattliv ligger bara några steg bort. Du får stor amerikansk frukost och handdukar till stranden. Ett dubbelrum kostar ca 350 kr. Hotellet har ett par stora familjerum och några trippelrum.

CHAWENG:
Ko Samuis populäraste och största strand har mängder av hotell att välja mellan. Här finns det större och lyxigare resorter än i Lamai men den paradisiska känslan drunknar nästan helt i neon, butiker och hektisk trafik.
Centara Hotels & Resorts är Thailands största hotellkedja och har satsat på femstjärnigt i Chaweng. Pris omkring 1 000 kr/natt, centarahotelsresorts.com.
För den som vill bo billigare finns mängder av alternativ. Boka en natt i taget och ta en promenad längs stranden. Välj något som ser trevligt ut. Pruta.

Koh Samui på sommaren
Hydda eller hotell. Välj boende efter behag. Foto Helena Nimbratt.

MAT OCH DRYCK

En familj kan utan problem äta sig mätta för en hundralapp. Enkla och smakrika ris- och ­nudelrätter finns alltid runt hörnet. Satsa på traditionella thairätter och skippa den väster­ländska maten som aldrig blir en riktig hit. Vill barnen ha något de känner igen finns svenskägda Restaurang Ciao i Lamai, med köttbullar och falukorv på menyn. Bäst smakar rätter med röd eller grön curry, soppor med chili och mild
kokosmjölk eller varför inte peka ut en nyfångad fisk som kocken grillar och kryddar med vitlök och färska kryddor.
Drick en kall Singha eller en iskall shake på färsk mango, banan, vattenmelon eller den frukt du väljer själv. Vinet är dyrt och vinlistor ovanliga. Dessert kostar bara ett par tior och serveras under pompa och ståt. Ett enkelt knep för att bli nöjd: Välj en restaurang som dukar vackert på stranden och vad du än beställer kommer att smaka himmelskt.

PRISLÄGE

Allt är billigt i Thailand. Bo, äta, dricka och shoppa. En huvudrätt kostar i snitt 30 kr, en 33 cl öl ligger på 15 kr. Det går att pruta rejält i de flesta butiker. Var vänlig men bestämd och kom ihåg att du får ungefär det du betalar för.

STRÄNDER

Stränderna Chaweng och Lamai är de absolut populäraste och vackraste som ön har att erbjuda. Däremellan ligger Silver Beach som är långgrund och ofta helt vindstilla. I södra delen av Koh Samui ligger Thong Krut, Bang Kao och Hua Thanon, tre stränder som också är väl värda ett besök eftersom de är relativt oexploaterade. På västra sidan av Samui hittar du Taling Ngam som bjuder på magnifik solnedgång. I norr, i området som heter Bophut ligger Mae Nam Beach. Här blir det djupt direkt och stranden är kanske inte lika inbjudande och badvänlig som de på östra sidan.

Koh Samui på sommaren
Foto Helena Nimbratt.

3 aktiviteter på Koh Samui

1. Fest för hela familjen. Är du i Lamai under en fredags- eller måndagskväll får du inte missa Swing Bars Beach Party med eldshow, technomusik och hög stämning. Stället ser tomt ut från gatan men det beror på att alla gäster håller till på stranden där skickliga jonglörer bjuder på intensiv underhållning med havet som fond. Ta en drink, en öl eller en fruktshake och ligg bekvämt på solstolarna som inför kvällen förvandlats till schäslonger med hjälp av färgstarka kuddar.

2. Naturupplevelse. Det är absolut värt att satsa på en dagstur till Ang Thong National Marine Park. Filmen The Beach med Leonardo DiCaprio är delvis inspelad här. Parken erbjuder fantastisk snorkling, storslagen natur och laguner. Under högsäsong får öarna besök av tusentals turister och det blir trångt. Motorbåttur, med guide, lunch, dryck för hela dagen och utrustning för snorkling och en kajaktur kostar cirka 500 kr per person, men det finns billigare alternativ.

3. Äkta vara. Koh Samui som det såg ut förr, det hittar du bara ett stenkast från öns näst populäraste strand Lamai Beach. I Muslim Village lever fiskarbefolkningen fortfarande på traditionellt sätt. De bygger och målar sina färgstarka båtar för hand och reparerar sina nät varje eftermiddag, i skuggan av palmerna längs stranden. Ta en promenad genom byn och upplev ett helt annat Koh Samui.

Koh Samui på sommaren
Foto Helena Nimbratt.

Text: Helena Nimbratt • 2013-12-06
RestipsThailandKo Samui

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top