• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vin och vandringar på Sicilien

  På vulkanen Etnas sluttningar ner mot Medelhavet prunkar vinrankor, solar sig filmhistoriskt intressanta byar och lagas Italiens bästa mat. Vagabond besökte den bedagade jetsetorten Taormina.

  Vin och vandringar på Sicilien

  Siciliens sötma

  Taormina är Siciliens första och främsta turistmagnet och har länge varit populärt bland Europas kulturella elit och Italiens jetset. Staden hänger som en klängväxt 200 meter över Siciliens östkust med gudomlig utsikt över bukten och vulkanen Etna. Stadens grekiska arv gör sig påmint genom amfi­teatern där det fortfarande hålls konserter och skådespel. 

  Hit åker jag för att njuta av det goda livet, av sicilianska smaker och för att vandra i det kuperade landskapet. Staden har genom åren gästats av många kulturpersoner och inspirerats av den vackra platsen i sitt arbete: Alexandre Dumas, Richard Wagner, Oscar Wilde, Truman Capote, John Steinbeck, Ingmar Bergman, Francis Ford Coppola, Marlene Dietrich, Greta Garbo, Cary Grant, Gregory Peck, Elizabeth Taylor, Woody Allen och Selma Lagerlöf – bara för att nämna de mest berömda. 

  Under juli och augusti, italienarnas semestermånader, är staden som livligast och full av turister. Om man har möjlighet att välja ska man åka hit innan eller efter. Då är temperaturen behagligare, särskilt om man planerar att vandra.

  Oavsett var du befinner dig i Taormina är det nära till ett glas lokalt vin på en terrass med utsikt över bukten.

  Oavsett var du befinner dig i Taormina är det nära till ett glas lokalt vin på en terrass med utsikt över bukten.

  Hemlagad caponata gjord på zucchini, äggplanta, paprika, kapris och lök. Tricket är att inte röra för ofta.

  Hemlagad caponata gjord på zucchini, äggplanta, paprika, kapris och lök. Tricket är att inte röra för ofta.

  Re di Bastoni är en populär bar i Taormina som passar både för barhäng och måltider.

  Re di Bastoni är en populär bar i Taormina som passar både för barhäng och måltider.

  Staden Taormina är sliten, men skavankerna är också en del av stadens charm. Stora hotellkomplex från 1960-talet skvallrar om sextio- och sjuttiotalens turistexploatering, men den centrala, gamla delen av Taormina håller huvudet högt med sina vackra gamla byggnader i gyllenfärgad sten, kullerstensklädda gator och prunkande balkonglådor.

  Huvudgatan Corso Umberto är pulsådern som kantas av dyra märkesbutiker med glitter och pråligheter, uteserveringar med rutiga dukar, glassbarer, marsipanaffärer och souvenirbutiker med smycken av lavasten från Etna. Från Corso Umberto strålar gränder och bakgator som leder till små piazzor, ännu fler butiker och mysiga restauranger.

  Det sägs att det sicilianska köket är en blandning av alla italienska kök och därför en perfekt avsmakningsmeny för den som älskar italiensk mat. Färsk fisk, särskilt svärdfisk, och skaldjur är säkra kort. Tomatbaserade pastasåser, gärna med kapris, finns oftast på menyerna.

  Sicilianare är också extremt förtjusta i efterrätter, som cassata, gjord på ricottaost, socker och vanilj, som man njuter av ihop med det lokala dessertvinet vino al la mandorla, gjort på mandel.

  Färskare fisk är svårare att få. Taormina har en egen, småhemlig matmarknad.

  Färskare fisk är svårare att få. Taormina har en egen, småhemlig matmarknad.

  Mandelvinet Mandorla är en lokal specialitet och passar perfekt som dessertvin.

  Mandelvinet Mandorla är en lokal specialitet och passar perfekt som dessertvin.

  Ovanför Taormina tronar den mäktiga vulkanen Etna, Europas högsta vulkan med sina 3 330 meter över havet. Hon är i allra högsta grad en levande vulkan: det värsta och mest kända utbrottet i modern tid skedde 1669 då delar av storstaden Catania förstördes av lavaströmmar. Catanias stränder består fortfarande av svart lavasand. 1908 orsakade Etna en jordbävning som dödade över 100 000 människor i Messina, en annan av städerna i vulkanens skugga.

  Trots bergets livlighet är det tillåtet att besöka vulkanen. Det pyser, bubblar och ryker svavelosande rök från flera olika kratrar på Etna och den mineralhaltiga röken färgar marken i Etnas månlandskapslika mark gul, grön och orange.

  På den serpentinslingriga vägen upp till basstationen kantas vägen av den svarta lavamassan som ser ut att vara böljande mjuk, men är sylvasst hård. Svart damm pudrar vindrutan. Från basstationen Rifugio Sapienza går en kabinbana upp till en mellanstation. Därifrån kör fyrhjulsdrivna minibussar upp till toppen. På vintern är Etna snöklädd, äggliften används av skidåkare och Etnas sluttningar förvandlades till pister, men idag står en grupp italienska cyklister i tajta kläder samlade vid toppen av kabinliften.

