• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Udda resmål i sommar

  Går du i semesterplaner? Här är nio oväntade destinationer att besöka i sommar.

  Udda resmål i sommar
  Porto. Portugals portvinsportal.

  Läs också: Redaktionen listar bästa weekendstäderna : En fjärran weekend : Stad + strand = sant : Lyxhelg

  Porto, Portugal

  Vin och kullersten

  Portugals portvinsportal heter Porto. På ena sidan floden Douro ligger portvinskällarna bredvid varandra. Under dagen erbjuds besökare både rundturer bland de staplade ektunnorna och provsmakning för några euro. På kvällen är det istället stadens vinbarer, till exempel Solar Vinho do Porto (Rua de Entre Quintas 220) eller Vino­logia (Rua de Sao Joao), som ger prov på landets vinkultur.
  Porto är promenadvänlig men backarna kräver något ordentligt på fötterna. Höjdskillnaderna gör att du från katedralen Sé do Porto har panoramavy över båtarna och lapptäcket av rostfärgade tegeltak.

  Porto, Portugal

  Porto, Portugal

  Casablanca, Marocko

  Nordafrikansk metropol

  Casablanca är inte turistanpassat som Marrakesh och har inte lika långa stränder som Agadir. Men staden erbjuder besökaren det nutida Marocko utan krusiduller. 3,4 miljoner invånare bor bland höghus, stränder och en och annan golfbana.
  Längs med vattnet serverar moderna restauranger traditionella marockanska rätter. Rick's Café (Boulevard Sour Jdid 248) är inspirerad av filmen Casablanca och ligger i den gamla medinan. En annan välbesökt byggnad är Hassan II Mosque. Världens tredje största moské. 25 000 personer får plats i bönesalen.

  Sugen på Marocko? Skippa turisttäta Marrakech och satsa på hamnstaden Casablanca.

  Sugen på Marocko? Skippa turisttäta Marrakech och satsa på hamnstaden Casablanca.

  Belgrad, Serbien

  Partystad med billig prislapp

  Belgrad blev huvudstad redan 1284 och är därigenom en av de äldsta i Europa. Guideboksförlaget Lonely Planet utnämnde nyligen Belgrad till en av Europas bästa partystäder. Det är inte svårt att förstå eftersom 40 procent av stadens befolkning är mellan 15 och 44 år.
  Prova restaurangen Lorenzo & Kakalamba (Cvijiceva 110). Den surrealistiska inredningen kan få den buttraste att dra på smilbanden. Restaurangen drivs av ett serbiskt/italienskt par och menyn reflekterar deras rötter. Är det party natten lång du suktar efter så bege dig till flodbankerna.

  Partystaden Belgrad kommer inte att göra dig besviken.

  Partystaden Belgrad kommer inte att göra dig besviken.

  Kangerlussuaq, Grönland

  För den äventyrlige

  Kangerlussuaq är hem åt 550 personer och Grönlands största flygplats. Den kända inlandsisen ligger endast några kilometer bort och går att nå till fots, via hästrygg eller med bil. Naturen med dess ovanliga djurliv är något säreget. Du kan fiska, åka på myskoxesafari eller paddla kajak runt de karga klipporna. Däremot kan du glömma allt vad lyx och flärd heter. Det finns fyra olika boendealternativ, ett hotell och tre vandrarhem.
  Vad gäller restauranger ryms valen på en hand. Du kan gå till den lokala pizzerian och beställa in myskoxepizza. Eller så kan du bege dig till Restaurant Roklubben. På söndagarna serveras en populär grönländsk buffé på lokala råvaror.

  Exotiska Grönland, närmare än du tror.

  Exotiska Grönland, närmare än du tror.

  Pristina, Kosovo

  Europeisk upptäcktsresa

  Idag är det runt 100 länder som erkänner Kosovo, Sverige är ett av dem. Om du vill uppleva en plats innan turismens lämmeltåg är Pristina destinationen för dig. Att åka hit är som att bege sig på urban skattjakt.
  Du kan promenera på gatan George Bush och besöka Moder Teresa (katedralen). Förhoppningsvis hittar du till Renaissance 2 (nära George Bush, i slutet av Sejdi Kryeziu). I denna undangömda restaurang är både maten och atmosfären genuint albansk. Sedan kan du fylla dina näsborrar med doften av kryddor och trämöbler på den stora basaren i centrum. Statyn NewBorn invigdes 2008 då Kosovo utropade sig självständigt.

