• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Bland amforor och sköldpaddor – Greklands bästa dykplatser

  Okej, förvänta dig inga färgsprakande korallrev eller fiskstim så fort du doppar ner huvudet i vattnet. Men både det Joniska och Egeiska havets klara vatten bjuder på branta bergsväggar och dramatiska grottor. Vrakdelar och antika skatter på havets botten. Här är några av Greklands bästa platser för äventyr under vattenytan.

  Bland amforor och sköldpaddor – Greklands bästa dykplatser
  Foto: Istock.

  Kreta

  På Kreta finns det flera bra dykplatser och du har chans att se både barracudor, hummer och sköldpaddor. Ett hett tips är grottdykning utanför Chania och Elefantgrottorna och El Greco-grottan bra förstagångsgrottor för erfarna dykare. En annan sevärdhet är ett gammalt Messerschmitt-vrakplan från andra världskriget. 
  Bildkälla flickr: sarahfaulwetter

  Arrangörer:
  Plakias: kalypsodivecenter.com
  Chania: omegadivers.com
  Agia Pelagia:agiapelagia-crete.com 

  Chios

  Vid den bergiga ön Chios nära Turkiets fastland finns en av Greklands kändaste dykplatser – "The Great Wall" är en 30 meter vertikal vägg där stora fiskar titt som tätt stiger upp ur det fördolda djupet närmare vattenytan. Här trivs vissa arter av läppfiskar och ål och det finns chanser till att se både tonfisk och sköldpaddor. 
  Foto flickr:nektar

  Arrangör: chios-scuba-diving.gr

  Red Beach är en populär strand för snorklare. Foto: Thinkstock.

  Santorini

  Vid Santorini, en av Greklands kanske mest storslagna och vackra öar, går det att dyka på en gammal bogserbåt från andra världskriget. Vraket ligger på 20 till 34 meters djup utanför Palea Kameni, den gamla vulkanen. På och kring vraket kan du se vackra nakensnäckor, tvättsvampar och färglada frökenfiskar. Två andra tips är Red Beach och Mansell Reef. Det föregående bjuder på kittlande brant väggdykning där du har en 200 meter hög vägg på ena sidan och det stora blå på den andra. Red beach på öns sydsida är förutom en fin badstrand även perfekt för snorkling. 

  Arrangör: navyswaterworld.gr

  Paros och Antiparos

  Paros är en av den största av Kykladerna och har inte bara bra dykplatser utan även flera vackra sandstränder. Två säkra kort är Katedralen och Bubble reef. Vid katedralen dyker du vid fantastiska klippformationer som är täckta med färglada svampdjur. Vid Bubble Reef på 18 meters djup är musslor, drakhuvudfiskar och bläckfiskar vanliga. Många av de intressanta dykplatserna nås även från den närliggande ön Antiparos. 
  Foto flickr: urika

  Arrangörer: 
  Antiparos: blueisland-divers.gr
  Paros: eurodivers.gr

  Foto: Thinkstock

  Naxos

  Utanför bördiga Naxos, enligt mytologin födelseplats för Dionyssos och den största av Kykladerna, går det att dyka vid vrak, amforor och andra historiska lämningar. Calypso Reef på 12-18 meters djup alla tre. Förutom flera andra vrakplatser går det att dyka i den spektakulära grottan "The Dome" vars tak har luftfyllda fickor och där ljuset som spelar i vattnet gör att grottan vid vissa platser lyses upp av en nästan övernaturlig glöd. När du är färdig med dyket kan fortsätta med vattenaktiviteter ovanför ytan, Naxos har några av Greklands bästa stränder för vindsurfing. 

  Arrangörer:
  Agios Prokopios: bluefindivers.gr
  Apeiranthos naxosdiving.com

  Peloponnesos

  Det Myrtoiska havet som utgör vattenmassan mellan Peleponnesos östkust och Kykladerna är en av de bästa platserna i Grekland för att dyka med delfiner. Runt omkring den stora halvön Peleponessos finns ett flertal dykställen, på den sydvästra delen kan utforska vattnen krin ön Proti eller du dyka i de livfulla vattnen i Mermaid Cave i där du kan se hummer, groupers och om du har tur – delfiner. På den norra sidan är Loutraki en populär utgångspunkt för dykning.
  Bild Flickr:techdivingteam

  Arrangörer:
  Marathopolis:ioniandivecenter.gr
  Loutraki: techdivingteam.gr/

  Amorgos

  Amargos har det mesta av det bästa och på ön som tillhör Kykladerna kan du dyka vid vrak, i grottor och vid en 60 meter hög vägg –" The Blue Wall" där barracudor, tonfiskar, räkor och stingrockor trivs. Har du riktigt, riktigt tur kan se den sällsynta munksälen.Runt ön finns det även flera fina stränder för snorkling. 
  Foto flickr: danslegrandbleu

  Arrangör:
  Aegiali Bay: amorgos-diving.com

  Missa inte!

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!