  Det blåser kallt och Taorminas värme känns längre bort än en timmes bilfärd. Dragkedjorna i vindjackorna dras upp och några av dem sätter på sig mössa. Cyklisterna poserar glatt i sina cykelbyxor, till synes opåverkade av kylan, innan det är dags att trampa vidare uppför vulkanen. Jag tycker att det i den tunna luften känns tillräckligt jobbigt att åka bil upp.

  Mysiga gränder och trånga trappor finns det gott om i Taormina.

  Mysiga gränder och trånga trappor finns det gott om i Taormina.

  Färsk fisk och skaldjur är givna specialiteter på Sicilien.

  Färsk fisk och skaldjur är givna specialiteter på Sicilien.

  Toppen är ofta täckt med moln på eftermiddagen. Jag har tur. Vädret är ovanligt klart trots att lunchtimmen passerat och utsikten imponerande. Vulkankratrarna puffar långsamt små moln av vit rök ur sina öppningar och även om det blåser råder fridfullhet. En viss dramatik pågår ändå. Hela vägen fram till kraterkanten får man inte gå. Det har hänt att turister som stått för nära mynningen dött av ett plötsligt lavautbrott.

  Lavan gör att sluttningarna nedanför Etna är mycket bördiga och lämpar sig för vinodlingar. Här odlas röda, vita och mousserande viner som har en mycket speciell karaktär av lavajorden och den långa tiden det tar för druvorna att mogna här uppe på mellan 600 och 1 000 meters höjd. Normalt skördas druvorna på Sicilien i augusti, men vid Etna sker druvskörden i november.

  Utsikten från San Dominico Palace är utmärkt. Lyxhotellet är ett före detta kloster.

  Utsikten från San Dominico Palace är utmärkt. Lyxhotellet är ett före detta kloster.

  Sicilianska smaker.

  Sicilianska smaker.

  En resa i trakterna kring Taormina är även en resa i Gudfaderns fotspår. Filmerna om familjen Corleone ligger ständigt på topplistorna över världens bästa filmer genom tiderna. Det finns många platser kring Taormina där filmerna spelats in, platser som trots detta faktiskt inte blivit hysteriska turistfällor.

  Två av byarna som förekommer i filmerna är Savoca och Forza d'Agro. I Savoca ligger kyrkan där Michael gifter sig med Apollonia, liksom Bar Vitelli där Michael diskuterar med Apollonias far om han kan få träffa henne. Här ligger även bergen och kullarna som Michael vandrar över efter att han flytt från USA. Peloritanibergen kallas området och här finns många fina vandringsleder med spektakulära vyer och ett och annat får som du får dela sluttningarna med. Att vandra här är en perfekt dagsutflykt från Taormina i kombination med besök i de charmiga byarna Savoca och Forza d'Agro. 

  Efter 15 minuters bilfärd uppför berget från Taormina kommer jag till den lilla byn Castelmola, en stillsam by som bjuder på några fina restauranger, barer och framförallt en bedårande utsikt. Även här vandrar jag i kulturella fotspår: i Bamses. Rune Andréasson, skaparen av serien om världens starkaste björn, besökte Taormina första gången 1963 och fick här inspiration till seriens säregna kulliga landskap.

  Rune befann sig i Castelmola en morgon när han såg hur solen gick upp över bukten, hur solstrålarna föll på bergstopp efter bergstopp. Han började skriva: "På små kullar i solen ligger några lustiga hus. Där bor Bamse och hans vänner …" Castelmola är helt enkelt förebilden för Höga Berget där Bamses farmor bor med Husmusen och Katten Jansson.

  Den slingriga vägen upp är nästan lika brant i verklig­heten. Vulkanen som i serien av och till hotar med utbrott har givetvis sin förebild i Etna.

  Guide Taormina

  Resa till Taormina

  Flyg: Till Catania, Taorminas närmaste flygplats, har Norwegian nonstopflyg från Stockholm. 
  Du kan också flyga till Catania med flera olika flygbolag via Rom eller Milano, eller ta Norwegians nonstopflyg från Stockholm till Palermo på nordvästra delen av ön – och sedan fortsätta med hyrbil till Taormina.
  Paketresor: Fritidsresor har charter till Taormina och intillliggande badorten Giardini-Naxos. Temaresor har rundresor med avgång från Köpenhamn och Stockholm i form av en åttadagars mat- och vinresa som kostar från 13 198 kr.

  Ta sig runt

  I Taormina kan du lätt ta dig runt till fots. Att promenera genom hela staden tar en kvart. Vill du ner till stranden tar du linbanan. Många invånare föredrar vespa, vilket också finns att hyra i princip överallt. För utflykter till vingårdar och vandringsleder rekommenderas hyrbil.

  Kommer du med hyrbil så ha en utskriven bokning till ditt hotell eller din hyrda lägenhet, eftersom det bara är tillåtet att åka inom stadsgränserna om du har bevis på att du inte är ute på trivseltur. Det finns bussar som kan ta dig runt i Taormina med omnejd.

