• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 24 timmar i Taipei, Taiwan

  Nattmarknader, modelejon och cross over-mat. Huvudstaden i det andra Kina har det mesta, men har ännu inte upptäckts av omvärlden.

  24 timmar i Taipei, Taiwan
  Foto: Thinkstock.

  TEXT & FOTO: EMELIE FÅGELSTEDT

  09.00 Taiwanesisk frukost

  Börja dagen på Taipeis bästa frukosthak: Fu Hang Dou Jiang på Hua Shan Market 2F, No 108, Sec 1, Zhongxiao E Road. Hit går lokalbefolkningen sedan 1958 för att njuta av rätter som you tiao, kinesiska munkar som doppas i sojamjölksoppa, och dan bing, friterad ägg i crepes med söt sojasås.

  10.00 Kinesisk historia

  Ta taxi eller tunnelbana till National Palace Museum i norra stadsdelen Shilin, en skattkammare fylld med närmare 700 000 antika föremål och konstverk från Kina som daterar 10  000 år bakåt i tiden. Museet anses ofta vara det främsta i den kinesiska världen, och innehåller de historiska föremål som togs från Förbjudna staden i Peking under kinesiska in­bördeskriget, då landet delades i två.

  Ta hissen upp i Taipei 101, fram till för fyra år sedan världens högsta skyskrapa.

  Ta hissen upp i Taipei 101, fram till för fyra år sedan världens högsta skyskrapa.

  12.00 Staden från ovan

  Svischa upp i världens snabbaste personhiss (1 014 meter/minut) i ikoniska skyskrapan Taipei 101, taipei-101.com.tw/en, och beskåda staden och de ­lummiga bergen från ovan. Byggnaden var fram till 2010 med sina 508 meter världens högsta – en ultramodern version av traditionell kinesisk arkitektur.

  13.00 Lunch med dumplings

  På bottenvåningen av Taipei 101 finns dumplingskedjan Din Tai Fung, där Tom Cruise varit på matlagningskurs. Mest kända är de för sina xiao long bao, dumplings fyllda med fläskfärs och fläskbuljong, en delikatess som härstammar från Shanghai.

  Ximending heter trendigaste kvarteret.

  Ximending heter trendigaste kvarteret.

  14.30 Blommor och jade

  På helgerna öppnar tre gigantiska inomhusmarknader under den upphöjda motorvägen som korsar Jianguo S Road. På Jianguo Jade Market hittar du fantastiska smycken, figuriner och buddistiska medaljer, medan Jianguo Flower Market lockar med tropiska blommor, bonsaier, guldfiskar och en färgsprakande uppsättning orkidéer. Jianguo Artist Market, mindre känd än sina två grannar, har stort utbud av hantverk, traditionella tavlor, kalligrafi och handblåsta glasfiguriner.

  16.00 Spana in folkliv

  Ximending (Red House, redhouse.org.tw) beskrivs som Taipeis svar på Tokyos Harajuku, alltså ett centrum för färgglatt, trendigt och lekfullt ungdomsmode. Besök konstnärsteatern Red House som imponerar med butiker från oberoende artister, och där livespelningar ofta hålls på övervåningen om kvällarna. Intill ligger Taipeis bartätaste område och största HBTQ-kvarter.

  Bästa krogarna hittar du på Dongfeng Street.

  Bästa krogarna hittar du på Dongfeng Street.

  18.00 Pearl milk tea

  Gör en snabbvisit på tekedjan Presotea (presotea.com) och köp en kopp av deras prisade pärlmjölkste – ett taiwanesiskt fenomen bestående av mjölkte, fyllt med sega tapiokabollar som du suger upp genom ett tjockt sugrör och tuggar i dig.

  19.00 Skaldjursmiddag

  Bege dig vidare till Dongfeng Street som har de trendigaste krogarna i stan. Ät middag på fusionrestaurangen Diary på nummer 53, känd för sina "svarta stenar", skaldjur som friteras i bläckfiskbläck.

  Krabba på nattmarknaden Raohe.

  Krabba på nattmarknaden Raohe.

  21.30 När solen har gått ner

  Raohe Street Night Market är en av de äldsta nattmarknaderna i Taipei. Leta dig igenom högar av kläder, väskor och diverse prylar. Kanske slås du av doften från den ökända rätten stinky tofu. Vid slutet av den 600 meter långa marknaden hittar du det gyllene Ciyou Mats-templet.

  23.00 Ät på nattmarknad

  Den största av alla nattmarknader är Shilin med närhet till både bostads­områden och universitet. Testa taiwan­esiska specialiteter som ostronomelett och friterad popcornkyckling.

  Söta Jiufen är ett måste. Foto: Thinkstock.

  Missa inte!

  En dagsutflykt till den gamla kuststaden Jiufen som byggts på kullarna med utsikt över havet. På nätterna tänds röda lyktor längs alla små trappor som klättrar uppför berget.

  Missa gärna!

  Att bara äta mat på restaurang. Halva grejen med taiwanesisk mat­kultur är gatumaten. Våga smaka på maten som serveras på marknaderna och shoppingstråken. 

  Läs även:

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!