• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vart ska man åka utomlands i juni? 10 härliga resmål

  I juni längtar vi till Medelhavets inbjudande vatten, lummiga vandringsstigar och solnedgångar på mysiga restauranger vid havet. Men även till karga landskap och dramatiska vyer. Här är tio tips på sköna resmål i juni.

  Vart ska man åka utomlands i juni? 10 härliga resmål
  La Concha och baskiska San Sebastian. Foto: Istock

  1. Baskien

  Fördelad över södra Frankrike och norra Spanien, kring Biscayabukten, ligger ett av Europas mest fascinerande och angenäma områden – Baskien. Här finns alla ingredienser för en perfekt semester. I Biarritz hittar man tjusiga strandpromenader och saltstänkta stränder som lockar ännu mer saltstänkta surfare. I gastronominästet San Sebastian lockar den perfekta citystranden La Concha, matlycka och pintxosrundor och i Bilbao finns ett av Europas bästa konstmuseum – Guggenheim – som har verk från några av världens mest framstående moderna konstnärer.  I juni är chanserna för regn små och vattnet är oftast tillräckligt varmt för att vara badvänligt. Dessutom slipper man en del av turistruschen som peakar i augusti.  

  Läs även: 24 timmar i San Sebastián – strandhäng och gourmetmat

  2. Peru 

  Vilken period som är bäst att besöka Peru varierar beroende på vilken region i landet man vill besöka. I stora drag kan man dela upp landet i tre områden: Kusten, Anderna samt Amazonas. Juni är en perfekt månad att besöka både Anderna och djungeln i Amazonas. Amazonas och till exempel Iquitos är något torrare mellan maj och september, även om skurar kan förekomma året om. Juni i sin tur markerar början på torrsäsongen i Anderna, Cusco och Machu Picchu. I Cusco hålls även en årlig återskapning av den religiösa festivalen Inti Raymi (på bild) i ära till inkafolkets högsta gud Inti. 

  Läs även: Machu Picchu: Makalöst, mystisk, magiskt

  3. Köpenhamn  

  En härlig weekendresa behöver inte innebära flyg. Ta bilen eller tåget ner till Köpenhamn för en lyxig weekend maxad med shoppingrundor med dansk design, restaurangbesök och sena kvällar på några av stadens utmärkta vinbarer. Spana in den nyöppnade konstgjorda ön, hyr kajak och se Köpenhamn från vattnet och smaka av restaurangutbudet. Några tips är den asiatiska tapasrestaurangen Kiin Kiin Bao Bao, coola restaurangkvarteret Ködbyen eller den kreativa matmarknaden Reffen som bjuder på allt från afrikanska grytor och grillad fisk med nordiska smaker till organiska juicer och indiska rispannkakor.

  Läs även: Köpenhamns bästa hotell

  4. Färöarna 

  Ge dig ut bland böljande gröna kullar, forsande vattenfall och dramatiska kuster med klippor som stupar rätt ner i havet. På grund av öarnas utsatta läge – mitt ute i Atlanten – når temperaturerna knappast upp till t-shirtvänliga grader (medeltemperaturen under sommarmånaderna är 13 grader). Juni är inte den varmaste månaden men är månaden med flest timmars dagsljus och minst antal regndagar. Från Köpenhamn avgår dagliga flyg till Färöarna.

  5. Uganda 

  Spana på vilda djur i några av Ugandas många nationalparker, vandra i de världsarvskyddade och mystiska Månbergen – Ruwenzori – som har snötäckta toppar året om och rymmer en unik variation av olika växter och vegetationszoner. På 3000 meters höjd över havet växer blommor och träd så gigantiska att du kommer tro att du hamnat i ett omvänt lilleputtland. Men den största anledningen till att besöka Uganda är naturligtvis dess majestätiska primater – bergsgorillorna. Juni och juli bjuder på flest molnfria dagar och är högsäsong för besök hos de mäktiga bjässarna. 

  Läs även: Uganda – äventyr i Afrikas pärla

  6. Gardasjön 

  Förförande vackra Gardasjön bjuder på solblekta borgar och slott, glassiga promenadstråk och anrika vingårdar. Charmiga fiskebyar, dolda badvikar och imponerande alptoppar. Gardas dragningskraft har lockat hit allt från poeter till politiker och vanliga semesterfirare genom de senaste århundradena och på senare tid har området även blivit ett hett resmål bland en ny typ av turister: cyklisterna. Gardasjön är angenäm att besöka den största delen av våren, sommaren och tidiga hösten, men en anledning att åka hit just i juni är att den hajpade nya cykelleden Ciclabile di Limone sul Garda planeras öppna då. Om man inte vill cykla går det även att ta färja mellan byarna.

  Läs även:  Cykelsemester i Italien – Gardasjön på två hjul & 28 galet pittoreska städer i Italien

  7. Island 

  Gör en roadtrip bland sagolika landskap, vattenfall och vild natur. Island är en av världens mest vinddrabbade nationer, och vädret ändras snabbt, men juni är månaden med minst regn. Chanserna att se norrsken är inte stora men i juni har Island sina längsta dagar och under flera veckor går solen aldrig ner.  Medeltemperaturen ligger på 9 grader, men har man lite tur når termometern upp till sköna 20 grader. Ta en picknick under midnattssolen, åk på en lunnefågelsafari, bada i varma källor eller följ med på en ridtur – på Island är äventyren många. 

  Läs även: Island: Magisk roadtrip landet runt

  8. Korsika 

  Vandra längs med kusten, ta tåget till mysiga badvikar och njut av rustik mat och goda viner. Korsika är känd som skönhetens ö – ett epitet som givits ön med rätta. Här finns vindlande vägar, böljande kullar och charmiga byar. Missa inte att ta båten över till Sardinien – det tar bara en halvtimme. I juni är vädret vanligtvis behagligt varmt utan att vara kvävande hett, medeltemperaturen ligger på 25 grader i luften och 20 grader i vattnet.

  Läs även: Korsika vs Sardinien – vem vinner öarnas kamp?

  9. Yttre Hebriderna 

  Besök den avlägsna ögruppen Yttre Hebriderna och upptäck ett Skottland som kommer överraska dig. För inte tänker du väl på Skottland om vi säger tropiskt vita stränder och glittrande turkost vatten? Öarna som ligger nordväst om landets nordkust bjuder på djurliv, sköna vyer och en och annan chans till en värmande whiskey – så klart. Bästa sättet att ta sig runt är med hyrbil och färja. 

  Läs även: Yttre Hebriderna: Öluffa på Skottlands västkust

  10. Vis

  Finn lugnet på den kroatiska ön Vis. Vandra till klapperstenstränder på lummiga örtdoftande stigar och spana på fasaner som hoppar fram från buskagen med jämna mellanrum. I juni har få turister hittat hit och du får ha ön nästan för dig själv, åtminstone om du reser hit under första halvan. Till skillnad från grannen Hvar är seglarnas favorit Vis ingen partyö, utan passar dig som vill ha det lugnt och stillsamt. Njut av fisk och skaldjur som du sköljer ner med vin från öns egna odlingar.  

  Läs även: Segling mot Kroatiens sista utpost

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!