Annons
Annons
Klassiska Nice, ömsom blågrönt vatten ömsom kallt, vitt vin.

Klassiska Nice, ömsom blågrönt vatten ömsom kallt, vitt vin.

Restips

Förläng sommaren! 5 sköna städer med bad i höst

Förläng sommaren med en weekendresa i en stad med strand. Här är våra favorittips i Europa, sköna städer dit det finns direktflyg och där du kan kombinera stadens puls och fördelar med ett svalkade dopp i havet.

Text: • 2014-08-26 Uppdaterad 2021-06-23

Nice, Frankrike

Porten till Franska Rivieran

Strand: De flesta stränderna i Nice är stenstränder, längtar du efter sand mellan tårna så får du bege dig en bit ut från staden. Längs Nice strandpromenad finns både offentliga och privata stränder, där du betalar en summa för att få komma in. En av de bästa privatstränderna är Beau Rivage (107 quai des Etats-Unis).

Shopping: Cours Saleya. Den lokala marknaden i gamla stan är en fröjd för ögat. Framförallt blommarknaden räknas som en av stans främsta sevärdheter. Öppnar sex på morgonen varje dag. Måndag är det antik-/loppmarknad.

Sevärt:
Flera bra museer ligger inne i staden, men regionens främsta museum för modern konst är Fondation Maeght i grannbyn St Paul de Vence. En perfekt dagsutflykt.

Restaurang: Socca, en sorts pannkaka/pizza gjord på kikärtor, är en lokal specialitet som bör testas. Ett av de bästa ställena att göra detta är på Chez Rene Socca (1 rue Pairoliere). Ett enkelt hål i väggen med bra priser. Att personalen inte alltid är på sprudlande humör hör liksom till.

Bar: Nice har många bra vinbarer, en klassiker är Cave de la Tour (3 rue de la Tour). Utsökt sortiment av lokala viner och butik där man kan köpa med sig favoriter hem.

Hotell: Hotel Riviera, 45–47 Rue Pastorelli, hotel-nice-riviera.com. Mindre “budgetlyx”-hotell, populärt bland såväl barn­familjer som affärsresenärer. Prisvärt med bra läge.  

Resa dit: Norwegian och SAS flyger direkt från Skandinavien.  

Förläng sommaren! 5 sköna städer med bad i höst
Missa inte blommarknaden i gamla stan i Nice.

Aten, Grekland
Glassigt och glittrigt i Glyfada

Strand: Området Glyfada kallas för Atens riviera och har de skönaste barerna, de glassigaste serveringarna och de snyggaste människorna. Stranden är inte dess främsta dragplåster, även om det inte är något fel på den, utan det är glittret och glamoren som är det mest framträdande draget här.

Shopping: Saluhallen Central Market (42 Athinas Street) erbjuder myllrig och spännande marknadsshopping. På shoppingstråket Ermou finner du märkesbutikerna. Bege dig annars till stadsdelen Kifissia utanför stadskärnan. En ren, snygg och städad stadsdel med många roliga butiker.

Sevärt: Akropolis och Akropolismuseet (15 Dionysiou Areopagitou Street). Demokratins hjärta och en fantastisk utsikt över staden.

Restaurang: Maatsushia Athens (Astir Palace Resort, 40 Apollonos Street). Den här strandnära restaurangen ingår i Nobukedjan, vilket borgar för hög kvalitet. Be om ett fönsterbord med utsikt över havet!

Bar: A for Athens (Miaouli Str 2–4, Monastiraki) är en hemlig ­tak­terrass som du bara hittar om du vet var den finns. Avnjut kvällssolen med utsikt över Akropolis och halva Aten.

Hotell: City Circus (Sarri 16, citycircus.gr) är ett designvandrarhem med personlighet, beläget i stadsdelen Psirr som är full av hål-i-väggen-restauranger och bohemiskt slitage.

Resa dit: SAS och Norwegian flyger direkt.

Förläng sommaren! 5 sköna städer med bad i höst
Lyxiga Glyfada, Atens riviera.
Förläng sommaren! 5 sköna städer med bad i höst
City Circus, vandrarhem med personlighet i stadsdelen Psirr.

Palma de Mallorca, Spanien
Mallorcas mysiga metropol

Strand: Palmabornas egen favoritstrand är citystranden Platja Can Pere Antoni, som ligger cirka 20 minuters promenad från stadskärnan. Annars är Cala Major en av Palmas bästa stränder. Dit tar du dig med buss 3, cirka 20 minuters resa.

Shopping: På den trånga gågatan Sant Miquel som leder norrut från Placa Major, ligger flera bra klädbutiker som inte tillhör de ­vanliga kedjorna.

Sevärt: När du fått nog av katedralen, insup konst på två av Palmas bästa gallerier. Casal Solleric, som ligger i ett gammalt palats på Passeig de Born 27, är inriktat på samtida konst och Fundació La Caixa (Placa Weyler 33) som ligger i det spektakulära hotellet Gran Hotel från 1903. Fundació La Caixa har både permanenta och tillfälliga utställningar.

