Beskrivning:

Klappa inte kossan.
Manaten, sjökon, är en av djurrikets försynta giganter. Som en avslappnad maritim mix av Barbapapa och mumintroll intar bjässar som den på bilden Floridas vattendrag vintertid. Manaterna finns i Karibien, Västafrika och Amazonas. Deras närmaste landlevande släkting är elefanten, och undervattenskossan kan väga så mycket som 600 kilo.
Störst är chansen att se manater i Citrus County norr om Tampa i Florida, där floder som Crystal, Homosassa och Chassahowitzka lockar med behagliga temperaturer på runt 22 grader. Sjökon tål inte vatten kallare än 15 grader.
Att simma och snorkla med manaterna är populärt bland turister, men håll händerna stilla. Organisationen Save the Manatee Club manar till försiktighet, djuren bör inte bli för vana vid människor.
Simma, titta, men inte klappa. Räcker inte den uppmaningen? Tänk då på att det enligt Floridas delstatslag är förbjudet att "reta, störa eller skada" en manat.
Fortfarande inte övertygad om att hålla fingrarna borta? Hör här: Sjökorna är enligt västafrikanska legender heliga – eftersom de är människor som återfötts. Om du återvänder till jordelivet som sjöko, vill du ha en turist tafsande på dig? Trodde inte det.

Foto: All over press.