  Bege dig på urban skattjakt i Pristina.

  Bege dig på urban skattjakt i Pristina.

  Vágar, Färöarna

  Avlägset fågelparadis

  Långt utanför turiststråken, I Nordatlanten, mellan Norge och Island, ligger de 18 öar som utgör Färöarna. Vágar är den tredje största ön och tillhåll för öarnas enda flygplats. Här finns upp emot 300 fågelarter, bland annat den fotogeniska lunne-fågeln.
  Landskapet består av grönklädda klippor som störtar ner mot vattnet. Klimatet och miljön gör Vágar perfekt för vandring. På sommaren ligger temperaturen runt 11 grader vilket gör att detta resmål passar dig som inte är så noga med sol och bad.
  Två ställen som är populära att vandra till är sjöarna Sørvágsvatn och Fjallavatn. Ett upp­skattat boende är hotellet 65 N (Djupheidar 2, Sorvagur).

  Färöarna. Om du prioriterar mäktiga naturupplevelser framför stabilt väder.

  Färöarna. Om du prioriterar mäktiga naturupplevelser framför stabilt väder.

  Sarajevo, Bosnien och Hercegovina

  Multikulturell kulturstad

  Marknader och moskéer utgör hjärtat i multikulturella Sarajevo. I den av berg omgivna staden eldas det fortfarande mycket med vedspis och fasaderna är inte lika viktiga som det sociala livet.
  I den gamla delen hittar du livliga Bascarsija, gator fyllda med historiska byggnader, butiker och restauranger. Tehus är ett vanligt inslag i stadsbilden.
  I butiken Franz och Sophie (Petrakijina 6) hittar du ekologiska teer att ta med dig hem. En av Europas största internationella filmfestivaler är ett exempel på hur den unga generationen håller på att bygga upp ett spännande kulturliv. Evenemanget äger rum i augusti (Sarajevo Film Festival) och visar framförallt filmer från sydöstra Europa.

  Multikulturella Sarajevo är omgiven av gröna kullar.

  Multikulturella Sarajevo är omgiven av gröna kullar.

  Tel Aviv, Israel

  Moderna Mellanöstern

  Tel Aviv är en stad som inte slutar dansa förrän solen går upp. Till skillnad från närlig­gande Jerusalem är Tel Aviv mer avslappnat och europeiskt. På sandstränderna som breder ut sig vid havet spelas matkot (strandtennis) i bikini och shorts.
  I den bara 200 år gamla staden blandas vita Bauhaus-byggnader med nybyggda sky­skrapor. Det finns över 15 museum och drygt 40 gallerier.
  I matväg kommer du inte bli besviken. Höjdpunkter är Social Club (45 Rothschild Boulevard) och BlackOut (Retsif Haaliya Hashniya). BlackOut styrs av Nalagaat kulturcenter för blinda och dövstumma och serverar mat i totalt mörker.

  Tel Aviv. Nära Europa, långt från Jerusalems stränga religiösa koder.

  Tel Aviv. Nära Europa, långt från Jerusalems stränga religiösa koder.

  Kraków, Polen

  Historisk charm

  Om Warszawa är en affärsman i kostym så är Kraków en dam i fjäderhatt. Charmig och historisk. Medeltida byggnader, monument och kyrkor utgör stadens historiska centrum.
  Centrumet är med på Unescos världsarvslista och belägen fram­för det pampiga slottet Wawel. Missa inte ett besök i saluhallen Sukienice, byggd 1559. På övervåningen finns ett galleri med polsk konst medan undervåningen är en labyrint av restauranger och butiker. Om du vill ha mer historia, finns i närheten av Kraków både koncentrationslägret Auschwitz och saltgruvan i Wieliczka. Gruvan har varit i bruk i över 700 år och dess underjordiska tunnlar lockar mer än en miljon turister per år.

  Medeltida byggnader, monument och kyrkor utgör Krakóws historiska centrum.

  Medeltida byggnader, monument och kyrkor utgör Krakóws historiska centrum.

  Läs också:

  Redaktionen listar bästa weekendstäderna

  En fjärran weekend

  Stad + strand = sant

  Lyxhelg

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!