Restaurang: Caballito del Mar (Paseo de Sagrera, 5, caballitodemar.info) betyder “den lilla sjöhästen” och mycket riktigt serveras här mycket av vad havet har att erbjuda. Kanonläge mitt i smeten.

Bar: Cuba Colonial (Calle San Magi 1) ligger lämpligt nog i en vacker gammal kolonialbyggnad och rymmer bar, kafé, restaurang och klubb. Charmigt bohemiskt och med salsatoner som kuliss.

Hotell: Puro Oasis Urbano (Montenegro 12, purohotel.com) är en svenskägd, läcker cityoas med perfekt promenadläge till restauranger och nattliv.

Resa dit: SAS, Norwegian, Condor, Spanjet och Ryanair flyger direkt.

Förläng sommaren! 5 sköna städer med bad i höst
Given favorit, Palma de Mallorca. Bra shopping, god mat och aldrig särskilt långt från ett dopp.
Förläng sommaren! 5 sköna städer med bad i höst
Caballito del Mar, för de bästa smakerna från havet.

Biarritz, Frankrike
Bland snobbar och surfare

Strand: Den berömda stranden Côte des Basques är stranden där surfingen startade i Europa 1957. Perfekt för såväl surfare som trivselbadare.

Shopping: I Biarritz finns allt från baskiskt hantverk och delikatesser till surfkläder och lyxshopping.

Sevärt: Ta en strandpromenad till utsiktsplatsen Plateau de l’Atalaye dÙ�r Jungfru Maria står staty och spanar ut över havet som slår in mot klipporna. Bredvid ligger den gamla fiskehamnen Port des Pêcheurs med ett par fina restauranger.

Restaurang: Le Sen’S, 51 bis rue Gambetta, restaurant-le-sens-­biarritz.fr, är en liten restaurang med mysig atmosfär. Menyn är inte särskilt lång, men byter ofta rätter beroende på vad som är i säsong.

Bar: Le 100 Marches betyder “de 100 stegen” och ligger på klipporna ovanför stranden Côte des Basques med fantastisk utsikt över havet från den enorma utomhusterrassen. Tapas och musik.    

Hotell: Hotel 7B (7 rue de Gascogne, hotel7b.com) är ett litet privatägt designhotell på 5 minuters promenadavstånd till ­La Côte des Basques. Fin innergårdslounge.

Resa dit: Ryanair flyger direkt från Skavsta och Säve.

Förläng sommaren! 5 sköna städer med bad i höst
Biarritz, Europas Bondi Beach. För dig som gärna gör vågen.
Förläng sommaren! 5 sköna städer med bad i höst
Hotel 7B – designstramt, men ändå mysigt.

Split, Kroatien
Skor, slipsar och soldränkta stränder

Strand: Ta en promenad till stranden Bacvice som ligger strax utanför centrum. Split är dessutom en utmärkt bas för utflykter till närliggande öar som Brac, Hvar och Vis. En kort båttur bort ligger klapperstensstränder, ljumma vågor och saltstänkta klippor.

Shopping: Vissa hävdar att Split är världens skobutiktätaste stad. Bra utbud av italienska skor till vettiga priser. Annars har slipsen sitt ursprung i regionen och det finns många högkvalitativa slips- och kravattbutiker. Leta kring palatset. Shoppingcentret City Center One (Vukovarska 207) är regionens största galleria med över 110 butiker.

Sevärt: Etnografiska museet (Bernardinova 1) har utställningar som ständigt byts. Fina foton visar hur Split såg ut förr. Stängt på söndagar.

Restaurang: Kadena (Ivana pl Zajca 4, restorankadena.com) är en stilig restaurang med utsikt över vattnet. Vinkällaren är välsorterad.

Bar: Academia Ghetto Club (Dosud 10) är den mest bohemiska baren i området kring palatset. Baren består av en uteservering med blomstrande klätterväxter, en liten bar med flummiga väggmålningar och en övervåning som av och till håller konstutställningar.

Hotell: Hotel Slavija (Buvinina 2, hotelslavija.hr) är en riktig pärla som ligger i en Unescoskyddad byggnad med anor från 1500-talet. Charmigt och med uppmärksam personal.

Resa dit: SAS och Norwegian flyger direkt.

Förläng sommaren! 5 sköna städer med bad i höst
Vackra Split, språnget mot den kroatiska övärlden.
Förläng sommaren! 5 sköna städer med bad i höst
City Center One, 110 butiker under ett tak.


5
andra strandnära städer

1. Valencia, Spanien. Underskattad weekendstad ­som har minst lika fina stränder som storebror Barcelona.

2. Brighton, Storbritannien. En timme från London ligger Storbritanniens svar på San Francisco.

3. Lissabon, Portugal. Kulturmetropol med vilda atlantvågor ett stenkast bort.

4. Alghero, Sardinien. Skön turistort med närhet till några av Medelhavets bästa playor.

5. Gdansk, Polen. Bara en dryg mil från historiskt ­intressanta Gdansk finner man anrika badorten Sopot.

 

Läs också

Stad + strand = sant

10 tips till romantiska Paris

Romantisk weekend


Text: • 2014-08-26
RestipsAtenListorMallorcaNiceSplit

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top