Annons
Annons
Oxford är synonymt med universitet. Foto: GettyImages

Oxford är synonymt med universitet. Foto: GettyImages

Restips

Oxford – I de lärdas kvarter

I drömska universitetsstaden Oxford finns lärandets vagga. Men också en bitter historia av konflikt mellan "towns and gowns", arbetarklass och partajande studenter.

Text: Christian Daun • 2014-09-30 Uppdaterad 2021-06-23

Snobbar och de som jobbar

Heather Armitage, den grånade kvinnan på turistbyrån i Oxford, sitter framåtlutad över en svartvit karta. Bläckpennan som är inkilad mellan hennes fingrar dansar begeistrat fram mellan universitetsbyggnaderna.

– Där gick David Cameron, där gick Tony Blair. Christchurch, där bodde Alice i underlandet och här har vi då själva Christchurch Hall som är Hogwarts matsal, ni vet … i Harry Potter-filmerna.
En snabb inandning, sedan fortsätter hon.  

– Här dog Morse, på Exeter college, ja, karaktären Morse alltså. Och här har vi då Trinity College där de filmar Inspector Lewis idag.

Det råder inga tvivel om att Oxford definierar sig själv som en bildningens högborg. Just denna morgon, när solljuset klättrar långsamt över de beigefärgade fasaderna, är luften kall och himlen isblå. Det uppfordrande friska vädret klär syftet som bor i invånarnas steg. Hela staden är som ett stort campusområde. Studenter och professorer på väg till sina respektive salar.

“The city of dreamig spires”, skaldade poeten Mathew Arnold på 1800-talets andra hälft. Och det är många som inspirerats av den labyrintiska lilla staden med den iögonfallande medeltida arkitekturen. Tinnarna och tornen. Särskilt sagoberättarna har sökt sig hit. Lewis Carroll skrev Alice i Underlandet samtidigt som han undervisade i matematik på Christ Church. Sagan om ringen-författaren J R R Tolkien och Narniasvitens upphovsman C S Lewis kombinerade också undervisning med författande av sinnrika fantasyromaner.

Oxford - I de lärdas kvarter
Kreativiteten flödar i den gåtfulla staden. Inte sällan får den, som här, en fantasyskrud.
Oxford - I de lärdas kvarter
Professorn Stuart D. Lee är expert på J R R Tolkien, en av många författare som funnit inspiration i staden.

För att förstå lite mer om Oxfords dragningskraft svänger jag förbi Stuart D. Lee, professor i engelska på Merton College. Just nu skriver han en bok om J R R Tolkien.

– Det är en märklig liten stad det här. Jag har bott i Oxford 20 år och jag springer fortfarande på små gränder jag aldrig sett förut. C S Lewis har berättat om hur han kom ut ur kyrkan vid High Street och såg både faunen och gaslampan, de två symbolerna förekommer ju precis i början av första Narniaboken. Tolkien älskade botaniska trädgården och särskilt ett träd. Ja, träd spelar ju en central roll i Sagan om ringen. Det är fortfarande ett utmärkt ställe för författare det här. Gott om teatrar, bibliotek och framför­allt lugn och ro.

Tolkien och Lewis blev nära vänner och bildade det litterÙ?ra sällskapet The Inklings som sågs varje tisdag på puben Eagle and Child (som fortfarande finns kvar). När de avhandlat sina gemensamma intressen kristendom och litteratur hände det att de reciterade dålig poesi tills de inte längre kunde hålla sig för skratt.
Förhållandet var emellertid komplicerat.

– Lewis älskade Tolkiens verk men inte vice versa, be­rättar Lee.

– Sagan om ringen flyter på som ett akademiskt verk med fotnoter och index medan Narniaböckerna mer är ett mischmasch av mytologier. Det var inte seriöst nog, tyckte Tolkien. Det var mycket: Okej, nu slänger vi in en “griffin”.

Oxford - I de lärdas kvarter
Morsekod. Oxford är ett måste för fans av mysdeckaren Kommissarie Morse. I ett av avsnitten sker ett mord i historiska Sheldonian Theatre.
Oxford - I de lärdas kvarter
De många studenterna borgar för ett händelserikt och varierande nattliv. Förstaårsstudenterna, the freshers, festar hårdast och oftast.

Jag frågar Stuart om ett annat ansträngt förhållande – det mellan studenterna och arbetarklassen, town and gown. Förr var Oxford en delad stad. Den otympliga mörka capen, the gown, bars av studenterna som en statusmarkör. För invånarna var den ett rött skynke. De irriterade sig på de privilegierade studenterna som i sin tur förargades över de ockerpriser vissa Oxfordbor tog ut för kost och logi. År 1335 dog 63 studenter sedan ett bråk på puben utvecklats till ett tvådagarskrig.

