• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 24 timmar i Berlin – ett dygn på cykel

  Låt gatukonst, loppisar och DDR-historia förgylla ditt dygn i Berlin när du cyklar genom stadens gator.

  24 timmar i Berlin – ett dygn på cykel
  Gendarmenmarkt. »Poor but sexy« är det nya Berlins passande valspråk. Foto: Istock.

  09.00: Lyxig frukost

  Börja dagen i hjärtat av Prenzlauer Berg med en stor brakfrukost på det kombinerade kaféet och blomstershoppen Anna Blume (Kollwitzstrasse 83). Beställ en Anna Blume Special – en färgsprakande bukett av ostar, frukter och charkuterier, serverat på ett våningsfat. 

  10:30 Grönsakshandel

  Strosa runt i de vackra kvarteren bland mysiga restauranger och uteserveringar. Om du är i Prenzlauer Berg en torsdag eller lördag kan du inhandla grönsaker och olika specialiteter på bondens marknad på Kollwitzplatz. 

  11:30 På två hjul

  Hyr cykel hos Berlin On Bike (Knaackstrasse 97) och upplev staden från sadeln som en sann berlinare. Cykelbanor finns det gott om och det tar ungefär lika lång tid att cykla som att ta tunnelbanan samma sträcka. 

  Inta en brakfrukost på det kombinerade kaféet och blomstershoppen Anna Blume. Inhandla grönsaker och olika specialiteter på bondens marknad på Kollwitzplatz. Foto: Istock och Anna Blume

  12:00 Butiksfrossa

  Mazooka på Kastanienalle 34 säljer egendesignade kläder och prylar som du inte visste att du behövde. Glöm inte att svänga förbi Kauf Dich Glücklich på Oderberger Strasse 44 (en kombinerad klädbutik och glass- och våffelkafé). I närheten finns även stans bästa vinylaffärer. Oye Records (Oderberger Strasse 4) är himmelriket för den som gillar elektroniskt och Fly-Fast-Records (Heinrich-Roller-Strasse 15) specialiserar sig på asiatisk musik.

  14:30 Trendig lunch

  Ta dig tillbaka samma väg mot Kreuzberg och vidare in i den trendiga stadsdelen Neukölln. Luncha på hål-i-väggen-haket Schiller Burger på Herrfurthstrasse 7. Mozzarellaburgaren är i en klass för sig och missa för guds skull inte deras sötpotatispommesfrites.

  15:00 Kanalhäng

  Från lunchstället är det inte långt till Landwehrkanal, som rinner genom stadsdelen. Sommartid kryllar det av solbadande invånare utspridda i gräset och längs kanalen hittar du olika marknader och loppisar. 

  16:30 DDR-historia

  Lämna tillbaka cykeln och ta U-bahn till Klosterstrasse. Precis invid Spree, mittemot Berlinkatedralen, köper du en entrébiljett till DDR Museum (Karl-Liebknecht-Strasse 1). Här skildras inte enbart gränsövervakningen mellan öst och väst utan också hur vanliga människor levde i Östtyskland. Intressant, roligt och lärorikt.

  19:30 Rustik middag

  Las Primas (Wrangelstrasse 54) är en av många mysiga kvarterskrogar i Kreuzberg. Atmosfären är varm  och servicen utmärkt. Trots det spansk-klingande namnet och tapasen på menyn bör du beställa risotton (kocken är italiensk). Bli inte förvånad om en trio gamla spanska män med traditionella hattar och gitarrer dyker upp och river av några sånger för matgästerna.

  21:00 Nattliv

  Promenera över bron och in till höger på den livliga bargatan Simon-Dach-Strasse. Beställ en iskall weissbier på en uteservering och fortsätt kvällen på en av de många klubbarna Berlin har att erbjuda. Salon Zur Wilden Renate på Alt-Stralau 70 är ett säkert kort. En mystisk labyrint, en absintbar och olika rum med livemusik och burar känns svår-slaget. Se om du hittar den hemliga klubben på vinden!

  DDR-museet visar hur vanliga människor levde i Östtyskland. Cykelbanor finns det gott om i Berlin. Foto: All Over Press, Istock

  Missa inte

  Stasimuseet. För den historie-intresserade som vill vet mer
  om det gamla DDR och livet för -invånarna i Östberlin. Spioneri, kontroll, förhör av säkerhetstjänsten och skrämselpropaganda var något som ingick i vardagen.

  Missa gärna

  Berliner Schnauze. Berlinborna är i regel vänliga men använder ett grovt språk och säger precis vad de tycker och tänker. Anamma inte deras "Schnauze". Du är turist, det gäller att föregå med gott exempel.

  Gilla Vagabond på Facebook för fler artiklar om resor i ditt flöde!

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!