• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Sydafrika – drömresa med familjen

  Två familjer, fyra små barn och en riktig drömdestination – Sydafrika. Ett äventyr som kräver sin research, men som belönar med möten att bära genom livet. Följ med från Kapstadens vackra dramatik till Stellenboschs lantliga idyll och vidare ut till savannens vilt norr om Johannesburg.

  Sydafrika – drömresa med familjen
  Det går vilt till såväl på savannen som i safarijeepen! Kololo Game Reserve är inhägnat och saknar kattdjur. Giraffer, zebror, vårtsvin och tålmodiga guider finns det däremot gott om. Foto: Pernilla Sjöholm

  Vinden omfamnar berget, stöter ifrån och når vår glasprydda lägenhet vid bergets fot. Rutorna skallrar och jag skulle kunna svära på att huset precis vek sig en aning. Sovrummets oslagbara utsikt över Signal Hill, stadskärnan och havet är precis lika vacker som igår men här känns för stunden inte helt sovsäkert. 

  En tjock dimma böljar över kolossens skarpa kant och ner längs sidorna och den för sommaren vanliga och omtalade molnformationen "bordsduken" blir tydlig. De kommande tre veckorna kommer vi att leva runt, på och med Taffelberget. Vi kommer till och med att skymta det i horisonten när solen sänker sig över vinodlingarna och hästhagarna i Stellenbosch. En trygg följeslagare som fungerar praktiskt som riktmärke när man orienterar sig i dess hemstad Kapstaden. 

  – Första morgonen när jag tittade ut tänkte jag VAD COOLT, Taffelberget är min bakgård, men nu inser jag att Taffel­berget är ALLAS bakgård, beskriver Tryphena Wade träffande när vi springer på henne i de muslimska kvarteren Bo-Kaap. 

  Hon är amerikansk Broadwayartist och resebloggare och hennes koboltblå klänning skriker ikapp med de knalliga fasaderna och minareterna som gör området till en av stadens populäraste stopp. 

  – Den här kustlinjen är som om någon tog San Francisco, Laguna Beach, Honolulu, Amalfikusten och franska Rivieran och fick ett underbart barn. 

  Det är hennes sista dag i Kapstaden och vår första, men hon har redan övertygat oss om att vi hamnat rätt.  

  Amerikanska Broadwayartisten Trypthena strålar ikapp med Bo-Kaaps färgstarka fasader.

  Vårt äventyr började över fyra öl, en blaskig kväll i januari. Våra vänner berättade om storslagna planer. Långsemester med barnen för att maxa föräldraledigheten. Thailand var redan gjort med första barnet, men Nya Zeeland, Mexiko och Kapstaden stod högt på önskelistan. Vi rycktes med i planerna och snart var vi medpassagerare till Sydafrika över jul. Landet där vi spenderade vår bröllopsresa. Där vi längs en raksträcka kantad av lunkande giraffer i Kruger­parken hade lovat oss själva att åter­vända för att visa våra barn, om det nu skulle bli några sådana. Men bara tanken på att undanhålla en sådan upplevelse vore ju skamlig.

  Kapstaden är en ögonblicklig förälskelse. Redan i hyrbilen på väg från flygplatsen går andan ur kroppen. Hur kan en stad kännas så äventyrlig? Jag som funnit fullständig lycka på savannen upplever samma känslor här. Gröna sluttningar, djungel och vilda djur omringade av ett stort blått hav. Intensiva kulturer, nya smakupplevelser och en estetik omöjlig att motstå. 

  Drygt tjugo år efter att frihetskampen vanns i Sydafrika tar en ny generation form. Klimatet mellan svart och vitt är fortfarande hårt men flätas samman i en komplicerad pågående process. Här bor en mörk historia som kämpar med skuld och hämndbegär, men här finns också en framåtsträvande puls. En hel värld ryms i en stad och lagom existerar inte.  

  Resan till Sydafrika började en blaskig januaridag i ett kallt Sverige.

  Blicken far ut över ett piskande hav åt ena hållet och upp längs en dramatisk klippa åt det andra. Bländas av en hög sol, söker vidare längs bergskedjans tolv apostlar, ner längs klättrande hus och ut i vita badvikar som avlöser varandra. Passerar zebraskinn till försäljning, pittoreska skjul och raka stenkomplex med larmsystem och portvakter. Kontrasterna är stora och går omlott. Här bor rik och fattig på samma plätt. Hit reser världsstjärnor och vi – barnfamiljen. 

  Vi utforskar Llandudno. En liten insprängd lokal badpärla utan faciliteter, bortsett från hajskyltar och en parasolluthyrare. Rundade klippor ringar in viken, sanden är bländande vit, havet alltför kallt för ett dopp. Resan går vidare genom Hout Bay, den gamla fiskebyn vars längor av arbetarbostäder städats upp och nu växer i popularitet. Sälar leker i hamnen, måsar väntar lustigt på led på hustaken. En doft av tång och rå fisk letar sig från fartygen in i restaurangerna och ut igen till de flanerande turisterna. 

  Reportaget fortsätter på nästa sida. 

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!