– Idag inskränker sig konflikten till att folk med vanliga arbetstider är sura på studenter som har fester på vardagarna. Men samtidigt förstår ju folk att de tjänar pengar på att ha studenterna här.

Stadsguiden Sandra Bingham rör sig dagligen över stora delar av Oxford. Hon säger att hon alltmer sällan märker av den gamla motsättningen.

– Idag klär sig folk ungefär likadant. Vem är town och vem är gown? Det märks först när någon öppnar munnen.

Sandra är själv klädd i en khakifärgad trenchcoat och balanserar ett par lärda glasögon på nästippen. Hon inleder universitetsvandringen med en gammal favoritanekdot.

– Det händer ofta att folk frågar mig: Ursäkta, var ligger universitetet?

Sandra fnissar förtjust. Det finns visserligen ett Oxford University men den som tror att man kan avverka universitetssightseeingen på några minuter misstar sig å det grövsta. Universitetet i Oxford består, som Bingham påpekar, av 38 olika colleges. Under turen får vi kika på några av dem.

På Wadham College är allt symmetriskt och felfritt. 1600-talsbyggnaderna ringar in en sorgfälligt ansad gräsmatta som ej får beträdas. Också porten vid den östra längan visar sig vara prydnad. Den leder inte någonstans utan sattes dit bara för symmetrins skull. Sandra Bingham berättar att för elever utanför EU kostar det mellan 13 000 och 27 000 pund om året att studera i Oxford. Ändå går det sju sökanden på varje plats.

Man kan plugga det mesta, men inte det som utmärker staden – arkitektur. När jag hör detta hajar jag först till. Sedan tänker jag att det egentligen inte är så konstigt. Tänk om någon skulle få för sig att förändra något?

Oxford - I de lärdas kvarter
Kolugn. Alldeles utanför city råder lantlig idyll.
Oxford - I de lärdas kvarter
Puben The Turf Tavern har varit ett populärt vattenhål sedan 1200-talet och är kroniskt fullpackad. Trycket lättar dock en aning under sommarmånaderna då de flesta studenter reser hem.

För ett par år sedan röstade universiteten i Oxford och Cambridge om det skulle vara frivilligt att ha på sig den traditionella munderingen vid tentamen. Cambridge röstade ja medan traditionstyngda Oxford med bred marginal röstade nej. Oxford har blivit en bastion för elitism och konservatism. Under sin tid som premiärminister avböjde Tony Blair, av rent taktiska skäl, ett flertal inbjudningar från sitt gamla college St John’s.

Oxford - I de lärdas kvarter
Plantskola. Universitetet i Oxford har fostrat storheter som Bill Clinton, Tony Blair och Oscar Wilde.

Wadhams välskötta trädgård får vårt sällskap att dra gemensamma suckar av beundran. Sandra berättar att det brukar spelas Shakespeare här om somrarna.

– Här brukar de spela En midsommarnattsdröm, berättar hon. Men det regnade hela sommaren så det var väl snarare en midsommarnattsmardröm!

Ett roat skratt drar genom vår församling. Själv grimaserar jag. Efter att ha kikat på ytterligare en handfull utsökta trädgårdar börjar det bli för mycket. Perfektionen, de nedärvda privilegierna, bildningen och den obligatoriska underdånigheten inför alltsammans … Det blir en sötsliskig överdos.

När man provdoftar parfymer brukar man få lukta på en kaffeböna för att rensa paletten mellan intrycken. Det skulle jag behöva göra nu: lukta och smaka på ett Oxford som inte har med universitetet att göra. Jag stämmer möte med Laurence Raude, en rundlagd 41-åring som råkar vara Oxfordbo. Och en av de osnobbigaste människor jag någonsin träffat.

Oxford - I de lärdas kvarter
Undvik att bila i Oxford, stan är mycket mer lämpad att promenera genom.
Oxford - I de lärdas kvarter
Lyxig skolmiljö på College.

Efter mycket irrande i de labyrintiska gränderna hittar jag den. En trång passage leder ned till en av Oxfords bäst bevarade hemligheter. The Turf Tavern. Puben, med anor från 1200-talet, ligger precis utanför stadsgränsen. Varför den byggdes där? För att polisen inte skulle kunna gripa studenter som slog runt. Puben har ett sluttande mossbeväxt tak och ligger alldeles intill en imposant mur från 1080.

