• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Flytande bastu i Norge – 7 heta nyheter

  En av de hetaste trenderna i Norge just nu är flytande bastustugor. De hittas i fjordar, i sjöar och mitt i storstädernas hamnar. Här får du tips på 7 sprillans nya norska bastuflottar att spana in!

  Flytande bastu i Norge – 7 heta nyheter
  Vi tipsar om 7 nya bastuflottar i Norge. Foto: Dag Jenssen.

  1. Soria Moria, Telemark

  Arkitektonisk juvel

  Som ett konstverk ligger bastuflotten Soria Moria och flyter i änden av Bandaksfjorden i området Telemark. En nybyggd, arkitektritad, bastu skapad med inspiration från omgivningen. Bastun är till för såväl lokalbor som turister men behöver bokas minst tolv timmar i förväg. 

  Arkitetktritade bastuflotten Soria Moria i Bandaksfjorden. Foto: Dag Jenssen.

  2. Pust, Tromsø

  Traditionell fiskehydda

  Designad som en traditionell norsk fiskehydda ligger Pust och flyter mitt i Tromsøs hamn. En bastu som rymmer 20 personer, med ambitionen att vara tillgänglig för vem som helst året runt. Från bastun har du utsikt över både bergen och Nordnorges största stad.

  Konstruktionen liknar en traditionell fiskehydda man torkar fisk på. Foto: Yngve Olsen.

  3. Oslo Badstuforening, Oslo

  Mitt i city

  Bastukulturen har närmast exploderat i Oslo de senaste åren. Längs med strandpromenaden ligger bastualternativen på rad. En av dem är Oslo Badstuforening som har flera bastuflottar och även en badtunna. Boka hela bastun för dig själv, eller kom på drop-in (observera att du just nu måste reservera en drop-in-plats i förväg på grund av rådande omständigheter). Väljer du bastuflotten med namnet Måken badar du med utsikt över Oslos ikoniska operahus!

  Fler bastuflottar i Oslo!

  Mitt i Oslos hamn! Foto: Didrick Stenersen / VisitOslo.com.

  Bastubad innan kontoret blir alltmer populärt. Foto: Oslo Badstuforening.

  4. Heit Sørfjorden Sauna, Hardangerfjorden

  Fjord & glaciärer

  Basta med magnifika berg och glaciärer som utsikt! Blir du varm väntar en krispigt kall fjord. Heit Sørfjorden Sauna ligger precis söder om byn Lofthus i Hardangerfjorden och drivs av de två barndomsvännerna Guro och Oda. En lyxigare, vedeldad, bastu där du även blir mött av en "Sauna Master" som ser till att du får en så bra upplevelse som möjligt. Vill du lyxa extra bokar du till lokalproducerad och iskall äppelmust!

  Med glaciärer och snötäckta bergstoppar som utsikt. Foto: Tor Hveem.

  Vedeladed bastu i den vackra Hardangerfjorden. Foto: Tor Hveem.

  5. Preikestolen BaseCamp

  Avslut på klassisk vandring

  En vandring upp och ned på den välfotograferade klippan Preikestolen tar ungefär fyra timmar. Väl tillbaka vid själva baslägret, Preikestolen BaseCamp, hittar du numera två flytande bastuflottar i sjön Refsvatnet. Ett perfekt avslut efter en tuff vandringsdag!

  En miljö att andas ut i efter en tuff vandringsdag. Foto: Norwegian Experience.

  Med vacker sommarhimmel utanför. Foto: Preikestolen Basecamp.

  6. SvalBad, Longyearbyen

  Norrsken & polarnatt

  Antagligen världens nordligaste bastuflotte. SvalBad ligger i den norska ögruppen Svalbards huvudstad Longyearbyen – 78 grader norr om ekvatorn. Bastun är byggd av material från gamla byggnader från platsen. Här kan du basta med utsikt över Hiorthfjellet. Har du tur prickar du in norrskenet, och oavsett är stjärnhimlen något extra. Den som inte är rädd för isbjörnar tar såklart ett isande dopp!

  Bastu med dopp – men se upp för isbjörnen! Foto: Svalbad.

  78 grader norr om ekvatorn. Foto: Svalbad.

  7. Gaustablikk Høyfjellshotell, Telemark

  Lyxa med spa

  På högfjällshotellet Gaustablikk vid sjön Kvitåvatn liger två flytande bastuflottar. Från Gaustas bastuflottar har du utsikt över ett av Norges mest ikoniska fjäll Gaustatoppen. Vill du lyxa extra bokar du även in dig på hotellets wellnessavdelning med jacuzzi, simbassäng och massage. 

  SUP sedan bastu. Foto: Gaustablikk Hotel.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!