• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 10 höjdpunkter i Panama

  På en yta mindre än Svealand trängs häpnadsväckande kontraster; himmelshöga skyskrapor och djup regnskog, skinande resorter och uråldriga indiankulturer, karibiska öar och frostiga vulkaner. Här är 10 pärlor i mångfacetterade Panama.

  10 höjdpunkter i Panama

  1. Panama City

  Livlig metropol i förvandling

  Panamas dynamiska huvudstad är den snabbast växande i hela Latinamerika. Nya skyskrapor skjuter upp överallt i en hypermodern urban miljö unik för denna del av världen. Stadens otåliga ambitioner att bli ett nytt Miami är dock mindre intressant än vad som händer i Casco Viejo, den historiska stadskärnan. Renoveringen av världsarvsskyddade Casco Viejo sker med stormsteg och de nyss slitna torgen och gränderna börjar fyllas med inbjudande kaféer, butiker, restauranger och musikbarer, likt ett trendigt Havanna. Kort sagt, partyglada Panama City är på god väg att förvandlas till ett resmål värt en omväg i regionen. 

  Gammalt och nytt förenas i Panama City.

  Gammalt och nytt förenas i Panama City.

  2. Panamakanalen

  Världens mest berömda genväg

  Det makalösa byggnadsverket som förbinder Atlanten och Stilla havet är Panamas mest kända företeelse. Många väljer att se den 77 kilometer långa kanalen från utkikstornet vid slussarna Miraflores. Det är inte hälften så bra som att göra en båtutflykt de sista två milen, då man upplever dimensionerna och det oerhörda arbetet som ligger bakom. Djungeln växer tät kring kanalsidorna och vid en plats klyver kanalen ett 150 meter högt berg. Bygget kostade ofattbara 27 500 människoliv, mest genom sjukdomar. Just nu är man ifärd med att bygga ut kanalen med nya slussar, vilket kommer fördubbla dess kapacitet. 

  Världsberömd kanal. Foto: Anders Phil.

  Gör en utflykt på Panamakanalen.

  3. Bocas del Toro

  Turistmetropol för äventyrslystna

  Ögruppen i Panamas nordvästra hörn är sedan länge ett av landets mest etablerade turistmål. Utgångspunkten heter Bocas Town på Isla Colon, en social scen för surfare, backpackers, festprissar och naturdyrkare. På stadens många budgethotell och barer råder en tillbakalutad karibisk lunk med ett ständigt inflöde av unga resenärer. Arrangörer erbjuder en lång meny av aktiviteter som segling, paddling, snorkling, dykning, fågelskådning och djungelvandring. Utanför Bocas Town väntar otaliga öar med artrik natur. Utvecklingstakten i Bocas är dock snabb. Var inte säker på att den lilla öde ön du nyss såg på en hemsida är så öde längre. 

  Vilda stränder på Bocas del Toro. Foto: Thinkstock.

  4. San Blas

  Kunaindianernas eget Karibien

  Regionen San Blas liknar ingenting annat. Längs en kuststräcka med långa stränder, ringlande floder och regnskogsklädda berg finns ett strössel av cirka 350 karibiska öar med kokospalmer och bländvit sand. Fullt med turister, givetvis? Nej, knappt en enda. Här ligger Kuna Yala, kunaindianernas land, och här tillåts ingen exploatering. Kunaindianerna är politiskt starka med eget parlament, egen flagga och ett visst självstyre från Panama. Istället för internationella hotell-kedjor kan man bo på några utvalda öar där kunas själva driver enkla men charmiga guesthouses. Då får man samtidigt inblick i deras intressanta kultur. 

  Kunaindianerna krossar sockerrör med en egen metod. Foto: Anders Phil.

  Kunaindianerna krossar sockerrör med en egen metod.

  5. Las Perlas

  200 öar med pärlor i fokus

  Trolskt vacker tropisk skärgård på Panamas stillahavssida. Än så länge är bara tio av de nittio namngivna öarna bebodda. Ytterligare hundra mindre öar utan namn finns. Lilla tättbebyggda Isla Contadora rymmer de flesta bekvämligheter och hotell i flera prisklasser. På San José, näst största ön, kan man bo på enda hotellet, Hacienda del Mar, och praktiskt taget ha hela ön för sig själv. Ytterligare två öar, Casaya och Casayeta, är centrum för ögruppens berömda pärlhandel. Myndigheterna hävdar att utvecklingen av Las Perlas kommer ske under ansvarsfyllda former som skyddar de känsliga ekosystemen, men det löftet ska man inte ta för ordagrant.