Jag och Laurence slår oss ned på innergården som ligger höljd i ett skumt gulsvart skymningssken. Jag träffade den rundlagde engelsmannen sommaren 2011 när han var i Sverige för att kolla på fotboll och frågade då om han hade en förnäm utbildning. Han garvar när jag tar upp det.

– När folk får höra att jag är från Oxford, säger de alltid: Oj, du måste vara posh! Eh, jag har jobbat på ett kafé större delen av mitt liv och pappa jobbade på bilfabriken. Dessutom är jag inte smart nog för att komma in på något av universiteten här.

Det finns många Oxfordsevärdheter som inte har med universitetet att göra, påstår han. Iffley Road Running Track till exempel. Det var där Roger Bannister sprang den engels­ka milen på under fyra minuter för första gången.

– Min mamma var där när det hände, that’s my claim to fame! utbrister han. De har byggt om och så men ändå, det är fortfarande där det hände.

41-åringen, som är född och uppvuxen i stan, slänger en tjurig blick över axeln.

– Det är antagligen ingen annan här som är från Oxford. För ett par år sedan fattade ägaren att det fanns studenter i stan. Och ja … Då gick det som det brukar gå.

Turf Tavern har hyst kommissarie Morse och Margaret Thatcher. Australiens före detta premiärminister Bob Hawke drack en hel yard of ale här, vilket gjorde honom till rekordhållare i den tävlingsgren som innebär att man ska häva ett provrörsliknande glas på 1,4 liter öl så snabbt man kan.

Enligt legenden var det också här, på The Turf Tavern, som den amerikanske ex-presidenten och före detta Oxfordstudenten Bill Clinton berömt did not inhale marijuana.

Oxford - I de lärdas kvarter
Konflikten mellan arbetarklassen och studenterna lever kvar, intygar lokalbon Laurence Reade.

För ett par år sedan existerade denna kuriosa enbart i var mans huvud. Laurence kunde imponera långväga besökare med skrönor om pubens celebra klientel. Idag finns de kända besökarnas namn nedplitade på en stor svart griffeltavla som hänger till allmän beskådan på den gulmålade tegelväggen utanför ingången.

– Jag önskar att de tog ned den.

Laurence tar en klunk av sin ale innan han fortsätter.

– Det här, säger Laurence och snurrar pekfingret som ett trollspö i luften.

– Det här en gown pub numera. Om du går och kollar mitt lag Oxford United så kommer du inte att se någon härifrån.

För 25 år sedan satsade fotbollslaget i hans hjärta, Oxford United, stora pengar på att locka studenter till matcherna. Klubben tog lagfoton framför några av universitetsbyggnaderna och erbjöd rabatterade priser för alla studenter.

– Hur många slog till på ett säsongskort tror du? Jo, en … jag. Och jag bodde för fan i London då!

Oxford - I de lärdas kvarter
De stränga universitets­byggnaderna och dess sorgfälligt vältrimmade gräsmattor förpliktigar.

Laurence kommer från Headington, ett litet samhälle utanför stadskärnan där man bröt stenen till de tjusiga universitetsbyggnaderna. Ikväll är The Turf Tavern packat av freshers, förstaårsstudenter, som kommer att förkovra sig innanför väggarna som hans förfäder byggde.

– De är här för att få en examen, Oxfordborna är här för att arbeta och leva sina liv. Det skulle vara väldigt enkelt att måla ut Oxford som en delad stad. Det är den inte men det finns fortfarande en … Alltså, det är suveränt att det kommer hit en massa folk och spenderar pengar. Thank you very much. Men det finns en motsättning mellan folk som är på genomresa och oss som faktiskt bor här. Det går inte att komma ifrån.

Han ser sig gäspande omkring i den fullpackade lokalen. Snart kommer alla freshers att fortsätta ut i natten. Somliga av dem kommer att gå till nattklubben The Purple Turtle där ägarna varit opportuna nog att förära stadens 38 colleges varsin sinnrikt komponerad shot. Den som beställer en Christ Church – namngiven efter det anrika universitet där Alice i Underlandet skrevs – får Absolut Hallon och en skvätt grenadine.

Oxford - I de lärdas kvarter

Fakta Oxford

Invånare: 154 000. Bäst tid att åka: Staden klär i samtliga årstidsskrudar, men på försommaren prunkar trädgårdarna som vackrast. I maj har tulpanerna slagit ut men tillströmningen av turister har ännu inte nått hysteriska nivåer.

Guide till Oxford

Resa till Oxford

Smidigast är att flyga till Heathrow. Därifrån går det bussar var 20:e minut. Färden tar 80 minuter och kostar 19 pund t/r. Från Gatwick går det också regelbundna bussar, tar drygt 2 timmar. Från Stansted avgår tåg varannan timme.

