Annons
Annons
Foto Anna Schori

Foto Anna Schori

Restips

Spaweekend i New York

Skönhetsritualer är en del av New Yorks kultur och ett av de bästa sätten att komma staden och dess invånare nära. Här kan du resa jorden runt på en helg utan att ens behöva lämna staden.

Text: Sofia Hedström • 2014-02-06 Uppdaterad 2021-06-23

I Manhattans mylla finns de flesta av världens kulturer representerade och många spainstitutioner har funnits i årtionden – i vissa fall århundraden, som Russian Turkish Baths i East Village som körde igång 1892.
Det extrema och kulturtrogna uppskattas av New York-bor som gillar att resa i sin egen stad, stötta småföretagare och ha historier om knasiga spaupplevelser att berätta på mingelfester.
Traditionella behandlingar som kan dateras flera hundra år tillbaka i tiden mixas därför med skönhets­kitsch som salong Shizukas geishamask gjord på näktergalsbajs. Visst har märkliga behandlingar i viss mån blivit en trend i sig, men ofta handlar det om kulturella skönhetskrockar där annorlunda ingredienser och intensiv smärta alltid ingått i upplevelsen. I de flesta kulturer får nämligen den som vill vara fin lida pin.
För spaturister i New York rekommenderas ett land per dag. Även om de flesta institutioner bara kräver ett par timmar per besök tar det tid att smälta upplevelser som nakenskrubb utförd av äldre koreanska damer iklädda svarta spetsunderkläder eller rysk eklövspiskning i en 90 grader varm grotta.

1 King Spa Sauna
Svettas på koreanskt vis

Efter en halvtimme i buss från Korea­town på Manhattan (28 dollar för resa och inträde) når vi King Spa Sauna i New Jersey.
Stället är bland annat känt för en pyramidformad bastu i 23 karats guld och som har öppet 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året. Många koreaner kommer varje dag.
Platschefen Grace Park som visar oss runt är förtegen om kända stamgäster, men vänner har sett Yoko Ono med son och flickvän i släptåg.
Alla besökare får en pyjamas – rosa för kvinnor och vita för män. Pyjamasklädda besökare går sedan mellan elva olika torrbastur som är vackert dekorerade med ametister, påsar fyllda med lera, istappar och bergssalt. Varje bastu – eller iglo som de kallas i Korea – är unik och kurerar alltifrån högt blodtryck till oren hy. För de äventyrliga erbjuds även behandlingar som underlivsångning och koppning.
King Spa Sauna ber inte om ursäkt för sin kultur och erbjuder inte någon turistanpassad version av vare sig behandlingar eller mat. I restaurangen serveras därför rätter som är en upplevelse i sig – där­ibland tre bruna ägg som basturökts under 45 timmar och röda bönor över krossad is. Inte gott, men intressant.
• 321 Commercial Ave, Palisades Park, New Jersey, kingsaunanj.com

Billigt i Chinatown

Besök även Chinatown för drop in-behandlingar som fotmassage eller massage av rygg. Smärtsamt, men effektivt. En behandling på 30 minuter kostar mellan 20 och 30 dollar.

Spaweekend i New York
På King Spa Sauna får du lära dig allt om koreansk bastukultur.
Spaweekend i New York
Bönstuvning och krossad is. Koreanska spasnacks.

2 Shizuka
Japansk fågelbajs

Shizukas fågelskitsmask kostar runt 1 500 kr. Ansiktsbehandlingen är dock helt unik. Näktergalsavföringen importeras från Japan och ut­lovar porslinshy.
– När jag var liten berättade min mamma att geishorna brukade använda sig av näktergalsavföring och för två år sedan började jag undersöka den renande effekten, säger upphovsmakaren Shizuka Bernstein.
Det finns ett naturligt renande enzym i avföringen, något som geishorna drog nytta av för hundra år sedan när de försökte undvika sminkförgiftning. Den dyrbara masken appliceras efter att ansiktet baddats med grönt te och olja från blomman Camellia oleifera. Många Manhattanbor står länge på väntelistor – boka innan du åker.
• 7 W 51st Street, shizukany.com, tel 212-644 74 00

Spaweekend i New York
Udda ansiktsmask. Näktergalsavföring, direktimporterad från Japan.
Spaweekend i New York
Fågelbajset sägs ha en renande effekt och användes av geishor för att ta bort giftigt smink för över hundra år sedan.

3 Aura Wellness Spa
Asiatiskt badhus

Mitt i Korea Town ligger Aura Wellness Spa som är en lyxig variant av ett traditionellt asiatiskt badhus. Innan jag erbjudits en morgonrock och tvättat av mig i en vattenfalls-liknande dusch förklarar Vivien Teo att ett lager hud ska bort. Jimjilbang betyder rening i bastu följt av hård skrubbning och är grunden i de allra flesta behandlingar.
– Koreaner äter inte vitaminer, de kommer hit och räknar med att leva en dag längre för varje besök.
Aura har tre bastur som pryds av kristaller och som enligt Vivien Teo är så effektiva att de bland annat kan lugna svärföräldrar som hamnat i bråk. Den moderna sidan tar sig uttryck i en blinkande diskokula
som sägs bota acne och en futuristisk kapsel som går under namnet spa jet.
• 49 W 33rd Street, spaaura.com, tel 212-695 95 59

Spaweekend i New York
En lugn stund i Aura Wellness svettstuga.
Spaweekend i New York
En blinkande diskokula motverkar finnig hy.

4 Russian & Turkish Baths
Rysk piskning    

Det över hundra år gamla badhuset i East Village är en institution. Ko-stymklädda killar från Wall Street kommer hit för att bota bakfyllor och svettas bort finansvärlden, medan skådespelare – kända som okända – försöker bli av med stadens gifter.
Badhuset rymmer en kallvattensbassäng, fem olika typer av bastur – varav en påminner om en grotta – samt en restaurang som serverar rödbetssoppa och färskpressad juice. På övervåningen finns dessutom en terrass där människor röker och gör affärer.
Många kommer för den 500 år gamla behandlingen platza – ek­lövspiskning – som sätter igång cirkulationen och är ett kraftprov i sig. Platzapiskningen utförs i den varmaste bastun och upplevelsen är lätt klaustro­fobisk, men just när du är redo att ge upp är det över. Aleksandr leder dig ut ur bastun, placerar en kylande handduk på huvudet och häller honung i ansiktet – ytterligare ett beprövat knep från Ryssland.
• 268 E 10th Street, russianturkishbaths.com, tel 212-674 92 50

Spaweekend i New York
Ryska badhuset i East Village har funnits i över hundra år och har många kända skådisar som stamgäster.
Spaweekend i New York

5 Shobha
Indisk ansikts­tortyr

Smärtan är jämförbar med den från en tatueringsnål. Manhattanborna i fåtöljerna bredvid min rör dock inte en min när ögonbryn och o­önskade ansiktshår plockas bort med saffransgul tråd.
Den indiska behandlingen thread­ing erbjuder en precision som är nästintill omöjlig att få med pincett och i New York har skulpterade ögon­bryn blivit en mänsklig rättighet precis som manikyr. Den smärtsamma processen tar cirka sju minuter och många fixar brynen i samband med att de hämtar en kaffe.
Rodnaden är precis som utlovat borta efter tjugo minuter och ögonbrynen har aldrig sett bättre ut.
• 594 Broadway, suite 403, myshobha.com, tel 212-931 83 63

Spaweekend i New York
Ser bökigt ut men går rekordsnabbt och rodnaden är borta på 10 minuter.

Text: Sofia Hedström • 2014-02-06
RestipsUSANew York

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top