  Mogo Mogo i Las Perlas. Obebodd kändis.

  6. El Valle

  Vacker vandring

  En mäktig dal i en fem kilometer bred vulkankrater, omgiven av säregna berg som lockar vandrare. El Valles vandringsleder sträcker sig mellan tropisk regnskog, barrskog och trädlösa vidder. Det här är Panamas- mest lättillgängliga bergvandringsområde och går att nå på dagstur från Panama City. Man kan se flera magnifika vattenfall och klippmålningar från tidig indianhistoria. En sällsynt kändis i El Valle är guldgrodan, en liten utrotningshotad art med gyllene hud. Troligen ser man detta djur fler gånger som plastsouvenir än i verkligheten. I mitten av kratern ligger byn El Valle med en brokig hantverksmarknad och butiker där man kan proviantera. 

  Mäktiga landskap i vulkaniska El Valle.

  Mäktiga landskap i vulkaniska El Valle.

  7. Playa Blanca

  Vita stränder utan slut

  På Panamas kust mot Stilla havet, två timmar via den nybyggda fyrfiliga motorvägen från Panama City, ligger Playa Blanca med miltals av närmast folktomma sandstränder. Orten är landets främsta satsning på resortturism. Svenska Apollo provade 2012 Playa Blanca som chartermål. Fler spektakulära hotellkomplex projekteras, bland annat ett med världens näst största swimmingpool. Den prismedvetna resenären som vill undvika all-inclusive hittar alternativ frid i närliggande små orter som Santa Clara, Coronado och Palma där stugor med kök vid stranden kostar omkring 350 kronor natten.

  En ridtur på Playa Blanca.

  8. Isla Coiba

  Orörd ö med unikt djurliv

  Isla Coiba är ännu ett av Panamas naturliga underverk. Tack vare öns förflutna som straffkoloni har den lämnats helt ifred för allt slags utveckling. Coiba och närliggande mindre öar myllrar av liv både ovan och under vattenytan. Hela sjutton arter av krokodiler och sköldpaddor och tjugotre arter av delfiner och valar finns i omgivningarna. I öns täta regnskog lever även ett antal endemiska djurarter som bara finns på Coiba. Utanför öns västkust sträcker sig ett väldigt korallrev. Faunan och floran är så unik att ön klassats som ett världsarv av Unesco. Nackdelar: det är svårt och ganska dyrt att ta sig dit. Man bör kontakta en lokal rese-arrangör.

  Isla Coiba – hem åt en rad endemiska arter. Foto: Wikimedia.

  9. Emberáfolket och Dariénprovinsen

  Indianbyar till beskådan

  Emberáindianernas livsstil har förändrats relativt lite de senaste århundradena, fram tills alldeles nyligen. De är mästare på att skapa handgjorda kanoter, korgar och blåsrör. Dock har de inte lika stark ställning som kuna och deras kultur är numera hotad. Ett sätt för emberá att behålla sina traditioner är att visa upp dem för turister. Bara någon timme från Panama City finns emberá-byar öppna för besök. Den mer äventyrliga reser till Darién-provinsen där stora grupper emberá lever. Darién är Panamas vildaste del, inte bara i ekologisk mening. Närvaron av narkotikasmugglare och gerilla-grupper gör det nödvändigt att resa med erfarna guider.

  En lyckad fisketur.

  10. Chiriqui

  Berg, regnskog och nationalparker

  I Chiriquiprovinsen ligger Panamas högsta bergsområde. Det kröns av två stora nationalparker, de delvis sammanhängande Parque Nacional Volcán Barú och Parque Internacional La Amistad. Här finns landets bästa vandring genom fascinerande bergsregnskog. Från landets högsta punkt, vulkanen Barú (3 478 meter), kan man på en klar dag se två världshav. I sällan besökta nationalparken La Amistad lever 400 arter av fåglar, betydligt fler än i hela Sverige. Över tjugo floder i Chiriqui erbjuder forsränning i toppklass. Missa inte heller tillfället att ta det lugnt i en småstad som Boquete, känd för kaffeodlingar och trevliga lanthotell.

  En svaveltukan, en av många befjädrade invånare i Chiriqui. Foto: Pearl Vas/Creative Commons.

  Text & foto: Anders Phil.

  Missa inte: 

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!