Ta sig runt i Oxford

Cykel

Oxford upplevs bäst till fots, men cykel kan vara ett trevligt färdmedel om man önskar utforska den lantliga idyll som omger stadskärnan. Oxford Cycles levererar cyklar direkt till dig. Boka på oxfordcycles.co.uk.

Buss

Största busshållsplatsen finns vid Magdalen Street. Biljett kan köpas på bussen.

Båt

Punting är ett trevligt, men långsamt sätt att ta sig runt. Man tar sig fram på Cherwell-floden genom att stöta en påle i flodbotten. Ta dig fram efter egen förmåga eller hyr chaufför. Medtag picknick vid längre
utflykter. Utgå från Magdalen Bridge Boat House, där man också kan hyra trampbåt.

Hotell i Oxford

Sandfield Guest House, 19 London Road, Headington, sandfieldguesthouse.com. Fräscht bed & breakfast i pittoreska Headington, 10 minuters bussfärd från stadskärnan. Enkelrum från 48 pund, dubbelrum från 85. Paul som driver stället är en kunnig och hjälpvillig lokalpatriot.

Vårt val: Den som verkligen vill smaka på universitetslivet ska förstås bo på Keble College, OX1 3PG, www.keble.ox.ac.uk. Under påsk-, och framförallt sommarlovet, hyrs studentrummen ut. Spartanskt inredda men rena och fräscha. Dessutom gång­avstånd till precis allt.

Fängslande lyxboende hittar man på Malmaison, 29 Castle Street. Fråga efter ett rum “in the A-wing” så får du bo i någon av de gamla fängelsecellerna. Prova lokala specialiteter på hotellets brasseri. Den som kommer upp i en nota på 75 pund kan få rum för ynka 10 pund. Kolla tillfälliga erbjud­anden på malmaison.com/locations/oxford.

Restauranger i Oxford

The Turf Tavern, 4 Holywell St. God öl och delikata smårätter i anrik och uppsluppen miljö. Vill du bli på lyset så be bartendern om en “yard of ale”.

Cherwell Boathouse, 50 Bardwell Road. På sommaren käkar man ute på bryggan, på vintern myser man i båthuset. Prisvärd gourmetrestaurang med spännande meny och kanonutsikt.

Oxford - I de lärdas kvarter
Rodd är en anrik sport i Oxford.

Nattliv i Oxford

En kväll i Oxford inleds med fördel på någon av de klassiska pubarna. The Bear Inn, med anor från 1242 (!), ligger ett stenkast från Christ Church College. Lågt i tak och väggar som är tapetserade med avklippta slipsar från de olika läroverken.

Den som vill dricka i de litterära salongerna bör besöka The Eagle and Child, puben där J R R Tolkien och C S Lewis sammanstrålade. Liten varning utfärdas: något av en turistfälla. 49 St Giles Street.

Den som inte är sugen på bräddfyllda pints bör prova hyllade Raoul’s Cocktail Bar, 32 Walton Street. Två våningar av sextiotalsinredd elegans.

Missa inte i Oxford

Pitt Rivers Museum, South Parks Road. Ett utmärkt ställe att släcka kunskapstörsten på, särskilt om man är intresserad av antropologi och arkeologi. Här finns till exempel en hel avdelning för föremål tillverkade av människor. Bisarrt? Ja.

Missa gärna i Oxford

Kostymerade ciceroner. Klämkäcka universitetsguider klädda i tidstrogna kläder är inte ett kul grepp utan vållar mest irritation.

Oxford - I de lärdas kvarter
Hertford College är en del av Oxford University.

3 sevärdheter som inte har med universitetet att göra

1. The Headington Shark, 2 New High Street. Mitt i radhusområdet sprattlar en enorm stjärtfena från ett av taken. Husets ägare beställde skulpturen 1986 för att visualisera vad hotet om kÙ?rnvapen kunde tänkas åstadkomma.

2. The Ashmolean. Konst- och arkeologimuseet var det första offentliga museet i England. Innehåller bland annat världens största samling Rafaelmålningar och Posieringarna som sägs ha inspirerat J R R Tolkien att skriva Sagan om ringen.

3 
Narnia-graven. Författaren C S Lewis vilar på Holy Trinitys kyrkogård. Det finns skyltar på plats som leder dig rätt.

Du som läste detta kanske också är intresserad av följande artiklar:

Englands vackraste trädgårdar
10 bästa slotten i Storbritannien
50 saker du inte får missa i London


Text: Christian Daun • 2014-09-30
RestipsStorbritannien

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top