  Det finns flera vandringsleder på Etna. Om du funderar på traska en dag var noga vid val av skor. Den vassa, stelnade lavan sliter lätt ner en alltför mjuk sula.

  Vandra i Gudfaderns fotspår.

  Vandra i Gudfaderns fotspår.

  Boende i Taormina

  Grand Hotel Timeo, Via Teatro Greco 59, grandhoteltimeo.com, ligger vid den grekiska teatern med perfekt utsikt över havet från den enorma terrassen. Ett anrikt lyxhotell som haft många kända gäster genom åren, bland andra Selma Lagerlöf. Läckert och dyrt. Dubbelrum från 6 800 kr.

  Da Concettina, Via Alcide De Gasperi 11, taorminaappartamenti.com, är ett bed & breakfast som också har fin utsikt över bukten. Personligt och charmigt. Dubbelrum från 280 kr.

  VÅRT VAL: San Dominico Palace, Piazza San Domenico, san-domenico-palace.com, är ett mäktigt hotell beläget i ett gammalt dominikanmunkkloster. Som så många andra byggnader hänger denna på klippan över havet med fantastisk utsikt. Dubbelrum från 2 600 kr.

  Restauranger i Taormina

  Il Baccanale, Piazzetta E Filea, är en mysig familjeägd restaurang med lagom stor uteser­vering vid ett pyttelitet torg. Humana priser för att vara Taormina. På väggarna hänger foton på alla kändisar som
  dinerat här under åren.

  Missa inte!

  Matlagningskurs. På re­staurangen Rosso Peperoncino i centrala Taormina kan du boka in dig på kurs i siciliansk matkonst. Fråga efter Stefano Andreotti, Via Sacramento 2.

  Missa gärna!

  Bilkörning i Taormina. Det är bara tillåtet att köra bil inom stadsgränserna om du ska till eller från ditt hotell. Annars kan det bli böter.

  Här lär vi oss hur man rullar egen pasta med en paraplypinne till hjälp.

  Här lär vi oss hur man rullar egen pasta med en paraplypinne till hjälp.

  Bam Bam bar.

  Bam Bam bar.

  7 typiska Sicilianska rätter

  1. Pasta con le sarde, görs på pastasorten maccheroni al ferro, som är maskliknande pastarör som tillverkas genom att linda pastadegen kring en paraplypinne. Serveras med färska sardiner, fänkål, russin och pinjenötter.

  2. Cozze alla marinara, musslor i en vin­baserad sky. Tänk dig en italiensk version av moule mariniere.

  3. Insalata di arance, hackade apelsinbitar med olja och persilja. En apelsinsallad utan salladsblad.

  4. Pasta con i broccoli arriminati, pasta toppad med en blandning av blomkål, ansjovispasta, pinjenötter och saffran.

  5. Pesce spada alla Ghiotta, stekt svärdfisk som sedan tillagas i ugn i tomatsås med kapris och oliver.

  6. Sarde a beccafico, sardinrullar fyllda med brödsmulor, nötter, torkad frukt och ansjovis.

  7. Scaloppini di maiale al Marsala, tunna skivor av fläsk som steks i mjöl och Marsalavin.

  Den lokala pastasorten maccheroni al ferro med hemlagad tomatsås.

  Den lokala pastasorten maccheroni al ferro med hemlagad tomatsås.

  3 trevliga barer i Taormina

  1. Bam Bar, Via di Giovanni 45, är närmast en institution i Taormina. Här serveras den lokala specialiteten granita, en italiensk isglass. Isen mixas med frukt, bär eller alkohol som grappa eller champagne.

  2. Morgana Bar, Scesa Morgana 4, morganabar.it, är hetaste stället att se och bli sedd på just nu. En läcker lounge­bar med trevlig personal och stilsäker inredning. Imponerande cocktails, som både smakar och kostar. Inget för backpackers eller den som avskyr hög musik.

  3. Turrisi Bar, Plaza Duomo, Castelmola, barturrisi.com, ligger i byn Castelmola på ett berg strax ovanför Taormina. Baren är vida känd för att hela inredningen är pyntad med penisar. Fallosutsmyckningen är en hyllning till att ägarna i rask takt fått tre friska och fina söner. Kitschigt men kul.

  Matmarknaden i Catania bjuder på fisk, kött, grönt, frukt, sylt, vin, ost, nötter, olivoljor – alla sicilianska smaker.

  Matmarknaden i Catania bjuder på fisk, kött, grönt, frukt, sylt, vin, ost, nötter, olivoljor – alla sicilianska smaker.

  Etnas jordmån är inte bara bra för vinodling utan även för oliver.

  Etnas jordmån är inte bara bra för vinodling utan även för oliver.

  Läs också:

  Guide till Sicilien

  Sicilien - en kulinarisk rundresa

  75 orsaker att resa till italien

  Lipariska öarna – kärlek het som lava

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!